In mijn zoektocht naar een koolhydraatarm recept voor lasagne hebben we van alles uitgeprobeerd. We gebruikten bladen van bijvoorbeeld courgette, wortel en zelfs komkommer. Uiteindelijk is er een recept ontstaan zonder bladen. Dus, eerlijk is eerlijk, had ik dit gerecht beter “ovenschotel” kunnen noemen, maar aangezien het wel de smaak van lasagne heeft heb ik de naam niet aangepast. Het recept voor vega groentelasagne met veel kaas bevat geen vlees of vis.

Lekker veel kaas!

Een groot deel van de recepten op mijn blog zijn zuivelvrij (lactosevrij), maar er zijn ook nogal wat uitzonderingen. Dit komt omdat ik GEK ben op kaas! Helaas past het niet binnen de Paleo en orthomoleculaire leefstijl… Maar och, dan wordt het tijd om een “eethetbeter”-leefstijl te ontwikkelen met kaas, nietwaar? In die leefstijl zou de voeding puur en onbewerkt zijn, veelal vrij van gluten en vooral met lekker veel groente. Oja, en koolhydraatarm in de avond natuurlijk. Koolhydraten dienen enkel als brandstof in het lichaam en deze kunnen het beste in de ochtend genuttigd worden. En we zouden lekker veel kaas toevoegen aan de gerechten 😉

Je kunt me ’s nachts wekken voor een tosti met extra kaas!

De eethetbeter-leefstijl

Nog even doordromen over dat voedingspatroon van mij… Het lijkt dus op orthomoleculaire voeding en het heeft veel weg van Paleo, maar het bevat wel kaas en havermout. En het belangrijkste: het is heel geschikt voor kinderen! Want waarom zouden we onze oogappeltjes iets anders voorschotelen dan wat wij zelf eten? Soms zijn er wat aanpassingen nodig, om het iets minder pittig te maken bijvoorbeeld, maar verder ben ik er een groot voorstander van om de kinderen met de pot mee te laten eten. Sterker nog, als de heren hier bijvoorbeeld geen olijven willen eten vissen ze het er zelf maar uit. Of ze eten niet, daar zijn we ook heel makkelijk in.

Onderstaand recept voor vega groentelasagne bevat zowel olijven als verse rode peper. Jammie!

Recept voor vega groentelasagne met veel kaas

Ovenschotel voor 4 personen. Lekker als diner, maar ook als (koude) lunch een smakelijke hap. Serveer met een groene salade.

 

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 1 courgette
  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 1 rode peper (vers)
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram passata di pomodoro (1 pakje gezeefde tomaten)
  • circa 100 gram gedroogde tomaten (1/2 potje)
  • circa 100 gram zwarte olijven (1/2 potje)
  • 125 gram mozzarella
  • 100 gram geraspte kaas
  • 3 eetlepel italiaanse kruiden
  • Vet om te bakken

Benodigdheden

  • Fornuis en grote pan
  • Oven en ovenschaal
  • Snijplank
  • Rasp

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 180 graden
  2. Snij de ui en de knoflook fijn, evenals de rode peper (eerst de zaadlijsten verwijderen
  3. Rasp de courgette, snij de prei en de champignons in plakjes
  4. Hak de gedroogde tomaat in reepjes
  5. Warm de pan met wat vet en fruit hierin de ui. Voeg als deze glazig is ook de knoflook, de peper, de prei, de courgette en de champignons toe
  6. Doe tenslotte de gedroogde tomaat, de olijven, de passata en de Italiaanse tuinkruiden erbij en warm het geheel nog zo’n vijf minuten door
  7. Vet de ovenschaal in en snij de mozzarella in plakken
  8. Schep de inhoud van de pan in de ovenschaal. Beleg met mozzarella en bestrooi met geraspte kaas
  9. Plaats de schaal circa 20 minuten in de oven. De vega groentelasagne is klaar als de kaas gesmolten is
  10. Eet smakelijk!

Als ik mijn eigen eethetbeter-leefstijl zou ontwikkelen, zouden er grote overeenkomsten zijn met Paleo en de orthomoleculaire voeding. Welke voedingsstroming zou het beste bij jou passen?