Gezonde maaltijden om je lijf weer in balans te brengen bevatten vezels, gezonde vetten, antioxidanten, zwavel, phytonutriënten en vitamines. Vooral vitamine A, B6, B12, foliumzuur, C en E zouden niet aan je maaltijden mogen ontbreken. Dit zijn 3 gezonde maaltijden om je lijf weer in balans te brengen na de feestdagen:

gezonde maaltijd om je lijf weer in balans te brengen | eethetbeter.nl
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

Ontbijt: gebakken havermout met bramen

Havermout en bramen bevatten veel vezels en zijn daarom heel geschikt om je lijf weer in balans te brengen na de feestdagen. Bovendien bevatten bramen belangrijke phytonutriënten. Al deze gezonde voedingsstoffen helpen je lichaam afvalstoffen uit te scheiden, die zich tijdens de feestdagen hebben opgehoopt.

Hazelnoten, pecannoten, pompoenpitten en zonnebloemzaden voegen gezonde vetten toe, die eveneens je lichaam ondersteunen bij het verwijderen van opgehoopte afvalstoffen. Hierdoor voel je je niet alleen energieker, maar verlies je ook eventuele overtollige kilo’s. Wil je meer weten over afvallen door gezond eten, lees dan dit artikel.

Ingrediënten voor 6-8 porties

De bereidingstijd is 10 minuten en baktijd 50 minuten.

  • 1 1/3 kopje havermout
  • 2 1/2 kopje verse bramen
  • 1/2 kopje pompoenpitten
  • 1/2 kopje pecannoten of hazelnoten, grof gehakt
  • 1/4 kopje zonnebloemzaden
  • 2 grote eieren
  • 1 1/2 kopje amandel- of kokosmelk
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen gember of kaneel
  • 3/4 theelepel vanille-extract
  • Snufje zeezout
  • Roomboter voor het invetten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Vet een broodvorm in met boter.
  3. Verdeel de bramen over de bodem van de broodvorm, zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn.
  4. Meng in een grote kom de havermout, bakpoeder, gember of kaneel en zout en giet dit mengsel over de bramen.
  5. Klop de eieren, de amandel- of kokosmelk en het vanille-extract in een kom en giet dit over het havermengsel.
  6. Doe de ahornsiroop, pompoenpitten, noten en zonnebloempitten in een kleine kom en gebruik je vinger om deze ingrediënten te mengen.
  7. Strooi het zaden- en notenmengsel over de havermout.
  8. Bak gedurende 50 minuten tot 1 uur, tot de havermout is gerezen en de zaden lichtbruin en knapperig zijn.
  9. Serveer met een scheutje ahornsiroop.

Lunch: kleurrijke koolsalade

Deze gezonde salade bevat groenten in allerlei kleuren. Boerenkool en broccoli leveren naast vezels en zwavel ook nog vitamine A, B6, C, kalk en ijzer. Rode kool en wortels zijn rijk aan antioxidanten, zoals vitamine A en C, die je lever, nieren en darmen helpen om vrije radicalen onschadelijk te maken. Daarnaast zorgen avocado, walnoten en sesamzaden voor gezonde vetzuren die je lichaam nodig heeft om weer in balans te komen.

Ingrediënten voor 6 porties

De bereidingstijd is 15 minuten.

  • 2 kopjes boerenkool, fijngesneden
  • 2 kopjes rode kool, fijngesneden
  • 2 kopjes broccoliroosjes
  • 2 grote wortels, geschild en geraspt
  • 2 avocado’s, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 1 kopje walnoten
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1/2 kop verse peterselie, gehakt

Voor de dressing

  • 1/3 kopje druivenpitolie
  • 1/2 kop vers citroensap
  • 1 eetlepel verse gember, geschild en geraspt
  • 2 theelepels mosterd
  • 1/4 theelepel zout

Bereiding

  1. Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, of doe alles in een kleine blender en mix.
  2. Doe de boerenkool, rode kool, broccoli, paprika en wortels in een grote schaal.
  3. Giet de dressing over de salade en roer om tot alle groenten zijn bedekt met dressing.
  4. Voeg de peterselie, avocado, sesamzaadjes en walnoten toe en roer alles nog eens.

Avondmaaltijd: geroosterde bieten noedels met pesto

Van bietjes kun je met een spiraalsnijder heerlijke noedels maken. Bietjes zitten bovendien vol vezels, natuurlijk foliumzuur en antioxidanten. Al deze voedingsstoffen helpen je lichaam om zich te ontdoen van gifstoffen, zodat het weer in balans kan komen. Ook bevatten bietjes veel kalium, dat je organen nodig hebben om goed te functioneren. Voeg aan deze noedels wat witte bonen toe voor een verzadigd gevoel.

Ingrediënten voor 1 portie

De bereidingstijd is 10 minuten en de kooktijd is 15 minuten.

  • 2 middelgrote bieten, geschild en in noedels gesneden
  • 2 kopjes babyboerenkool
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de pesto

  • 3 kopjes basilicumblaadjes
  • ¼ kopje pijnboompitten
  • ¼ kopje olijfolie
  • ½ theelepel gemalen zeezout
  • ¼ theelepel gemalen peper
  • 1 grote teen knoflook, fijngehakt

Bereiding

  1. Zet de oven op 220 graden.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de bietennoedels over.
  3. Besprenkel de noedels met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  4. Bak de noedels in 5-10 minuten.
  5. Doe alle ingrediënten voor de pesto in een kom en mix deze met een blender of in een keukenmachine totdat ze een smeuïge pasta vormen.
  6. Haal de bietennoedels uit de oven en vermeng ze met de babyboerenkool. Leg de groenten op je bord en besprenkel ze rijkelijk met de pesto. Eet smakelijk!

Wat eet jij om je lichaam weer in balans te brengen na de feestdagen? Deel het hieronder in de reacties!

gezond dagmenu | eethetbeter.nl
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

Annemiek Shrestha

Ik eet graag lekker en gezond en ik sport regelmatig. Zo blijf ik fit en in vorm. Als health blogger voor Floraa.nl kan ik mijn interesse in gezonde voeding en beweging combineren met mijn liefde voor schrijven.

Laatste berichten door Annemiek Shrestha (bekijk alles)

Pin It on Pinterest