Onlangs heb ik de tekst op mijn Twitter-profiel aangepast. Wat dat te maken heeft met dit recept voor een pindakaas smoothie met lijnzaad en havermout leg ik je graag uit. Ik ben benieuwd of bij jou ook het water in de mond loopt bij de gedachte aan de combinatie pindakaas en banaan!

Recept voor een pindakaas smoothie met lijnzaad | eethetbeter.nl

Verslaafd

Veel mensen zijn gek op wijn en verslaafd aan chocolade. Of ze vermelden in hun profiel dat je ze ’s nachts kunt wekken voor Tony Chocolonely of Oreo koekjes. Ik had iets vergelijkbaars in mijn Twitter biografie staan, namelijk dat ik GEK ben op (pinda)kaas. Toch ben ik daar een beetje op terug gekomen…

Sinds een jaar weet ik dat ik lactose intolerant ben. Mijn kaasinname moest dus drastisch beperkt worden. Bovendien heb ik een lange tijd lang bijna iedere dag een flinke lepel pindakaas gegeten. Zo lekker en tegelijk ook zoveel dat mijn lichaam er negatief op is gaan reageren. Dat heeft ertoe geleid dat ik ook veel minder pindakaas ben gaan eten. Zo jammer!

Is pindakaas gezond?

Ik lees veel wisselende en daardoor verwarrende verhalen over pindakaas. De één roept dat het boordevol gezonde vetten zit en de ander begint over transvetzuren en de verkeerde balans omega 3 en 6. Of er wordt gezegd dat het suiker en of zout bevat. Of dat pinda’s peulvruchten zijn die het darmslijmvlies irriteren. Zowel de Paleo-lifestyle als de orthomoleculaire voedingsleer zijn geen fan van pindakaas om die reden. Ik weet het eerlijk gezegd niet, dus kan alleen maar naar mijn eigen lijf luisteren. Ik vind het heerlijk, maar moet het niet iedere dag eten (zeker niet met een lepel uit de pot, haha!). Mijn advies: varieer! En cashewnotenpasta is ook echt zo lekker, evenals tahin en hazelnotenpasta.

Smoothie met pindakaas, lijnzaad en havermout | eethetbeter.nl

Is pindakaas zoet of hartig?

Nog zo’n lastige stelling: is pindakaas zoet of hartig broodbeleg? Ik zou zeggen hartig; totdat ik onlangs een pot van een ander merk in huis had. Het zal dus wel merkafhankelijk zijn. Ik vond het onwijs vies trouwens, die zoete pindakaas. Tot voor kort moest ik er zelfs niet aan denken pindakaas met iets zoets, zoals hagelslag of banaan, te combineren. En toen kwam meneer Eethetbeter met dit recept voor een pindakaassmoothie aan. De eerste paar keer heb ik beleefd geweigerd, daarna ging ik overstag. En hoe! De combinatie van ingrediënten maakt dat het naar bastognekoeken smaakt. Superlekker dus en ook een aanrader als je een minder grote fan van pindakaas bent!

Recept voor een pindakaas smoothie met lijnzaad

Deze pindakaas smoothie is een heerlijk en lactosevrij ontbijt voor twee tot vier personen. Bij voorkeur de avond van tevoren maken.

Ingrediënten

 • 500 ml water of plantaardige melk
 • 150 gram havermout
 • 1 banaan
 • 1 eetlepel pindakaas
 • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
 • 1 eetlepel kokosrasp
 • snuf kaneel

Benodigdheden

 • Blender

Bereiding

 1. Pel de banaan en breek in kleine stukjes.
 2. Stop de banaan samen met de andere benodigdheden in de blender. Blend tot het een drinkbaar goedje is.
 3. Schenk de smoothie in glazen, dek ze af en bewaar ze in de koelkast.
 4. Eet smakelijk!

Gelukkig eet ik weer zo af en toe pindakaas zonder dat mijn lichaam hierop reageert! Op brood, op een rijstwafel of in deze pindakaas smoothie. Eet jij het wel eens?

Andere recepten voor smoothies vind je hier.

Smoothie met Calvé pindakaas | eethetbeter.nl