Onlangs kreeg ik een bericht van een vriendin. Ze was ergens een “recept” voor deodorant tegengekomen en dacht dat het wel wat voor mij zou zijn. Ik hoop dat ze me dat stuurde omdat ze weet hoe graag ik experimenteer in de keuken en niet omdat ik stink. Haha!

Deodorant 6
 • Pinterest
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Print Friendly

Het “recept” voor deodorant is afkomstig van de website “Het kan wel”. Het beschrijft hoe je een deodorant kan maken die ervoor zorgt dat je niet gaat stinken. Het gaat transpiratievocht niet tegen, dat is immers een volledig natuurlijk proces om je temperatuur te reguleren. Lees hier meer over homeostase en de vaardigheid van je lichaam om het interne klimaat in je lichaam constant te houden.

Deodorant 1
 • Pinterest
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Print Friendly

De deodorant wordt gemaakt in een combinatie van kokosolie, maïzena, baking soda en glycerine. Kokosolie wordt verkocht in de (natuur)voedingswinkel en diverse webwinkels zoals SoloBioMooi. Maïzena vind je in de supermarkt bij de bakproducten in een gele verpakking en waarschijnlijk ook in je keukenla als verdikkingsmiddel bij het binden van groenten en het maken van sauzen. Baksoda vind je ook in de natuurvoedingswinkel en misschien ook wel in de betere supermarkt. Ik heb de mijne gekocht bij Dille en Kamille. Tot slot kan je glycerine vinden in een klein flesje bij de apotheek of een goede drogist. Ik had het nog in huis na het maken van facewash.

Hieronder vind je het recept voor zelfgemaakte deodorant:

Do it yourself deodorant

De bereidingstijd is enkele minuten. Het recept geeft voldoende deodorant voor een potje van circa 150 ml. Ik gebruikte hiervoor een leeg potje van de pesto.

Ingrediënten

 • 4 eetlepels kokosolie
 • 3 eetlepels baksoda (natrium bicarbonaat)
 • 2 eetlepels maïzena
 • 1 eetlepel glycerine

Benodigdheden

 • Schaaltje, beker of pan
 • Afsluitbaar potje van circa 150 ml met een opening waar je vingers makkelijk in kunnen (i.v.m. gebruik)

Bereiding

 1. Laat de kokosolie smelten op de verwarming of in een pannetje
 2. Meng alle ingrediënten door elkaar. Roer totdat het een egale massa is
 3. Doe de nieuwbakken deodorant in een potje en sluit het af
 4. Na enkele uren is het een stevig mengsel dat je kunt gebruiken om onder je oksels te smeren

Hoe is het om zelfgemaakte deodorant te gebruiken?

Natuurlijk heb ik de deodorant gemaakt en geprobeerd. Mijn eerste indruk is dat het een aparte gewaarwording is om mijn deo met de hand aan te brengen. Ik ben gewend aan een spray of een roller, dus onder mijn oksels smeren is me vreemd. De deodorant is hard geworden, waardoor het lastig uit het potje te krijgen is. Misschien is het zelfs wel goed te gebruiken in de vorm van een soort Pritt-stift 🙂 Het nadeel van kokosolie is dat het erg gevoelig is voor de omgevingstemperatuur. Het is nu winter, dus de temperatuur in onze woning zal schommelen tussen de 17 en de 22 graden. In de zomer daarentegen is het hier wel eens warmer dan 25 graden: dan wordt de kokosolie dus vloeibaar.

Ik gebruik deze deodorant nu een week en ik ben heel tevreden! Er waren slechts twee dagen waarop ik ook wat van mijn oude “troep” bij heb gespoten. Op die momenten droeg ik strakke kleding, waarin ik altijd ga stinken, ook met mijn normale deodorant. Ook een bezoek aan het bejaardenhuis (warm!) met een dik vest aan (nog warmer!) kwam ik door zonder ongewenste geurtjes.

Over “troep” gesproken: ik vind het een fijn besef dat deze deodorant geen “rotzooi” bevat en dat (bijna) alle bestanddelen zelfs eetbaar zijn. Ik kan me voorstellen dat iemand met een gevoelige huid onder de oksels veel baat heeft bij deze deodorant.

De prijs van de afzonderlijke ingrediënten is minimaal. Kokosolie is redelijk prijzig, maar je hebt er maar een klein beetje van nodig. De andere bestanddelen kosten een paar euro voor een complete verpakking, waar je “eeuwig” mee doet als je het alleen maar gebruikt om verzorgingsproducten te maken.

Kortom, op deze zelfgemaakte deodorant is erg weinig aan te merken. Het doet waarvoor het bedoeld is en werkt goed. Echt een aanrader! Ik blijf het in ieder geval gebruiken 🙂

Deodorant 2
 • Pinterest
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Print Friendly

Deodorant 3
 • Pinterest
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Print Friendly

Deodorant 4
 • Pinterest
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Print Friendly

Deodorant 5
 • Pinterest
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Print Friendly

Annemieke Statz

Foodblogger bij Eet het beter
Enthousiaste dertiger, samenwonend in Ede en moeder van drie jongens (2008, 2010 en 2015). Voedingsadviseur. Altijd bezig met (gezond) eten, beweging en ontspanning. Wil iedere dag een beetje beter worden ❤

Laatste berichten door Annemieke Statz (bekijk alles)


Iedere vrijdagochtend de lekkerste gezonde recepten en leukste tips voor het hele gezin in jouw mailbox? En bovendien een GRATIS ebook ontvangen met gezonde traktaties? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Pin It on Pinterest