‘an apple a day, keeps the doctor away’
Leuk hoor, van die oude volkswijsheden, maar is het waar? Waarom zou dat dan waar zijn? Kan het worden onderbouwd? Om het uit te zoeken ploos ik een aantal boeken en het Internet uit en ik zette de tien belangrijkste gezondheidsvoordelen van appels op een rijtje.
10 gezondheidsvoordelen van appels
- Eén appel bevat 10% van de aanbevolen hoeveelheid vezels per dag en draagt daardoor bij aan een goede darmwerking en stoelgang. Fijn tegen obstipatie dus!
- Appels bevatten veel vezels en voedingsstoffen, maar weinig calorieën. Hierdoor helpen ze bij het afvallen;
- Door de ruime hoeveelheid antioxidanten, gaan appels vrije radicalen tegen. Vrije radicalen kunnen zorgen voor beschadiging van de cellen met veroudering of erger nog verstopping van de aderen of kanker tot gevolg;
- Glutathion is zo’n voorbeeld van een antioxidant dat kanker kan helpen voorkomen en het immuunsysteem versterkt;
- Door de aanwezigheid van quercetine werken appels preventief tegen de ziekte van Alzheimer;
- Appel bevatten een ruime hoeveelheid vitamine C, die een bijdrage levert aan de weerstand, de wondgenezing en zorgt voor een juiste aanmaak van het bindweefsel. Vitamine C zorgt dat ijzer beter opneembaar is;
- De aanwezige flavonoïde Rutine helpt samen met vitamine C om de bloedvaten gezond te houden;
- Dankzij het hoge kaliumgehalte stabiliseren appels de hartslag, reguleren ze de bloeddruk en de bloedsuikerwaarde en houden ze het vochtgehalte in het lichaam constant;
- Rauwe appels bevatten pectine, dat het cholesterolniveau verlaagt. Het pectine in (ongeschilde) appels werkt tevens hartversterkend;
- Appels beschermen de longen door de aanwezigheid van quercetine, vitamine C en de fenolzuren.
Tien gezonde redenen om appels te eten, maar eigenlijk mijn de belangrijkste motivatie om appels te eten dat ik ze ontzettend lekker vind, dat ze makkelijk te grijpen zijn en dat ze ontzettend veelzijdig zijn. Ik ben er gek op en eet dagelijks 1 tot 3 van deze vruchten!
Hoe vaak eet jij een appel?
‘een appel per dag, houdt de dokter van u af’
Hallo Annemieke,
Van de 365 dgn per jaar eet ik zeker 360 een appel. Maar wist je dat je van de schillen van de BIOLOGISCHE appel een heerlijke thee kunt maken?
Schillen opzetten met water,zachtjes laten koken voor ongeveer half uur, kaneel toevoegen en eventueel appeldiksap voor wat zoetigheid. Een heerlijke winterdrank , zeker ook voor kinderen.
Appel-groet van Joke