Onlangs las ik in een nieuwsbrief de gezondheidsvoordelen van boerenkool. Deze zijn mij natuurlijk niet vreemd, er staat zelfs een gastblog over dit “superfood” op mijn website. Toch werd ik verrast door de informatieve mail: er werd geadviseerd om vaker boerenkool te eten, bijvoorbeeld in een smoothie, als pesto of op brood als boerenkoolspread. Dat laatste had ik nou zelf nooit bedacht!

Recept voor heerlijke boerenkoolspread | eethetbeter.nl

Boerenkoolpesto

Je mag me gerust wereldvreemd noemen hoor, want er komt ongetwijfeld op ieder foodblog een recept voor boerenkoolpesto voor, maar ik kende het echt niet. Ik ging dus aan de slag in de keuken en er ontstond een heerlijk smeerseltje voor op brood of als dip. Het kwam goed uit dat ik ondanks een cadeautje van Terrasana had ontvangen: crunchy triangles.

Terrasana Crunchy Triangles | eethetbeter.nl

Familie aangelegenheid

Weet je wat zo grappig was? Ik maakte de boerenkoolspread en zette hem op de foto. Dit doe ik doorgaans op de grond bij de voordeur omdat daar het licht zo goed is. Eén voor één kwamen mijn mannen langs om even te proeven, haha! Ravi, mijn middelste zoon van 7 jaar, vond de dip zelfs zo lekker dat hij me nu nog bijna dagelijks vraagt of ik “dat groene prutje met chipjes” weer voor hem gemaakt heb. Echt een aanrader dus, ook voor de kleintjes!

Recept boerenkoolpesto | eethetbeter.nl

Recept voor heerlijke boerenkoolspread voor op brood of als dip

Glutenvrij, lactosevrij en suikervrij recept voor een pesto of spread van groenten voor op brood of als dip. Enkele dagen houdbaar in de koelkast. Persoonlijk vind ik hem een dag later zelfs lekkerder (dan is de knoflook niet meer zo scherp). Low budget.

Ingrediënten

 • 200 gram boerenkool (vers)
 • 65 gram zonnebloempitten
 • 1 teentje knoflook
 • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 3 eetlepels edelgistvlokken (of eventueel een harde kaas zoals Pecorino Romano)
 • 1 theelepel zeezout

Benodigdheden

 • Staafmixer met hakmolen

Bereiding

 1. Week de zonnebloempitten minimaal 10 minuten in lauw water;
 2. Pureer de zonnebloempitten samen met de overige ingrediënten in de staafmixer totdat er een glad mengsel ontstaat;
 3. Gebruik de boerenkoolspread voor op een cracker of als dipsaus voor bijvoorbeeld groenten of chips;
 4. Eet smakelijk!

Maak jij wel eens zelf een dipsaus of spread van groenten? Laat het me weten in de reacties!

Op zoek naar meer inspiratie voor spreads, dips, dressings en sauzen? Je vindt ze hier, evenals het recept voor groene pesto van basilicum.

Recept voor heerlijke boerenkoolspread voor op brood of als dip | eethetbeter.nlRecept low budget pesto | eethetbeter.nl

De foto bij dit recept bevat een gekregen product. Lees ook mijn disclaimer.