Aangezien dit het eerste jaar is dat ik aandacht besteed aan het kerstthema op eethetbeter.nl, is het wel handig als ik een stukje theorie met jullie deel. Zo komt de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie aan de hogere hotelschool ook nog eens van pas. Vandaar zal ik jullie informatie geven over menuleer, oftewel: hoe stel je een kerstmenu samen?

Hoe stel je een kerstmenu samen? | eethetbeter.nl

Menuleer

De menuleer houdt zich bezig met de meest wenselijke combinaties en volgorde van gerechten binnen één maaltijd. Daarnaast gaat de menuleer over het correct schrijven van de gerechten op een menukaart. Er zijn drie definities van belang:

  • Een gerecht is een enkelvoudige of samengestelde spijs die als één gerecht wordt opgediend. Deze noemen we ook wel een gang.
  • Een maaltijd bestaat uit twee of meer gerechten (gangen) die zelfstandig geserveerd worden.
  • Een menu is een complete maaltijd die uit minimaal drie gangen bestaat, zoals onderstaand voorbeeld kerstmenu:

Voorbeeld kerstmenu

tomatensoep

***

kippakketje met sperziebonen

***

moccamousse met hazelnoten 


Welke volgorde van gangen hou je aan op het menu?

Zelf ben ik geen type dat vijf gangen zal bestellen of bereiden. Toch vind ik het belangrijk dat de volgorde van de gangen belangrijk is. Je kunt er zelf een gang tussenuit halen als de volgorde hetzelfde blijft.

  1. De amuse telt niet mee als gang. Het is een klein hapje om de smaakpapillen en spijsvertering wakker te schudden;
  2. Onder de koude voorgerechten valt bijvoorbeeld een salade, cocktail of paté;
  3. Er zijn heldere en gebonden soepen;
  4. De warme voorgerechten of warme tussengerechten bestaan vaak uit een bescheiden warm gerecht – geen soep, zoals een paté of ragout, een pasteitje, kikkerbillen of slakken;
  5. Een pauzegerecht (boisson frappé) is bedoeld om de spijsvertering opnieuw wakker te schudden (ja heus). Enkele voorbeelden zijn een spoom, een sorbet of de granité. Deze gerechten zijn koud en licht;
  6. Het hoofdgerecht is de menugang die doorgaans bestaat uit een eiwitcomponent (bijvoorbeeld vis), iets met koolhydraten (groente of aardappels/rijst/pasta) en een vet (bijvoorbeeld saus);
  7. Tijdens het kaasgerecht, dat valt onder de desserts, wordt een kaasplateau met brood en noten geserveerd;
  8. Het dessert, de laatste gang, is een zoet nagerecht dat zowel warm als koud kan zijn;
  9. De koffie of thee achteraf is ook geen officiële menugang, maar het is wel leuk om een café complet te serveren met chocolade en andere kleine zoetigheden.

10 tips bij het samenstellen van een kerstmenu

  1. Kies een thema met gerechten die hier goed bij passen. Dit maakt het makkelijker om keuzes te maken;
  2. Hou de juiste volgorde van de gangen aan. Ik krijg persoonlijk kromme tenen als me na de soep een salade wordt geserveerd;
  3. Maak de porties niet te groot. Als je meerdere gangen serveert, hoeven de gerechten natuurlijk niet zo groot te zijn als je gewend bent;
  4. Start met lichte gerechten en eindig met zware;
  5. Hou rekening met de seizoenen. Een aardbeientrifle is wellicht heerlijk, maar niet echt passend in de winter.
  6. Zorg voor voldoende variatie in ingrediënten. Na een tomatensalade zit niemand te wachten op een tomatensoep;
  7. Zorg voor voldoende variatie in kleuren. Een groene salade gevolgd door een broccolisoep en daarna sperziebonen bij het hoofdgerecht? Doe dat maar niet 🙂
  8. Zorg voor voldoende variatie in bereidingswijze. Voorbeelden van bereidingen zijn stomen, grillen, frituren, blancheren, pocheren, stomen en gratineren;
  9. Hou rekening met de overgevoeligheden en wensen van je gasten. Ik vind dat we allemaal af en toe iets moeten proberen wat we (denken) niet te lusten of niet kennen, maar als jouw gasten buikpijn (of erger) krijgen van wat je ze serveert doe je hen en jezelf geen plezier.
  10. De laatste en belangrijkste: maak jezelf niet gek! Je hóeft echt niet dagenlang in de keuken te staan om iets lekkers te serveren. Kies voor gerechten die makkelijk voor te bereiden zijn en zorg voor zoveel variatie dat er voor ieder wat wils is.

Het oog wil ook wat

Een mooi gedekte tafel, een prachtig servies en heerlijk opgemaakt eten zijn ontzettend belangrijk tijdens het kerstdiner. Al vind ik het gezelschap het allerbelangrijkste hoor! Qua opmaak heb ik in drie jaar bloggen al heel wat geleerd. Wat voor verschil het maakt als je wat verse kruiden over een gerecht heen strooit bijvoorbeeld. En ik zag onlangs hoeveel verschil in sfeer het maakt om een extra (onder)bord te gebruiken bij het presenteren van mijn gerechten…

Een paar weken geleden leerde ik namelijk nòg meer over het creëren van het juiste plaatje. Ik volgde namelijk een Workshop Foodfotografie en Foodstyling bij Ester Overmars Fotografie en PrinsesHeerlijk. Dat was echt zo ontzettend leuk en leerzaam! Na de theorie kregen we een opdracht en gingen we aan de slag met de enorme hoeveelheid materialen die Hester Oppedijk van Veen (foodstyliste) mee had gebracht. Ik werd geholpen met persoonlijke vraagstukken, zoals hoe ik de daglichtlamp kan gebruiken, hoe ik mijn camera het beste in kan stellen en welk filter ik in Photoshop kan gebruiken om foto’s te verbeteren. In het verleden heb ik vaker fotografielessen gevolgd, maar de kracht van die van Ester Overmars was dat theorie en praktijk werden gecombineerd en de tips echt op de persoon werden gegeven. Super waardevol dus! Ik merk aan het stijgende aantal likes op mijn foto’s op Instagram dat het de moeite waard is geweest!

De foto bovenaan dit blog is gemaakt tijdens de workshop bij Ester Overmars. Ik vind het een aanrader! Meer informatie vinden jullie op esterovermars.nl.


Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips voor het samenstellen van het kerstmenu. De komende weken zullen er nog meer kerstrecepten op mijn foodblog verschijnen. Je vindt het overzicht hier.

Maak jij het kerstmenu zelf? Uit hoeveel gangen zal het bestaan?


Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuw recept online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!

Annemieke Statz

Annemieke Statz

Foodblogger bij Eet het beter
Enthousiaste dertiger, samenwonend in Ede en moeder van drie jongens (2008, 2010 en 2015). Voedingsadviseur. Altijd bezig met (gezond) eten, beweging en ontspanning. Wil iedere dag een beetje beter worden ❤
Annemieke Statz

Laatste berichten door Annemieke Statz (bekijk alles)

Pin It on Pinterest

Share This