Wij eten hier in huis regelmatig “lekkere hapjes”, allerlei kleine warme en koude snacks als avondeten. Een van de favorieten is de ragout. Misschien is het ook een idee om dit recept voor vega champignonragout met sterrenkoekjes te maken als warm voorgerecht tijdens het kerstdiner?

Recept voor vega champignonragout met sterrenkoekjes | eethetbeter.nl

Lekkere hapjes

Eens in de zes weken ga ik naar de schoonheidsspecialiste, daarna hebben we de gewoonte dat we allerlei kleine, lekkere hapjes maken en natuurlijk ook opeten. Voordat Fedde werd geboren aten we die op aan de salontafel, dat maakte het geheel nog feestelijker! Nu is dat helaas niet meer mogelijk, die kleine boef zou alles onder smeren. De favoriete lekkere hapjes van Tygo en Ravi zijn gevulde eieren en zalmrolletjes, maar ook van de bladerdeegkoekjes en gehaktballen wordt enorm gesmuld. De pangsits mogen natuurlijk ook niet ontbreken. We serveren er ook altijd wat rauwkost bij en brood met lekkere smeersels, zoals kruidenboter, pesto en tapenade.

Vegetarisch recept voor kerst | eethetbeter.nl

Ragout op basis van een roux

Een roux is een combinatie van boter en bloem dat wordt gebruikt om een saus of soep te binden. Door het gebruik van roomboter geeft het bovendien een smaak aan de vloeibare substantie. Je maakt een roux door gelijke delen boter en bloem te mengen. Wees er wel voorzichtig mee, want het kan snel gaan klonteren.

In dit recept voor vega champignonragout met sterrenkoekjes gebruik ik een plantaardige melk in plaats van bouillon. Er ontstaat hierdoor een romig geheel dat erg smaakvol is. De zoute kappertjes en knapperige sterrenkoekjes maken de ragout helemaal af. Het recept is niet glutenvrij en ook niet veganistisch, maar wel heel geschikt voor vegetariërs en mensen die niet zo goed op lactose reageren.

Recept voor vega champignonragout met sterrenkoekjes

Heerlijke vegetarische ragout met sterren van amandelmeel.

Ingrediënten

Champignonragout

  • 50 gram roomboter
  • 1 ui
  • 100 gram champignons
  • 250 ml amandelmelk
  • 1 eetlepel kappertjes
  • circa 2 eetlepels speltbloem
  • peper

Sterrenkoekjes

  • 150 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel peterselie
  • zout en peper

Benodigdheden

  • Oven met bakplaat en bakpapier
  • Deegroller
  • Koekuitsteker in de vorm van een ster
  • Huishoudfolie
  • Fornuis en pan
  • Schaaltjes voor de ragout

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten voor de sterrenkoekjes door elkaar zodat er een samenhangend deeg ontstaat.
  2. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast, ingepakt in huishoudfolie
  3. Warm de oven voor op 160 graden
  4. Rol het deeg uit met een deegroller en steek de koekjes uit
  5. Plaats de sterrenkoekjes op een bakplaat met bakpapier in de oven en bak ze circa 12 minuten
  6. Laat de sterrenkoekjes afkoelen, bij voorkeur op een rooster
  7. Snij de ui en de champignons
  8. Smelt de roomboter in een pan en bak de ui glazig. Voeg ook de champignons toe. Als beide lichtbruin zijn, kan je de amandelmelk toevoegen
  9. Laat de ragout even pruttelen voordat je heel voorzichtig de speltbloem toe begint te voegen. Het zal nu gaan binden. Voeg bloem toe totdat de juiste dikte bereikt is. Roer op het laatst de kappertjes en de peper door de ragout.
  10. Schep de champignonragout in voorverwarmde schaaltjes en decoreer met de sterrenkoekjes en eventueel met verse peterselie
  11. Eet smakelijk!

Eet jij ook wel eens vegetarisch met kerst?


Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuw recept online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!

Sterrenkoekjes van amandelmeel | eethetbeter.nl