Print Friendly, PDF & Email

De naam smoothie is ontstaan doordat gepureerde vruchten door middel van een blender erg “smooth” oftewel “glad” worden. De term groene smoothie wordt gebruikt als het sapje voor het grootste deel uit groente bestaat. De kleur van de groente maakt daarbij niet uit. Een groene smoothie, kan dus groen, geel, rood, paars of zelfs bruin zijn. Veel mensen moeten erg wennen aan een drankje dat grotendeels uit groente bestaat, zeker als ze gewend zijn aan zoetigheid. Voor beginners is het daarom aan te raden te starten met een sapje van vooral fruit, om het vervolgens beetje bij beetje door groente te vervangen.

img_2985

Een energieke start

Veel mensen zweren bij een groene smoothie op hun nuchtere maag. Ze gebruiken dan behalve groenten en fruit ook vaak zaden en poeders zoals Chia, Hennep, Maca of MSM-poeder. Er ontstaat dan een superdrankje dat boordevol vezels, vitamines, eiwitten en calcium zit, dat zorgt voor de juiste PH-waarde in een lichaam.

Wat heb je nodig om een smoothie te maken?

Om vers vruchtensap te maken kan je een keukenmachine, staafmixer of blender gebruiken. De ingrediënten worden in deze apparaten fijngeslagen met een vlijmscherm mes. In sommige gevallen is het aan te raden extra vocht toe te voegen voor de werking van het apparaat. Bij gebruik van een van deze machines moet je het groente en fruit eerst wassen, schillen en ontdoen van pitten.

Een slowjuicer of sapcentrifuge perst het sap uit de groente of het fruit. Hierdoor blijven er meer voedingsstoffen over, maar verdwijnt een deel van de velzels. Een slowjuicer geeft het minste afval, het meest heldere sap en de meeste voedingsstoffen en enzymen. Bij een slowjuicer is het aan te raden de ingrediënten schoon te maken en klein te snijden. Een sapcentrifuge is meestal in staat om de schil en de pitten van het sap te scheiden.

Koken met kinderen

Ik vind het ontzettend leuk om met kinderen de keuken in te gaan en een smoothie te maken. Het feest begint al in de winkel: laat jouw kindje bijvoorbeeld vier groente- en fruitsoorten kiezen. Laat je daarbij niet belemmeren door je eigen voorkeur, de meest vreemde combinaties blijken in de praktijk erg lekker.

Terug thuis duik je samen met je zoon of dochter de keuken in en maak je de groente en het schoon. Een banaan kan zelfs door een peuter te snijden met een bot mes. Vervolgens gebruik je het apparaat (blender/keukenmachine/slowjuicer) om het verse waar om te toveren in sap. Voor een kind is het een wonder om te zien hoe de kleuren zich mengen.

Laat je kind in iedere fase lekker proeven en ruiken. Geef ze de vrijheid om mee te helpen en maak er geen strijd van als ze nee zeggen. Geen verplichtingen, gewoon lekker samen in de keuken. Samen genieten!

Lekker koud!

Gebruik diepvriesvruchten en –groente als je van een ijskoud sapje houdt . De supermarkt heeft een groot assortiment van deze verse producten. Als je de ingrediënten bevroren in de blender gooit, heb je gegarandeerd een koud drankje.

Bewaren

Gebruik een schone, lege pot of fles om de smoothie in de koelkast te bewaren. Hij is dan nog circa drie dagen houdbaar. De voedingswaarde zal hierdoor wel afnemen en ook de smaak wordt iets minder goed.

Recepten voor groene smoothies

Klik op deze website op Recepten > DrinkenSmoothies om een aantal recepten voor groene smoothies te vinden. Of ga lekker zelf aan het experimenteren!

 

 

Related Posts