Recept voor brood dat binnen een uur klaar is!

Toen ik onlangs een stukje over baksoda schreef, ontdekte ik een klein recept op het potje. Een receptje voor een snel brood. Experimenteel als ik ben, heb ik het recept de eerstvolgende zondagmorgen geprobeerd. Het recept voor brood bevat slechts drie ingrediënten, al ontbreekt er qua smaak wel iets, dat we een volgende keer zeker toevoegen. Zie hier het “sodabrood”: een recept voor brood dat binnen een uur klaar is!

recept voor "sodabrood" een snel broodje van yoghurt en baksoda | eethetbeter.nl

Vers brood binnen een uur

Dit recept voor brood heeft een groot voordeel: het is zo klaar! Urenlang rijzen is overbodig, dus het is een kwestie van mengen en bakken maar. Ideaal voor mensen die het lastig vinden om van tevoren te bedenken waar ze op een later moment zin in hebben.

Glutenvrij brood bakken

Om dit brood te bakken gebruikte ik boekweitmeel omdat het voor het grijpen was en ik het een keer wilde proberen. Boekweit is een glutenvrij meel met als kenmerk dat het geen luchtig deeg geeft. Ik ben erg benieuwd hoe het brood wordt met een ander soort meel. Laat je het me weten als jij het hebt geprobeerd?

Zoals je in mijn blog over baksoda hebt kunnen lezen, heeft zuiveringszout een zuur nodig om te kunnen werken. In dit recept voeg ik yoghurt toe. Dit geeft een romige smaak aan het brood, maar proef je verder niet.

Vers brood bij het ontbijt | eethetbeter.nl

Recept voor brood dat binnen een uur klaar is!

Voldoende voor een klein brood. Klaar binnen 1 uur (inclusief baktijd). Voeg er voor een hartig brood zout en smaakmakers (wat denk je van knoflook en rozemarijn?) aan toe. Of creëer een lekkere zoete variant met banaan, vijgen, dadels of rozijnen. Lijkt me heerlijk!

Ingrediënten

 • 450 gram meel (ik gebruikte boekweitmeel – dat is glutenvrij)
 • 1,5 theelepel baksoda
 • 450 gram yoghurt
 • Zout
 • Smaakmakers
 • Olie of boter om de bakvorm in te vetten

Benodigdheden

 • Bakvorm (ik gebruikte een glazen cakeblik)
 • Mixer

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 200 graden (hetelucht: 180 graden)
 2. Meng het meel met de baksoda
 3. Voeg hier eventuele droge smaakmakers aan toe (zoals zout of gedroogde kruiden)
 4. Voeg de natte smaakmakers (verse kruiden, fruit) toe aan de yoghurt
 5. Mix beide mengsels goed door elkaar
 6. Vet het bakblik in
 7. Doe het deeg in het bakblik
 8. Bak het sodabrood in 40 tot 45 minuten gaar
 9. Eet smakelijk!

Ik vind het trouwens wel lastig om een naam voor dit brood te bedenken. Is het nou “sodabrood”, “yoghurtbrood” of “boekweitbrood”? Nou ja, als ‘ie maar lekker is toch?


Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuw recept online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!

Glutenvrij brood bakken van boekweitmeel | eethetbeter.nl

Related Posts