In de derde week van de “30 dagen voel je fit challenge” richten we ons op het bewuster eten van vlees. De introductie hierover lees je hier.

In de week van #30voeljefit waarin het bewust wel óf niet eten van vlees centraal staat, geef ik jullie graag een recept van vegetarische balletjes. Ze zijn lekker gekruid en goed van tevoren te maken. Zelf vind ik het prettig om ze eerst in de oven te bakken en net voor het opdienen krokant te bakken in de koekenpan. Dan vallen ze ook niet zo snel uit elkaar 😉 Zelf eten we de Mexico balletjes als borrelhapje, maar ook bij de maaltijd als vleesvervanger misstaan ze niet!

Vegetarische linzenballetjes | eethetbeter.nlServeer deze Mexico balletjes bijvoorbeeld met verse salsa of guacamole. Onderaan twee suggesties voor basisrecepten van deze (dip)sauzen.

Recept: Mexicoballetjes

Voldoende voor ongeveer 20 balletjes. Bereidingstijd is een kwartier en wat wachttijd voor het weken van de linzen (een nacht) en de tijd in de oven. Ik heb gedroogde, rode linzen gebruikt. Meer informatie daarover vind je hier. Als je minder tijd hebt kan je ook peulvruchten uit blik gebruiken.

Ingrediënten

  • 125 gram gedroogde linzen: geweekt en gekookt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels kokosmeel
  • 5 gedroogde tomaten
  • 1 kleine ui
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Mespunt hete chilipeper
  • Mespunt gemalen witte peper
  • Mespunt cacao (ja heus!)
  • Eventueel jalapenopepers

Benodigdheden

  • Keukenmachine of hakmolen
  • Oven en of koekenpan

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en blijf hakken / kneden totdat er een mooi deeg ontstaat
  2. Maak kleine balletjes van het deeg
  3. Voor bereiding in de koekenpan zou ik er eerst voor kiezen ze een half uurtje op te laten stijven in de koelkast. Daarna kunnen ze gebakken worden. Wees voorzichtig, want ze breken relatief snel.
  4. Bij bereiding in de oven leg ik de balletjes naast elkaar op een bakpapiertje. Ik bak ze 20 minuten op 200 graden. Voor een knapperig korstje bak ik ze later nog in de koekenpan.
  5. Eet smakelijk!

Mexicoballetjes 3 Mexicoballetjes | eethetbeter.nl

Recept: verse salsa

Om zelf salsa te maken maak je met de keukenmachine een pittige rode saus van een handvol korianderblaadjes, 1 grote ui, 1 blik tomaten, 2 teentjes knoflook en 1 jalapenopeper.

Recept: basisrecept voor guacamole

Meng om guacamole te maken 1 rode chilipeper, 1 teentje knoflook en 2 avocado’s met de keukenmachine. Lekker als dipsaus.

 

Eet jij wel eens een dag geen vlees? Of soms wel eens helemaal geen dierlijke producten? Of is dit een levensstijl geworden voor jou? Ik ben erg benieuwd!

 

p.s. Vergeet niet om voor nog meer inspiratie mijn #30voeljefit-collega-bloggers te volgen: Sanne, Suzanne en Reny!