Tussen alle amandelmeel, havermout, vijgen en dadelbroden met banaan door, vind ik het tijd voor iets normaals. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” zou mijn moeder zeggen. Back to basic en weer eens een oldskool cake in de oven schuiven en daarom deel ik deze keer een recept voor “gewoon cake”.

Gewoon cake met alleen onbewerkte ingrediënten | eethetbeter.nlOver ouderwetse cake gesproken: ik ontdek op Internet telkens dat het “basisrecept” voor velen onbekend is. Bij deze dus de variant uit het familiekookboek: 200 gram kristalsuiker, 200 gram roomboter, 4 eieren, 200 gram zelfrijzend bakmeel, 1 zakje vanillesuiker, 1 snuf zout. Mengen en 1 uur afbakken in de oven op 150 graden. Ja, zo simpel is het!

Dan nu het recept voor de (zelfde doch iets minder bewerkte) variatie op Grootmoeders Cake…

Basisrecept voor gewone cake

Basisrecept voor cake zonder bewerkte ingrediënten. Bereidingstijd is een kwartier plus een uur oventijd. Voldoende voor 1 cake.

Ingrediënten

  • 200 gram kokosbloesemsuiker
  • 200 gram roomboter (kamertemperatuur) + boter om in te vetten
  • 4 eieren
  • 200 gram speltmeel
  • 8 gram wijnsteen bakpoeder
  • 1 halve theelepel vanillepoeder
  • 1 snuf zout

Benodigdheden

  • Mixer
  • Cakevorm
  • Oven

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 150 graden
  2. Klop de boter op met de mixer, voeg de suiker toe
  3. Doe een voor een de eieren erbij
  4. Meng het meel met het bakpoeder, de vanille en het zout
  5. Schep een flinke eetlepel van het meelmengsel bij de boter, mix tot het niet meer zichtbaar is en doe de volgende schep erbij totdat alle ingrediënten een romige massa zonder stukjes zijn
  6. Vet de bakvorm in
  7. Doe het cakebeslag in de bakvorm, duw het aan de randjes iets omhoog
  8. Bak de cake in 45 minuten tot een uur af. Open de ovendeur in de tussentijd niet
  9. Een cake is gaar als een satéprikker er droog uitkomt
  10. Eet smakelijk!

Deze cake is zo donker en “grof” doordat de witte ingrediënten zijn vervangen door onbewerkte. Kokosbloesemsuiker en volkoren speltmeel zijn van nature bruin!

Basisrecept voor cake | eethetbeter.nl

Tip: cupcakes bakken? Verkort dan de baktijd naar 20 á 30 minuten.

Tip: doe er rozijnen, kaneel of appels bij, experimenteer met noten, gedroogd fruit en specerijen voor een heerlijke smaakvariatie!

Hopelijk hebben jullie genoten van het basisrecept voor “gewone cake”. Eten of verlangen jullie nog wel eens naar “ouderwetse” gerechten?

Bruin cakebeslag | eethetbeter.nl

Wil jij als eerste op de hoogte zijn als er een nieuwe blog op deze pagina verschijnt? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg op Bloglovin. Ander nieuws, updates, foto’s en weetjes lees je op FacebookInstagram en Twitter. Op Instagram en Twitter komen ook wel eens privédingen voorbij.