Of het nu winter of zomer is, een belegd broodje is altijd lekker. Het is ideaal als lunch, maar het kan op sommige dagen ook als avondmaal dienen. Het voordeel van belegde broodjes is dat je volledig zelf kan kiezen waarmee je het broodje belegd. Heb je zin om er kip of kalkoen tussen te leggen? Dit kan perfect! Wil je toch een vegetarisch broodje met enkel wat groenten? Ook dat is geen probleem. Indien je nog wat inspiratie zoekt, dan vind je op het internet vast en zeker wat receptjes waarvan je het water in je mond krijgt.

Belegde broodjes recepten

Zoals hierboven al is vermeld, zijn er oneindig veel opties waarmee je een broodje kan beleggen. Het klassieke broodje is natuurlijk de smos met ham en kaas. Je start met wat boter of mayonaise om dan verder te gaan met de ham en kaas, salade, tomaten, eieren en worteltjes.  

Je hoeft natuurlijk niet altijd voor de klassieke broodjes te kiezen. Wil je graag volledig iets anders, dan kan je eventueel kiezen voor een broodje brie met appel. Vaak zit er in dit broodje ook nog wat noten en honing. Het lijkt misschien een vreemde combinatie, maar het zorgt voor een smaakbom in je mond. 

Indien je veel tijd hebt, kan je je beleg ook zelf maken. Denk maar aan een broodje met zalmsalade. Je hebt enkel wat zalm, twee hardgekookte eieren, drie eetlepels mayonaise, een halve ui en wat zout en peper nodig. Je kan het nog wat afkruiden met peterselie, maar dat is naar eigen smaak. Wanneer je al je ingrediënten bij elkaar hebt gesprokkeld, moet je ze enkel nog maar onder elkaar mengen. Wat je zelf maakt, smaakt altijd beter!

Gezonde lunch broodjes

Een belegd broodje kan zeker ook heel gezond zijn. Kies in dit geval voor een meergranen- of een volkorenbroodje. Een goed voorbeeld is natuurlijk het broodje gezond. Dit is niet zo verschillende van een gewone smos kaas of ham, maar in de meeste gevallen wordt de mayonaise vervangen door een yoghurtdressing of kruidenkaas.

Ben je helemaal fan van avocado? Dan kan je een broodje met hummus en avocado maken. Om er toch ook iets van groenten bij te eten, kan je tussen de hummus en avocado wat reepjes paprika leggen.

Een broodje Italiaans dat bestaat uit pesto, schijfjes tomaat en een aantal plakjes mozzarella is ook erg gezond. Ook hier weer best in combinatie met een volkorenbroodje. Je kan er ook voor kiezen om je pesto zelf te maken wanneer je tijd hebt. Zo weet je welke producten er in de pesto zitten en ben je zeker dat het gezond is. 

Warme broodjes recepten

Een belegd broodje moet niet noodzakelijk koud zijn. Je hebt ook veel mogelijkheden voor warme broodjes. Ook hier zijn er gezonde varianten. Denk maar aan een broodje geroosterde groenten. Rooster een aantal groenten zoals courgette, aubergine en rode paprika gaar in je grill. Om wat extra smaak toe te voegen kan je het afwerken met wat peper en verse basilicum.

Een klassieker onder de warme broodjes is een broodje met pulled pork en barbecuesaus. Om het toch iets gezonder te maken, kan je ervoor kiezen om nog wat groenten zoals koolsla toe te voegen. Zorg voor een smaakvolle afwerking met uisnippers en wat kleine augurkjes. Wanneer je dit zelf maakt, wordt het aangeraden om de pulled pork op te warmen met een deel van de barbecuesaus. De rest van de saus kan je gebruiken als dressing. 

Een ander gekend warm broodje is het broodje mitraillette. Het bestaat uit mayonaise, sla en tomaten, maar ook uit de frituursnack mexicano en frieten. Dit is eerder een broodje dat als avondmaal kan worden beschouwd dan als lichte lunch. 

Je kan natuurlijk ook verschillende warme broodjes kiezen die niet met stokbrood worden geserveerd. Denk maar aan een panini waarbij je het broodje ook grilt in een tosti. Meestal behoort kaas tot een van de ingrediënten waardoor het lekker smelt en gemengd wordt met de andere ingrediënten. Dit kan zowel geraspte kaas als bijvoorbeeld mozzarella zijn. Een voorbeeld is een panini met gerookte kip, wat chilisaus en een paar plakjes kaas. 

Dit zijn slechts enkele recepten voor belegde broodjes. Je hebt oneindig veel mogelijkheden en je kan natuurlijk ook altijd zelf een eigen broodje samenstellen. 

Smakelijk!