Onlangs was ik even bij de biologische supermarkt. Ik sloeg stijl achterover van de prijzen van amandelmelk (ruim 3 euro voor een liter). Zelf maken is werkelijk zo makkelijk! Bovendien kan je zelf bepalen of je olie, vanille, kokos, zout of andere smaakmakers toevoegt. Hieronder volgt het “recept” voor amandelmelk:

Recept voor amandelmelk

Minimaal 12 uur wachten en ongeveer een kwartier bereiden.

Ingrediënten

  • 200 gram amandelen
  • 2 dadels
  • 600 ml water + water om te weken

Benodigdheden

  • Schaal of kan om te weken
  • Blender
  • Notenzeefdoek, kaasdoek of gewoon een panty(kousje)

Bereiding

  1. Week de amandelen met de dadels minimaal 12 uur in lauw water. Gebruik hiervoor een kan of schaal;
  2. Giet ze vervolgens af en laat ze even uitlekken. Je zult zien dat ze erg zijn opgezwollen;
  3. Doe de amandelen met de dadels in de blender en voeg 600 ml water toe;
  4. Blend het geheel totdat je een (bijna) egale witte substantie hebt. Het lijkt al op melk!
  5. Gebruik een doek of panty om de amandelpulp en het vocht van elkaar te scheiden. Met het pulp kan je lekkere koekjes bakken!
  6. Bewaar de amandelmelk in een afgesloten fles of kan in de koelkast;
  7. Geniet ervan!

Waar gebruik je amandelmelk voor?

Je kunt amandelmelk gebruiken als basis voor smoothies, pap, chocolademelk of nog tal van andere toepassingen. Deze plantaardige melk bevat eiwitten, gezonde vetten, vitamine B, ijzer, magnesium, calcium en bovendien vezels. Goed voor het verzadigingsgevoel én de stoelgang. Eet het beter!

Andere soorten melk

Mijn favoriete melk is rijstmelk van IsolaBio. Ook deze kan je gemakkelijk zelf maken. Kijk hier voor het recept. “Gewone” koemelk drink ik nauwelijks, al gebruik ik het nog wel eens in recepten.

Wat is jouw favoriete (plantaardige) melk?

Volg jij Eet het beter al op BloglovinFacebookInstagram en Twitter?