Recept: smoothie met rode biet en macapoeder

Print Friendly, PDF & Email

Als aanstaand voedingsdeskundige volg ik de trends op voedingsgebied natuurlijk wel een beetje. Op dit moment valt het me op dat veel mensen zich enorm uitsloven om gezond te leven, zodat andere uitspattingen geoorloofd lijken. Hardlopen om vervolgens uit eten te gaan of een smoothie nemen voordat je de plaatselijke snackbar leegeet. Daarnaast merk ik dat superfoods een grotere rol in gaan nemen (en overal te koop zijn, maar dat terzijde) en een ieder die af en toe wat leest over voeding plotseling tegen het gebruik van koemelk of tarwe lijkt te zijn.

Zelf pik ik van alle trends graag een graantje mee. Geen beperkingen, alleen mogelijkheden. Af en toe een smoothie, paleokoekjes, Voedselzandloper-havermout bij het ontbijt, wat bonen en nootjes, bijna dagelijks een eitje, veel Keltisch zeezout en geregeld superfoods. Tarwe, vlees en zuivel gebruik ik iets minder dan voorheen. Mijn beweging beperkt (helaas) zich tot een wandeling op mijn werk, rennen achter de kinderen aan en een wekelijkse yogales. Desalniettemin hoorde ik afgelopen week tijdens een gezondheidsonderzoek via mijn werkgever dat mijn gezondheid picobello in orde was. Met mijn BMI, bloeddruk, glucose en cholesterol kleurde ik prima binnen de groene lijntjes. Prettig om bevestiging te krijgen.

Smoothie rode biet-maca1

Om een lang verhaal kort te maken, heb ik vandaag een kort receptje voor een gezonde groene smoothie op papier gezet. Nou ja, groen? De basis van dit sapje is paarsrood door rode bietjes te gebruiken! Samen met de wortel-sinaasappelsmoothie is dit mijn favoriet! Om deze te maken heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig.

In deze smoothie met rode biet zit ook macapoeder en kurkuma. Ik zal binnenkort uitgebreider schrijven over de wonderlijke werking van maca. Het komt erop neer dat deze gedroogde wortel een heel positief effect heeft op je energie- en hormoonhuishouding. Kurkuma is ook bekend onder de naam “geelwortel”. Het is familie van de gember, heeft een gele kleur en smaakt ietwat bitter. Van kurkuma is bekend dat het antioxidante en ontstekingsremmende werking heeft. Het heeft een positieve invloed op diverse ziektes, waaronder kanker, en is vriendelijk voor de spijsvertering.

Smoothie rode biet2

Recept smoothie met rode biet en macapoeder

Fris-zoet sapje dat de dorst lest. Bereidingstijd is 10 minuten – over het schoonmaken van je apparaat heb ik het even niet 😉

Ingrediënten

  • 2 rode bieten (ongekookt)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 appel
  • 1 theelepel macapoeder
  • 1 theelepel kurkuma (gedroogd of vers)

Benodigdheden

  • Sapcentrifuge of slowjuicer

Bereiding

  1. Was, schil en snijd de appel en de bieten. Was de bleekselderij
  2. Maak sap van de groente door middel van de sapcentrifuge
  3. Voeg het macapoeder en de kurkuma toe, even goed roeren
  4. Geniet van je gezonde sapje!

Smoothie rode biet3

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *