Onlangs werd me gevraagd een recept voor Hemelvaart te bedenken. Ik dacht meteen aan dauwtrappen en picknicken, maar besloot toch even te zoeken op het web, waar ik dit recept voor Hemelvaartsbollen vond. Ik heb het min of meer gekopieerd en deel dit recept voor heerlijke krentenbollen voor Hemelvaart graag met jullie!

Heerlijke krentenbollen voor Hemelvaart | eethetbeter.nl

Recept voor Hemelvaart

Ik heb vast al eerder over Ecomarkt geschreven, dit is een webwinkel met superfoods en biologische producten. Dit bedrijf vroeg me onlangs een recept voor Hemelvaart te bedenken. Een zoektocht via Google leidde me naar Bakkers in Bedrijf, waar ik Hemelvaartsbollen aantrof. Kijk zeker even op deze pagina om het verhaal achter deze broodjes te lezen.

Met een lekkere dikke laag roomboter

Ik bakte de bollen en snoepte er al eentje op die nog niet helemaal was afgekoeld. Heerlijk zeg! Vooral met een lekkere dikke laag koude roomboter erop. Voor Fedde was dat niet nodig, die at het bolletje zo uit het handje. Kijk maar eens naar de foto’s hoezeer hij geniet!

Krentenbollen voor kinderen | eethetbeter.nl

Heerlijke krentenbollen voor Hemelvaart

Dit recept voor Hemelvaartsdag is goed voor zo’n 11 bescheiden krentenbolletjes.

Ingrediënten

  • 200 ml amandelmelk
  • 250 gram speltbloem
  • 11 gram gedroogde gist (1 zakje)
  • 10 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 flinke theelepel zout
  • 25 gram boter + beetje voor het invetten.
  • 150 gram rozijnen
  • 50 gram krenten
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei

Benodigdheden

  • Oven
  • Mixer met mengkom
  • Bakvorm of bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm enkele eetlepels amandelmelk en roer de gist hier doorheen. Laat het even staan;
  2. Meng de speltbloem met de suiker en het zout;
  3. Smelt de boter en roer deze samen met het gistmengsel door de bloem. Voeg de rest van de melk toe totdat het een kneedbaar, samenhangend geheel is geworden. Laat het deeg circa een half uur rijzen op een warme plaats;
  4. Week ondertussen de rozijnen en krenten in lauw water. Droog ze af en kneed ze samen met het kaneel door het deeg heen. Daarna mag het weer rijzen;
  5. Warm de oven voor (hetelucht 220 graden, anders 240 graden);
  6. Na een half uurtje kan je bolletjes kneden van het deeg;
  7. Vet een bakvorm in en leg de Hemelvaartsbolletjes daarin. Kluts een ei en bestrijk de broodjes hiermee;
  8. Plaats ze ongeveer een kwartier in de oven totdat ze gerezen en mooi bruin zijn;
  9. Eet smakelijk!

Eten jullie nog iets bijzonders op Hemelvaartsdag? Er is dit jaar mooi weer voorspeld in Nederland, dus ik hoop dat we massaal buiten kunnen eten. Geniet ervan lieve mensen!

Fedde geniet van een Hemelvaartsbol | eethetbeter.nlSuikervrije krentenbollen van speltmeel | eethetbeter.nl

Dit bericht is tot stand gekomen met een gekregen product of dienst. Lees ook mijn disclaimer.