Vorige week, in de rij bij de supermarkt, kreeg ik ongevraagd advies over vogelvoer. Wat dat te maken heeft met dit gerecht zie je ongetwijfeld op de foto’s, haha! Vandaag deel ik het recept voor glutenvrije donuts uit de oven met je!

Recept voor goed gevulde glutenvrije donuts uit de oven | eethetbeter.nl

Een spontaan gesprek

Fedde en ik deden wat boodschappen bij Jumbo, een supermarkt waar we niet zo vaak komen. Gek eigenlijk want qua assortiment sluit het prima aan bij mijn wensen, maar dat terzijde. Dit is immers geen gesponsord blog. In de rij bij de kassa troffen we een moeder en dochter aan die we even daarvoor bij Lidl ook hadden gezien. Ik groette het schattige en nieuwsgierige meisje en ze begon tegen me te kletsen. Al snel adviseerde haar moeder me om de netjes van de sinaasappels te gebruiken voor de pinda’s van de vogels. Wat een supergoed idee!

Pinda’s voor de vogels

Een paar jaar geleden, toen Fedde nog in mijn buik zat, plaatste ik een blog over het rijgen van pindaslingers. Daar is mijn jongste zoon nog iets te klein voor. Gelukkig is hij al wel prima in staat om pelpinda’s in een sinaasappelnetje te doen voor de vogels. Zo helpt iedereen een handje mee! Mama blij, Fedde blij en de vogels blij.

Goed gevulde donuts van lijnzaad

Wat nu de relatie is tussen donuts van lijnzaad en vogelvoer? Nou ja, bekijk de foto’s maar eens… Ik zie duidelijke overeenkomsten, haha! Al kan ik je vertellen dat deze zoete snacks erg lekker zijn en vogelvoer heb ik eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd. Zelf vind ik de combinatie van pecannoten, mango en gember in dit gerechtje heel smakelijk.

Donuts van lijnzaad, mango en gember | eethetbeter.nl

Recept voor goed gevulde glutenvrije donuts uit de oven

Glutenvrij, lactosevrij en geraffineerde suikervrij. Het ei is optioneel. Voldoende voor ongeveer vijf glutenvrije donuts.

Ingrediënten

 • 100 gram gebroken lijnzaad
 • 100 gram dadels
 • 25 gram gedroogde mango
 • 25 gram kokosolie
 • 25 gram pecannoten
 • 1 ei (optioneel, het lijnzaad zorgt ook voor binding)
 • 1 theelepel baksoda
 • 1 theelepel azijn of citroensap
 • ½ theelepel gemberpoeder
 • snuf zout
 • water

Benodigdheden

 • Donutvorm (ik heb deze)
 • Oven
 • Keukenmachine

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 160 graden;
 2. Hak de pecannoten en snijd de mango in stukjes;
 3. Gebruik een keukenmachine of hakmolen om een puree van de dadels met het ei te maken en voeg vervolgens het lijnzaad, de kokosolie, de azijn, het zout en het gemberpoeder toe.
 4. Doe er water bij totdat het deeg smeuïg is, ik had voldoende aan drie eetlepels;
 5. Doe als laatste de baksoda, mango en pecannoten erbij;
 6. Vul de donutvorm met het deeg en druk het aan;
 7. Bak de glutenvrije donuts in circa 20 minuten gaar;
 8. Eet smakelijk!

Gebeurt het jou ook wel eens dat je iets eet dat heel lekker en gezond is, maar je toch aan vogelvoer doet denken?

Glutenvrije donuts uit de oven | eethetbeter.nl