Hoera, het is herfst! Ik hou van die donkere uren waarbij het hele gezin samen is met de kaarsen aan om gezellig een spelletje te spelen of tekening te kleuren! Helemaal passend in de stijl van de herfst is natuurlijk de pompoen! Deze vrucht, die familie is van onder andere de komkommer, is verkrijgbaar in het najaar. We kennen hem vooral van de (tuin) decoratie en Halloween, maar hij is ook heerlijk om op te eten. Kijk maar eens naar dit recept voor een basissaus voor pizza of pasta zonder tomaat.

Pompoensaus voor pasta of pizza | eethetbeter.nl

Nachtschade

Toen een paar maanden geleden bij mesologie een intolerantie voor nachtschade bij mij werd geconstateerd, zat ik even met de handen in het haar. Onder de nachtschadefamilie vallen plantsoorten zoals tomaten, aardappelen, aubergine, paprika en rode peper. Dat betekent dus geen pizza, pasta bolognese, sambal en chips!

Een goede collega is goud waard

Ik heb al vaker vol lof gesproken over de fijne sfeer bij mij op kantoor. Tussen het werk door praten we over van alles en nog wat. De meeste gesprekken gaan over 1) seks *kucht* 2) eten en 3) (klein)kinderen. Indien we over voeding praten, loopt het al snel uit op een uitwisseling van recepten of we delen gerechten of vruchten / groenten uit eigen tuin met elkaar. En zo kwam ik aan mijn eerste pompoen!

Tomaat vervangen door pompoen

Al bij mijn eerste experiment bleek de pompoen zich lenen voor een basissaus die te gebruiken is op plaatsen waar ik normaliter tomatensaus gebruik. Ideaal voor bij de pasta of op de pizza. Ik geloof zelfs dat door het toevoegen van “een zoetje” de prima ook voldoet in plaats van ketchup.

Ik zal hieronder het recept voor basissaus voor pizza en pasta plaatsen. Door de keuze in keukenkruiden, krijgt de saus zijn specifieke Italiaanse smaak. Ik pluk de kruiden vers in mijn tuin, maar ook gedroogde of bevroren kruiden kunnen gebruikt worden. Er is dan veel minder nodig.

Recept voor basissaus voor pizza of pasta zonder tomaat

Deze pastasaus zonder tomaat bereiden kost ongeveer een uur, inclusief kooktijd. De hoeveelheid van het recept is afhankelijk van de grootte van de pompoen.

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • verse bouillon of groentebouillonblokjes (zonder gist!) en water
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 hand vol verse kruiden of een eetlepel Italiaanse kruiden
  • Olijfolie
  • Eventueel maizena of arrow root

Benodigdheden

  • Pan met dikke bodem
  • Staafmixer

Bereiding

  1. Schil de pompoen en verwijder de zaadlijsten. Snijd hem in kleine stukjes;
  2. Snipper de ui en hak de knoflook;
  3. Zet de pan met wat olijfolie op de warmtebron;
  4. Fruit de ui en de knoflook;
  5. Doe de stukjes pompoen erbij en laat ook deze even bakken, terwijl je af en toe roert;
  6. Na een minuut of vijf zet je de pompoen onder water / bouillon. Gebruik je bouillonblokjes, dan is het handig om bij te houden hoeveel water je in de pan kiepert. Normaliter gebruik je 1 blokje per halve liter vocht;
  7. Laat dit 20 tot 25 minuten pruttelen;
  8. Was de kruiden en snijd ze fijn. Voeg ze toe aan de pompoen;
  9. Draai de warmtebron uit;
  10. Gebruik de staafmixer om een egale saus te verkrijgen. Is hij nog te dik, doe er dan wat water bij? Is hij te dun, bind hem dan met maizena of arrow root. Daarvoor moet wel het fornuis weer even aan;
  11. Vergeet niet te proeven!
  12. Eet smakelijk!

Variaties

  • Voeg gehakt, prei en champignons toe voor een heerlijke pasta bolognese. Op de afbeelding zie je speltpasta met pompoenpasta, sla uit eigen tuin en wat grana padano er overheen geraspt;
  • Smeer de basissaus op de bodem van je pizza om hem vervolgens te beleggen met groente, vis, vlees of fruit!
  • Voeg wat room of creme fraiche toe voor een nog zachtere smaak.

Bewaren

  • Neem een schone, lege pot van bijvoorbeeld jam en zet deze 10 minuten vol heet water (direct uit de waterkoker). Daarna kan je de pot vullen met saus. Deksel erop (pas op: heet!) en op zijn kop zetten. Zo kom je de herfst wel door 😉
  • Doe de saus in een diepvriesbakje in de vriezer en houd het maandenlang goed;
  • Voor enkele dagen is een afgesloten bakje in de koelkast ook een optie!

Andere pompoenrecepten?

Inmiddels ligt mijn vriezer vol met pompoensaus, maar ik heb ook nog een kleine pompoen liggen. Zal ik hem roosteren of heb jij nog een ander recept die het proberen waard is?

Volg jij Eet het beter al op BloglovinFacebookInstagram en Twitter?

Pastasaus zonder tomaat | eethetbeter.nl