Kennen jullie Tommies? Dat zijn van die kleine, zoete tomaatjes die er ineens waren en niet meer weg te denken zijn uit de lunchtrommel. Ik was onlangs aanwezig bij een bloggers event over Tommies in Tomatoworld. Ik leerde bij over tomaten, proefde de lekkerste hapjes en maakte kennis met leuke bloggers. Ik vertel jullie graag meer over Tommies en groenteteler Greenco en deel het recept voor zonneschijn salade met zoete aardappel en snoeptomaten met jullie!

recept voor zonneschijn salade met zoete aardappel en snoeptomaten | eethetbeter.nl

Tomatoworld Honselerwaard | eethetbeter.nl

Beschrijving van event

Vorige maand bezocht ik Tomatoworld in Honselersdijk. Op deze evenementenlocatie bevindt zich een proefkas van 1500m2 met daarin meer dan 80 verschillende soorten tomatenrassen. We zagen in de kas dat deze tomaten op biologische wijze worden geteeld, maar het EKO-keurmerk niet mogen dragen omdat de voedingsbodem niet aan de eisen voldoet. Dat is ook echt het enige, want de tomaten worden flink in de watten gelegd op een zo natuurlijk mogelijke manier. Zo wordt ongedierte bijvoorbeeld bestreden met natuurlijke vijanden.

Kijkje in de kas bij Tomatoworld | eethetbeter.nl

Na een presentatie en een rondleiding in de kas, mochten we tomaten proeven. Jeetje, wat is er een hoop verschil in smaken zeg! Samen met Barbara van Mamameteenblog.nl snoepte ik wat mini-tomaten weg. Natuurlijk ging ik ook nog op de foto met e-dinnetje Patty van der Aa van whatmomwouldcook.nl.

Patty What Mom Would Cook | eethetbeter.nl

Patty en ik in onze “doktersjassen” 😉

Barbara mama met een blog | eethetbeter.nl

Barbara en ik proeven maar wat graag! 🙂

Daarna namen we een kijkje in de keuken bij Guus en Saskia Vredenburg die een flink aantal gerechten voor ons bereid hebben met snackgroenten. Ik ontmoette Foodie Marjan (weet je nog?) en maakte kennis met Emma van ThatHealthyKitchen en ging naar huis met tal van tips over vegetarisch eten. Fijn, want wij eten tegenwoordig minder vlees en ik ben erg zoekende naar alternatieven.

Guus Vredenburg | eethetbeter.nlSaskia Vredenburg | eethetbeter.nl

Historie van Tommies

In 2005 “ontdekte” groenteteler Greenco per toeval een kleine pruimtomaat. Zij zagen kansen en lanceerden het als een gezond snoepje. Deze internationale teler heeft inmiddels snacktomaten, snackkomkommers en snackpaprika’s in het assortiment. Gek eigenlijk dat we 11 jaar geleden nog nooit van het begrip “snoepgroenten” hadden gehoord.

Gele tomaat | eethetbeter.nl

Dromen van Tommies

De missie van Greenco is met behulp van plantaardige, natuurlijke ingrediënten een maatschappelijk verantwoorde keuze leveren aan volwaardige, gezonde voeding en een bewuste leefstijl.

Een hele mond vol nietwaar? En toch, als ik bovenstaande zin nogmaals lees dan komt dit overeen met mijn eigen dromen. Het idee van Greenco is dat het eten van een stukje groente net zo laagdrempelig zou moeten zijn als het consumeren van een candybar of snoepje. Daarom is deze snackgroente klaar voor het grijpen, je hoeft het niet te wassen, het kan gewoon vanuit de verpakking zo je hongerige bekkie in 😉

Sportgroenten | gezonder eten in sportkantines | eethetbeter.nl

Ik ben echt heel heel blij dat Greenco en Jumbo samen bezig zijn om een speciaal “snackschap” te ontwikkelen en dat er ook hard wordt gewerkt om ook in sportkantines het snoepen van groente te stimuleren.

Grote fans van snackgroente

Mijn boys zijn grote fans van snackgroente. Iedere schooldag vullen we de broodtrommel aan met snoeptomaten, snackkomkommers en wortels. Zelf eten meneer Eethetbeter en ik de Tommies vooral door een salade of op een caprese spiesje. Als je door mijn blog heen bladert, zal je de rode rakkers op vele foto’s terugzien. Over “rood” gesproken, ik ontdekte dat tomaten er niet alleen in rood en geel zijn, maar ook in roze, oranje, bruin en verschillende gemarmerde tinten. Allemaal met een eigen smaak.

Roze tomaat | eethetbeter.nl

Tijdens het event in Tomatoworld proefden we verschillende gerechten met snackgroenten. Ik ben er thuis nog niet aan toe gekomen om deze nogmaals te maken. Wat ik wel maakte is het recept voor zonneschijnsalade met zoete aardappel en snoeptomaten dat ik op Pinterest vond. Door het gebruik van de kruiden heeft een Marrokkaans-achtige smaak. Past goed bij het event dat ik eerder deze maand bezocht.

Recept voor zonneschijn salade met zoete aardappel en snoeptomaten

Maaltijdsalade voor 4 personen.

Ingrediënten

Dadel vinaigrette

  • 2 dadels
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml olijfolie extra vierge
  • sap van 1 citroen
  • 1/2 theelepel mosterdpoeder
  • 1 cm verse gember
  • klein handje verse koriander
  • mespunt chilivlokken
  • mespunt kaneel
  • zout en peper

Sunshine salad

  • 2 zoete aardappels
  • 1 rode paprika
  • 4 wortels
  • 150 gram snoeptomaten in diverse kleuren
  • ½ rode ui
  • 1 pot gekookte kikkererwten
  • hand vol verse koriander
  • hand vol verse peterselie
  • klein handje vol munt

Benodigdheden

  • Pan en fornuis
  • Snijplank en mes

Bereiding

Boen de zoete aardappel (met schil) schoon en kook deze gaar in een pan met kokend water. De bereidingstijd is afhankelijk van de grootte van de bataat. Meestal ongeveer 20 minuten. 

Vinaigrette

  1. Leg de dadels in een bakje met heet water en laat ze even wellen. Bewaar het water
  2. Schil de gember en de knoflook en maak deze fijn, hak de koriander
  3. Roer alle ingrediënten door elkaar heen. Voeg wat extra vocht toe van het water waarin de dadels hebben geweld. Breng op smaak met zout en peper. Zet het opzij.

Zonneschijn salade

  1. Snijd de wortels in plakjes, de paprika in blokjes, snijd de snoeptomaten door en snipper de ui
  2. Hak de verse kruiden
  3. Laat de kikkererwten uitlekken
  4. Zijn de zoete aardappels al gaar? Haal ze dan uit het water, verwijder de schil en snijd ze in blokjes
  5. Roer alle ingrediënten door elkaar heen
  6. Voeg op het laatst de dressing toe
  7. Eet smakelijk!

Bestrooi eventueel met pistachenoten. Het gebruik van regenboogwortels geeft een nog kleurrijker resultaat.

Snoep jij ook wel eens een tomaatje?

Sunshine Salad | eethetbeter.nl

Zonneschijn regenboog Tommies snoeptomaten | eethetbeter.nl

Het originele recept is afkomstig van The First Mess. De foto’s op het event zijn gemaakt door meneer Eethetbeter.