Beter een goeie buur, dan een verre vriend zeggen ze… Nou valt er voor beide wat te zeggen, maar ik vind het maar wat leuk dat een aantal buurvrouwen de ontwikkelingen van Eet het beter volgen. Onlangs kwam het gesprek met een buuf op je beter eten en ze vertelde dat ze een boek kende over voeding bij kanker. Het onderwerp an sich is natuurlijk verschrikkelijk, zeker omdat we het beiden recent van dichtbij hebben meegemaakt, maar het is fijn om het gevoel te delen.

Boekrecensie: Gezond eten rond chemotherapie | eethetbeter.nl

Kziekte

Zonder teveel uit te wijden over de inhoud van het gesprek en het effect van de nare ziekte op onze persoonlijke situatie, wil ik vertellen dat de lieve buurvrouw mij het boek leende. Aangezien ik zelf ten tijde van het ziekbed van mijn schoonvader op zoek ben geweest naar dit soort boeken, is het wel een review waard!

Gezond eten rond chemotherapie

De titel van het boek is “Gezond eten rond chemotherapie” en het is geschreven door José van Mil en Christine Archer-Mackenzie. De kracht van het boek zit hem in de gebundelde ervaring van een chef-kok/schrijver en radioloog/psycholoog.

Inhoud van het boek

“Gezond eten rond chemotherapie” start met een stuk theorie over voeding, smaak, kanker en de effecten van behandelingen. Chemotherapie heeft namelijk vaak als bijwerking dat de eetlust afneemt en patiënten minder proeven.

Boekrecensie eten chemotherapie 2

Zoals ik ook in mijn opleiding voor natuurvoedingsadviseur leer, is voeding tijdens een ziekbed van groot belang. Bovendien is de voedingsbehoefte per kankertype anders. Als voorbeeld: mensen met kanker in hoofd of hals (inclusief slokdarm en maag) hebben vaak een droge mond en daardoor behoefte aan zacht of vochtig eten en uitgesproken – geen pittige – smaken die helpen bij de speekselaanmaak.

Boekrecensie eten chemotherapie 3

Luchtige tonijn-sinaasappelpuree

Het receptengedeelte van dit boek is verdeeld in zes verschillende hoofdstukken. Gerechten in de categorieën luchtig, smeuïg, zacht met beet, vloeibaar, krokant en stevig komen aan bod. Ieder recept is voorzien van een (prachtige!) foto, tips en een indeling qua smaak. De gerechten zijn logischerwijs relatief klein (zei de vreetzak) en zeer verrassend. Er worden combinaties gemaakt die ongelofelijk lekker klinken, maar waar ik zelf nooit op zou komen. Wat denk je bijvoorbeeld van luchtige tonijn-sinaasappelpuree?

Boekrecensie: Gezond eten rond chemotherapie

Zoals bij bijna iedere review ben ik ook op zoek gegaan naar minpunten. Die vind ik hier in het gebruik van witmeel, geraffineerde suikers en (soja) melk. Persoonlijk zou ik deze willen schrappen uit het menu van een kankerpatiënt. Verder is er weinig op aan te merken. Het formaat is handzaam, het boek bevat een inhoudsopgave en een register en de foto’s zijn duidelijk.

Al met al vind ik het een prachtig boek. Had ik het maar gehad toen ik nog af en toe voor mijn zieke schoonvader kon koken…

Bestel jouw boek bij Bol.com.

Boekrecensie eten chemotherapie 4