Op veel scholen geldt een traktatiebeleid en dat is niet voor niets. Toch zijn er maar weinig ouders die daar gehoor aan geven en daardoor eten kinderen regelmatig snoepzakjes, chips en koeken op school. Zonde! Gezond trakteren kan namelijk ook heel lekker zijn en net zo in de smaak vallen bij kinderen.

gezond trakteren door spinazie met spikkels | eethetbeter.nl

Waarom gezond trakteren?

In een gemiddelde klas zitten al snel zo’n dertig kinderen. Al die dertig kinderen (én de juffen en meesters) vieren allemaal hun verjaardag op school. Tel daar nog Sinterklaas, Kerst en Pasen bij op, want dan wordt er ook wat lekkers uitgedeeld op school, en je komt op aardig wat traktaties in een jaar. Helemaal als je bedenkt dat dit in 40 schoolweken gegeten wordt… Dit zijn flink wat extra calorieën, suiker en vet. Begrijp ons niet verkeerd, wij vinden namelijk dat genieten zeker mag en wij zijn ook geen lid van de antisuikermaffia maar…


Thuis geven wij ook graag af en toe iets extra’s en ook op de opvang wordt regelmatig getrakteerd. Alles bij elkaar is het gewoon heel erg veel en draagt het niet bij aan de gezonde levensstijl die we voor onze kleine schatten voor ogen hebben.

Waarom zijn gezonde traktaties zo lastig?

De meeste kinderen houden nu eenmaal van snoep en chips. Logisch dat zij die het liefste kiezen als traktatie. Toch genieten ze, als de keuze voor snoep er niet is, net zo van een gezonder alternatief. Eigenlijk moet de keuze voor gezond trakteren dus écht een regel worden. Op veel scholen wordt wel geroepen dat er gezond getrakteerd moet worden, maar als ouders vervolgens met zakken snoep aan komen wordt dit tóch gewoon uitgedeeld aan de kinderen. Kortom: het is een regel waar geen consequentie aan zit en dat werkt niet. Hier mogen scholen zich wat ons betreft best wat duidelijker uitspreken.

Lekkere, gezonde traktaties

Veel mensen denken dat gezond minder lekker is. Toch is dit niet waar. Er zijn genoeg traktaties te bedenken die gezond én lekker zijn. Vooral de zoete fruitsoorten worden echt wel gewaardeerd door kinderen.


Om te laten zien dat gezond én lekker écht wel samen kan, hebben wij twee traktatie ideeën voor jullie. Deze appel donuts en pannenkoek-aardbei-spiesen zijn om je vingers bij af te likken en worden zeker gewaardeerd door de kinderen uit de klas.

Hoe doen jullie dat?

Trakteren jullie gezond of heb je lak aan de schoolregels? Wat trakteren jullie? Wij zijn benieuwd naar jullie creaties, laat het ons weten (een foto is helemaal leuk) in een reactie.

Dit gastblog is geschreven door Spinazie met Spikkels. Dit is de blog van Esther en Yvonne boordevol inspiratie en informatie over gezonde voeding, kinderen en het dagelijks gezinsleven. www.spinaziemetspikkels.nl