Recept: plantaardige chocolademousse met citroenmelisse

Print Friendly, PDF & Email

Sommige ingrediënten, zoals witte suiker bijvoorbeeld, eet ik bij voorkeur niet meer uit principe. Andere dingen eet ik niet omdat ik ze niet lekker vind en heel soms eet ik iets niet omdat ik er last van krijg. Keelpijn, buikpijn of maagzuur bijvoorbeeld. Dat eerste is een heel verhaal, waar ik ongetwijfeld nog een keer op terug kom.

Om dat lange verhaal kort te maken: ik eet en drink nog maar nauwelijks zuivel omdat ik er keelpijn van krijg. De oorzaak is onbekend. Dat betekent dus dat ik enkele uren tot dagen klachten heb als ik yoghurt of slagroom eet. Daar baal ik van en niet zo’n klein beetje ook!

Chocolademousse 2

Iets met de nood en de deugd

Zoals jullie inmiddels van me gewend zijn, maak ik van de nood een deugd. Ik had zin in chocolademousse en geïnspireerd door een recept dat ik eens toegestuurd kreeg van Miss Natural tijdens mijn 40 dagen zonder suiker, ging ik aan de slag met avocado…

Avocado + banaan + cacao + staafmixer = chocolademousse

En zo simpel is het! Behalve dan dat ik hem graag iets zoeter wil en er dus kokosbloesemsuiker in gooi. En dat ik hem wat frisser wil, waarvoor ik citroenmelisse toevoeg. Het resultaat is een lekkere, luchtige mousse met chocoladesmaak. Pistachenoten en cacaonibs maken het geheel af. Een fijne combinatie van zoet (banaan, kokossuiker), zout (pistachenoten), bitter (cacao) en zuur (citroenmelisse). Jammie!

Eet het beter?

Overigens gebruikte ik rauwe cacao, omdat het meer voedingsstoffen dan bewerkte cacao bevat. Zelf proef ik geen smaakverschil tussen beide soorten. Citroenmelisse groeit in mijn kruidentuin en woekert enorm! Het is een geneeskrachtig kruid met onder andere citronella als vluchtige olie. Dit kruid zorgt voor ontspanning in het lichaam.

Recept: plantaardige chocolademousse met citroenmelisse

Voldoende voor 2 bescheiden porties. Dit dessert is in de koelkast 1 a 2 dagen houdbaar.

Ingrediënten

 • 1 avocado
 • 1 banaan
 • 1 eetlepel (rauwe) cacao (meer informatie)
 • evt. 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (meer informatie)
 • evt. een paar blaadjes verse citroenmelisse
 • evt. pistachenoten en cacaonibs

Benodigdheden

 • Staafmixer

Bereiding

 1. Hak de citroenmelisse fijn
 2. Pureer de banaan en de avocado met de staafmixer
 3. Meng de overige ingrediënten erdoor totdat het een egaal, bruin geheel is
 4. Schep in een schaaltje en decoreer met citroenmelisse, pistachenoten en of cacaonibs
 5. Eet smakelijk!

Help!

Ik ben nog erg zoekende qua desserts zonder zuivel. Ik ben niet gek op ijs, eet na het lezen van de boeken van Amber Albarda fruit nog slechts als tussendoortje en geef de voorkeur aan onbewerkte ingrediënten. Kunnen jullie me helpen aan lekkere recepten?

Chocolademousse 1

Related Posts