Recept: koolhydraatarme bloemkool quesadilla (foodblog swap)

Print Friendly, PDF & Email

Vorige week schreef ik al over het “toeval” dat op mijn pad kwam om deel te nemen aan de foodblogswap. Het hele verhaal vind je hier. De korte versie is dat de uitnodiging om mee te doen precies op het juiste moment kwam. Tijdens de foodblogswap krijgt iedere deelnemer een foodblog toegewezen, waar hij of zij een recept van mag koken. Ik kwam terecht bij wolferien.wordpress.com, waar Stephanie haar koolhydraatarme recepten plaatst. Aangezien ik me juist op minder koolhydraten eten wilde gaan richten, kwam dit helemaal op het juiste moment!

20140521 Bloemkool quesadilla 09

 

Mexicaans

Meneer eet het beter en ik zijn gek op de Mexicaanse keuken. Alleen van de kleurenpracht word ik al vrolijk, om het over de smaak nog maar niet te hebben. Een beetje pit erin vinden we wel lekker, al is de definitie van “een beetje” voor al onze gezinsleden verschillend 😉 We eten hier in huis graag tortilla wraps, hartige taart met Mexicaanse vulling en chili con carne met kidney bonen en mais. Oja, mais valt af als je koolhydraatarm wilt eten 🙁

Koolhydraatarme quesadilla’s

Voor mijn eerste foodblogswap koos ik een recept voor Mexicaanse quesadilla’s! Helemaal naar mijn smaak, op het gebrek aan mais na dan 😉

Een quesadilla is een soort Mexicaanse tosti, die in ieder geval gevuld is met kaas en daarnaast soms met andere ingrediënten. De letterlijke vertaling van quesadilla is zelfs “kaasdingetje”. De buitenkant, die veelal van een mais- of bloemtortilla gemaakt wordt, is in dit gerecht met bloemkool gemaakt. Dat is natuurlijk het proberen waard! Voor wat extra pit heb ik het gehakt gekruid met de Taco kruidenmix op deze website.

We hebben iets meer dan de genoemde ingrediënten gebruikt dan in het recept stond omdat we er met twee volwassenen en twee kinderen van hebben gegeten. De low carb quesedilla’s zijn geserveerd met salade.

20140521 Bloemkool quesadilla 10

Recept voor Mexicaanse quesadilla’s

Bereidingstijd is ruim een half uur. Het is voldoende voor 2 a 3 personen.

Ingrediënten

 • 1 bloemkool
 • 3 eieren
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • zout en peper
 • 500 gram rundergehakt
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • een halve rode paprika
 • 150 gram geraspte kaas
 • Mexicaanse kruidenmix

Benodigdheden

 • Koekenpan of wok
 • Keukenmachine
 • Vergiet en theedoek
 • Oven

Bereiding

 1. Maak de bloemkool schoon
 2. Maal de bloemkool in de keukenmachine zo fijn mogelijk
 3. Kook de vermalen bloemkool ongeveer 8 minuten
 4. Leg een theedoek in een vergiet en doe de bloemkool erin
 5. Vouw de theedoek dicht en “wring” hem uit, zodat de bloemkool zo droog mogelijk wordt (heet!!!)
 6. Warm de oven voor op 180 graden
 7. Bekleed een bakplaat met bakpapier
 8. Mix in een grote school de bloemkool met de eieren, het knoflookpoeder en wat zout of peper. Dit wordt een soort beslag.
 9. Bestrijk de bakplaat met dit beslag. Zorg dat het egaal wordt verdeeld, zonder gaten.
 10. Bak de wrap in 15 a 20 minuten af in het midden van de oven. Het is klaar als hij van de plaat af te halen is, zonder scheuren.
 11. Snijd ondertussen de ui en de knoflook fijn en bak deze samen met het gehakt in een koekenpan.
 12. Snijd ook de paprika in stukjes en voeg deze toe aan het mengsel.
 13. Als de wrap gaar is, kun je deze in tweeën snijden. Een van beide helften bedek je vervolgens met gehakt en daarop twee derde van de kaas
 14. Leg de tweede (helft van de) wrap bovenop het gehakt en strooi hier het restant van de kaas overheen
 15. Schuif de quesadilla even onder de grill. Als de kaas gesmolten is, is het gerecht klaar
 16. Eet smakelijk!

Wat vonden wij ervan?

Wij zijn heel enthousiast over dit recept! Meneer eet het beter vroeg me tijdens de maaltijd verbaasd waarom hij bloemkool had moeten kopen voor die dag. Het is dus nauwelijks te proeven dat er groente in de tortilla “verstopt” zit. Ook de kinderen hebben zitten smullen. Het enige minpuntje van dit recept is dat we er eigenlijk niet genoeg aan hadden. Dat “probleem” hebben we gek genoeg vaker als we de koolhydraten laten staan.

En jij?

Maak jij ook wel eens heel bewust een warme maaltijd met zo min mogelijk koolhydraten? En heb jij daarna ook nog trek? Advies is heel welkom!

20140521 Bloemkool quesadilla 0120140521 Bloemkool quesadilla 0220140521 Bloemkool quesadilla 0420140521 Bloemkool quesadilla 0320140521 Bloemkool quesadilla 0520140521 Bloemkool quesadilla 0620140521 Bloemkool quesadilla 0720140521 Bloemkool quesadilla 08

Related Posts