Ik herinner me die gure zondagen nog zo goed. Met vingers tintelend van de koude en rode wangen kwam ik binnen in een heerlijk ruikend huis. Op het vuur pruttelde een grote pan met kip met kerrie die we later die dag met zijn allen tot op de bodem leeg zouden likken. Onlangs probeerde ik het recept van mijn moeder een kleine twist te geven en dat resulteerde in dit pareltje. Vandaag deel ik het recept van kip met kerrie, fruit en bloemkoolrijst met jullie!

Recept voor kip met kerrie, fruit en bloemkoolrijst | eethetbeter.nl

Buitenkind

Mijn ouders hebben een huis in het buitengebied, zo’n 4km vanaf het centrum van Ede en gelegen op 6km afstand van mijn middelbare school. Dat betekent dat ik de nodige kilometers heb gefietst als puber. Een echt buitenkind was ik niet, maar door het vele fietsen, paardrijden en inline skaten was ik wel veel buiten. Ik kan me nog goed herinneren hoe het was om tot op mijn ondergoed nat te regenen – een regenpak was een no-go als puber -, hoe het voelde als mijn vingers weer langzaam “ontdooiden” en hoe mijn oren gloeiden als ik na een koude tocht weer naar binnen ging.

Gezonde recepten voor het hele gezin | eethetbeter.nl

Zoete herinneringen

Het schrille contrast met het koude weer maakt de herinneringen aan die zondagen dat mijn moeder kip met kerrie maakte des te zoeter. Mijn moeder gebruikte daarvoor kippenpoten, waarvan ze het vlees na het garen met een vork van het bot af trok. Tegenwoordig kom ik deze techniek regelmatig tegen als “pulled chicken”; dat kenden we toen nog niet! Het was een redelijk arbeidsintensief recept, dat alleen maar beter smaakte bij een langzame bereiding.

Kip met kerrie met een twist

Aangezien ik lactose vermijd en liever lui dan moe ben, koos ik voor een variatie met kokosmelk en kipfilet. Het gerecht laat zich in een half uurtje bereiden, dus ook ideaal voor doordeweeks. Kijk maar eens mee hoe eenvoudig dit recept voor kip met kerrie, fruit en bloemkoolrijst is!

Recept voor kip met kerrie, fruit en bloemkoolrijst

Gezond recept voor het hele gezin (2 volwassenen en 2/3 kinderen). Lactosevrij.

Ingrediënten

 • 500 gram kipfilet
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels kerrie
 • 1 blikje kokosmelk
 • 2 handjes rozijnen
 • 1 appel
 • 1 banaan
 • 1 tot anderhalve bloemkool
 • zwarte peper
 • zout
 • vet om in te bakken
 • eventueel maizena, arrow root, tapioca meel of kuzu om te binden

Benodigdheden

 • Fornuis en 2 koeken-, hapjes- of wokpannen
 • Keukenmachine of staafmixer

Bereiding

 1. Snij de ui en de knoflook en fruit deze in een pan met een beetje vet
 2. Snij de kipfilet in blokjes en bak deze aan bij de uien
 3. Voeg de kerrie, de kokosmelk en de rozijnen toe
 4. Snij ondertussen de appel in kleine stukjes en voeg deze ook toe aan de kip. Laat op laag vuur garen
 5. Maal de bloemkool fijn met de keukenmachine
 6. Gebruik een koekenpan of wok om de bloemkoolrijst licht te garen. Hij kan ook rauw gegeven worden
 7. Snij de banaan in plakjes en voeg deze toe aan de kip met kerrie. Breng op smaak met zout en peper
 8. Indien het nodig is kan je de kerriesaus binden met bijvoorbeeld maizena
 9. Serveer de kip met kerrie met bloemkoolrijst en voeg eventueel wat amandelschaafsel of gehakte pistachenoten toe
 10. Eet smakelijk!

Typeer jij jezelf als een buiten- of een binnenmens? Laat het me weten in de reacties!

Kip met vruchten en kerriesaus | eethetbeter.nl