Print Friendly, PDF & Email

Toeval bestaat niet zeggen ze… ik kwam gisteren een leuk verzoek tegen om een lekker, plantaardig recept in te sturen voor het #foodblogevent van april. Deze kruidkoek is absoluut het inzenden waard 🙂 Best spannend hoor, de eerste keer meedoen aan zo’n soort “wedstrijd”. Meer informatie vinden jullie op www.blondmeteengroengeloof.com.

————————————————————-

Zo af en toe bedenk ik een recept dat meteen goed smaakt, ruikt en er heerlijk uitziet, maar meestal is dit helaas niet het geval. Toen Statzmeisje onlangs met avocado aan het experimenteren ging, zag ik dat er toekomst zat in dit recept. Vanaf dat moment heb ik geregeld avocado’s gekocht om mee te bakken. Helaas zonder het gewenste resultaat…

Inmiddels kan ik jullie melden dat het eindelijk gelukt is om een sappig -maar niet klef- en smaakvol -maar niet te zoet- koekje te bakken. De looks kunnen nog wel ietwat verbeterd worden, maar een kniesoor die daarop let…

Kruidkoek1

Overigens hebben “misbaksels” een groot voordeel: inmiddels kan ik jullie precies vertellen dat je deze koek niet moet gaan bakken als je avocado nog niet rijp is, dat je voor het mixen en mengen de hakmolen van de staafmixer niet moet gebruiken omdat het deeg te stevig is en het apparaat daardoor het loodje zal leggen en dat je cacao aan het gerecht toe kunt voegen om de koek een bruine in plaats van een diarreegroene kleur te geven (excuses le mot).

Kruidkoek5

Geïnspireerd door de overeenkomst die de choco-avocadokoekjes met ontbijtkoek hadden, besloot ik een gezonde, veganistische kruidkoek te bakken die vrij is van geraffineerde voedingsmiddelen. Hieronder vinden jullie het (geslaagde!) recept:

Recept suikervrije kruidkoek (vegan)

Voldoende voor een koek met 12 a 16 bescheiden stukjes. De bereidingstijd was bijna een half uur.

Ingrediënten

 • 75 gram dadels
 • 1 rijpe avocado
 • 75 gram kokosbloesemsuiker (meer informatie)
 • 2 eetlepels koekkruiden
 • 1 eetlepel wijnsteenzuur bakpoeder
 • 1 eetlepel cacao (voor de kleur, kan ook weggelaten worden)
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 200 gram roggemeel
 • Olie om de bakvorm in te vetten

Benodigdheden

 • Mixer of hakmolen
 • Bakvorm
 • Oven

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 175 graden
 2. Hak de dadels met de hakmolen in fijne stukjes
 3. Voeg de avocado toe en pureer het geheel
 4. Hevel de puree over in een mengkom of mixer
 5. Doe de overige ingrediënten behalve het meel erbij. Hussel het deeg tot dat je een egaal geheel hebt
 6. Voeg tot slot het roggemeel beetje bij beetje toe
 7. Vet een bakvorm in
 8. Doe het deeg in de bakvorm. Om de bovenkant mooi glad te krijgen, kun je wat water gebruiken
 9. Bak de kruidkoek in 15 minuten af in de oven
 10. Eet smakelijk!

Kruidkoek met ingredienten

Ontbijt-kruidkoek2

Indien je het gerecht in een cakevorm bakt, heeft het veel weg van ontbijtkoek. Deze kruidkoek is een lekker tussendoortje dat erg voedzaam is. Indien je een deel van de kokosbloesemsuiker vervangt door honing, wordt de koek iets kleffer, dus als je dat lekker vindt…

Ontbijt-kruidkoek1

Kruidkoek2

Kruidkoek4

Kruidkoek6

Kruidkoek7

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *