Baksoda wordt gebruikt om deeg te laten rijzen en luchtiger te maken. Het is ook bekend onder de namen natriumbicarbonaat, zuiveringszout of dubbelkoolzure soda. Soms vindt je het ook onder de benaming baking soda terug.

Wat zit er in baksoda?

Soms is het leven zo simpel: het bevat natriumbicarbonaat. That’s all. Geen toevoegingen, geen suiker en geen andere componenten.

Baksoda1

Hoe gebruik ik baksoda?

Baksoda is een basisch zout dat een zuur nodig heeft om te kunnen rijzen. Dit betekent dat het recept citroensap, vruchten, karnemelk, yoghurt, honing, druivensuiker of cacao moet bevatten. Indien dit niet wordt gebruikt, kan je zelf (appel) azijn of citroensap toevoegen aan het gerecht. Let op dat de baksoda direct begint te werken als het in aanraking komt met het zuur. Voeg het daarom zo laat mogelijk toe aan het deeg als er nog maar weinig gemengd hoeft te worden. Dan kan het zuiveringszout het beste werken en krijg je een luchtige taart, koek of cake.

Hoe bewaar ik baksoda?

Baksoda kan het beste bewaard worden in afgesloten verpakking in een donkere kast. Het hoeft niet in de koelkast. Controleer voor de houdbaarheid de THT-datum op de verpakking.

Waar koop ik baksoda?

Ik heb baksoda in huis van Dille en Kamille, deze kost €2,95 voor 200 gram biologisch zuiveringszout. In een natuurvoedingswinkel, toko of bij de betere drogist is het ook te koop.

Baksoda2

Baksoda als wondermiddel in huis

Baksoda kan voor heel veel dingen gebruikt worden. Google maar eens op “grootmoeders tips + baksoda”. Mijn favoriete tip is om een theelepel toe te voegen aan het water waarmee ik de groenten uit eigen tuin was, zodat de slakjes er vanaf vallen. Ik voeg het ook nogal eens toe aan het water waarin ik de eieren kook. Zo komen ze makkelijk los van de schil.

 

Nog wat andere gebruikersmogelijkheden vind je hier:

20140420 Rijsmiddelen

Related Posts