Koekjes zijn er in alle soorten en smaken. De kans is heel groot dat er wel een koekje is dat je graag eet. Jammer genoeg bevatten de meeste koeken veel suiker waardoor ze niet zo gezond zijn als je er veel van eet. Gelukkig zijn er vandaag de dag heel veel alternatieven die naast gezond toch ook lekker zijn! Bovendien is koekjes bakken de ideale manier om je kinderen bezig te houden tijdens vakantieperiodes.

Suikervrije koekjes

Er zijn verschillende manieren om suikervrije koekjes te maken. Je kan in eerste instantie het meel dat bij de klassieke koekjes wordt gebruikt, vervangen door vezelrijk meel zoals amandel- of havermeel. Hierdoor heb je toch een verzadigd gevoel. Bovendien kan je ook nog extra vezels toevoegen om het nog gezonder te maken. Suiker kan je vervangen door bijvoorbeeld kokosbloemsuiker. Het smaakt hetzelfde als suiker en je hebt zeker geen kokos smaak in je koekjes. Belangrijk om te weten is dat kokosbloesemsuiker wel sneller verband dan gewone suiker dus houd dit zeker in het oog tijdens het bakken. 

Suikervrije koekjes bakken

Om suikervrije koekjes te maken, kan je ook een suikervervanger zoals stevia kopen bij bepaalde winkels. Het maken van koekjes hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld heel eenvoudig zandkoekjes maken. Hiervoor heb je enkel bloem, suikervervanger, eieren en boter nodig. 

Vandaag de dag zijn ook havermoutkoekjes erg populair. Doordat je ze ook zonder bloem en zonder suiker kan maken, zijn ze erg gezond. Als je daarbovenop ook nog glutenvrije havermout gebruikt, zijn het volledig glutenvrije koekjes. Wil je graag toch wat zoetere koekjes? Dan kan je kiezen voor de variant met banaan. Met havermout heb je ook verrassend veel mogelijkheden. Zo kan je ook dadels toevoegen aan je recept. Dadels hebben wel een specifieke smaak dus je moet er wel voor zijn. 

Een ander recept voor suikervrije koekjes zijn notenkoekjes met stevia. Voor dit recept heb je geen amandelmeel nodig. Naast gemengde noten en stevia heb je enkel kokosolie en twee eieren nodig. Om wat extra smaak toe te voegen kan je voor bijvoorbeeld zonnebloempitten kiezen. 

Suikervrije koekjes kopen

In supermarkten is het aanbod van suikervrije koekjes vaak beperkt. Je vindt op het internet wel enkele mogelijkheden om koekjes zonder suiker aan te kopen. Aangezien je vaak slechts uit enkele koekjes kan kiezen, is het soms beter om ze zelf te bakken. Bovendien zijn ze verser en kan je er zelf een persoonlijke touch aan geven. 

Recept suikervrije koekjes amandelmeel

Wanneer je voor suikervrije koekjes kiest, moet je in de meeste gevallen amandelmeel gebruiken. Een klassieker onder de koekjes is de chocolate chip cookies. Dit zijn gewone koekjes maar met chocolade stukjes in verwerkt. 

Naast amandelmeel gebruiken, kan je natuurlijk ook gewoon amandelkoekjes maken zonder suiker. Je hoeft er zelfs geen amandelmeel voor te gebruiken. Je hebt namelijk een heel eenvoudig gerecht waar je enkel dadels, amandelen, sinaasappel en kaneel voor nodig hebt. 

Suikervrije chocolade koekjes

Voor de chocolade liefhebbers heb je natuurlijk ook chocoladekoekjes zonder suiker. Ook hier heb je weer verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld er voor kiezen chocolade koekjes te bakken met banaan er in. Om het niet te zoet te maken, kan je kiezen voor pure chocolade. Deze is ook de meest gezonde chocolade. Een voorlaatste recept van suikervrijekoekjes zijn chocoladekoekjes met tarwe. In plaats van gewone meel gebruik je tarwemeel, wat nog gezonder is. 

Ben je helemaal verzot op chocolade, dan kan je ook voor koekjes kiezen met zowel melk als pure chocolade. Hierbij kan je hetzelfde recept volgen als gewone chocoladekoekjes, maar de helft van de pure chocolade vervang je door melkchocolade. 

Je hebt met andere woorden dus heel wat mogelijkheden wanneer je suiker wil beperken bij het bakken van koekjes. Ideaal voor een kinder- of familiefeestje!