Voor mijn gevoel had ik tot een paar jaar geleden niks van Halloween gehoord. De laatste tijd daarentegen zie ik bij wijze van spreken op iedere straathoek decoratie in de stijl van dit feest. Ik ontdekte bij mezelf dat ik er met een mengeling van frustratie en nieuwsgierigheid naar keek. Wat is dit voor feest en waarom al die poeha er omheen? Nu het bijna 31 oktober is, vind ik het een mooie gelegenheid om me erin te verdiepen en wat foto’s van gezonde Halloween traktaties te plaatsen!

Gezonde halloween traktaties | eethetbeter.nl

All Hallows Eve

In tegenstelling tot wat iedereen denkt is Halloween geen origineel Amerikaans feest. Halloween is afgeleid van Hallow Even (Hallow-e’en), oftewel All Hallows Eve: de avond voor het Katholieke Allerheiligen. Op die dag worden de heiligen herdacht; de volgende dag (Allerzielen) herdenkt men de doden.

In Amerika vieren ze op 31 oktober Halloween. Zowel Halloween als Allerzielen verwijzen dus naar de herdenking van de doden. Eén van de rituelen bij het vieren van Halloween is Trick or Treat, het bedelen om snoep. Ook in Nederland komt het zingen aan huis en het vragen om snoep nog voor, al is de kerkelijke betekenis meestal niet meer aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan Sint Maarten.

Een stukje geschiedenis

De Kelten geloofden dat op Samain (All Hallows Eve) alle doden van het voorbije jaar samen kwamen om een lichaam van mens of dier te kiezen waarin ze de komende 12 maanden zouden blijven wonen, totdat ze in vrede mochten gaan rusten in het hiernamaals. Keltische gezinnen maakten daarom hun huizen zo onaantrekkelijk en koud mogelijk voor de dwalende geesten.

Bovendien maakten de Kelten zichzelf weerzinwekkend door zich te vermommen als demonen, heksen, gnomen en andere boosaardige wezens. Om de geesten af te weren paradeerden ze met zoveel mogelijk herrie in en om het huis en vervolgden een optocht naar het grote vuur buiten het dorp.

Nieuwsgierig geworden? Ik heb deze informatie gevonden bij peuterplace.nl. Via deze link kan je verder lezen en bijpassende spelletjes en verhaaltjes uitzoeken.

Gezonde Halloween traktaties

In Amerikaanse series zien we kinderen vaak bedelen om snoep door “trick or treat” te roepen als zij de deuren langs gaan. Dat moet beter kunnen toch? Via Internet ontdekte ik wat inspirerende traktaties die gemaakt zijn van fruit en ik besloot deze na te maken. Deze gezonde Halloween traktaties deel ik graag met jullie!

Halloween spook | eethetbeter.nl

Deze simpele traktatie van een mandarijn in een tissue herinner ik me nog van toen ik een kind was. In mijn beleving was het toen nog gebruikelijk om op fruit te trakteren. Gebruik een leuk lintje of touwtje om een spook te vormen en teken of plak oogjes op de tissue.

Halloween monster | eethetbeter.nl

Deze “enge” appel vond ik op Pinterest. Ik heb hem gemaakt door een partje appel te vullen met pindakaas. De tong is van aardbei en de tandjes van zonnebloempitten. In plaats van de plastic ogen die ik heb gebruikt, kan je ook ogen maken van een mix van poedersuiker, water en pure chocolade.

healthy halloween treats | eethetbeter.nl

Deze mandarijnen heb ik gemaakt door met een scherp mesje een gezicht uit de schil te kerven. Zijn ze niet superleuk?! De mandarijnen zijn daarna nog maar enkele uren lekker om te eten, dus maak ze niet te lang van te voren.

Hoe kijken jullie tegen Halloween aan? Zie je het als een mooi nieuw feest of zie je vooral de kansen van de commercie?


Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuw recept online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!