Print Friendly, PDF & Email

Een tijdje geleden schreef ik over mijn voeding. Dat ik sommige keuzes uit principe maak en andere keuzes omdat ik last krijg van de producten. Zo krijg ik bijvoorbeeld keelpijn van yoghurt. Vandaag wil ik schrijven over mijn keelpijn, het onderzoek ernaar en de afspraak bij mesologie.

2012 en daarvoor

Een jaar of wat geleden, ik kan me niet meer herinneren wanneer het precies startte, kreeg ik last van keelpijn. Ik dacht eerst dat het door de airco kwam of door centrale verwarming, maar de pijn was er ook als ik gewoon buiten was. De klachten kwamen zeer regelmatig terug. Toen ik twee jaar geleden voor een chronische verkoudheid bij de KNO-arts belandde, constateerde hij een knobbeltje in mijn keel. Deze is operatief verwijderd en bleek een (goedaardige) poliep. De klachten leken daarna minder te zijn. Helaas is de pijn weer terug en erger dan ooit. Tijd dus om weer te gaan dokteren…

keelpijn

Psychosomatiek

Aangezien ik geloof dat lichaam en geest onlosmakelijk verbonden zijn, verdiepte ik mij in psychosomatiek. Dit is de leer van de herkomst van lichamelijke klachten. Denk hierbij aan iemand die pijn in zijn buik krijgt van angst. Als zo iemand continu bang is, kan er wel eens een chronische buikpijn ontstaan. Of erger. Een lichamelijke klacht is een teken van het lichaam dat er iets te leren valt op persoonlijk vlak. Om te ontdekken wat jouw lijf je te vertellen heeft, kun je kritisch naar jezelf kijken of gebruik maken van spreekwoorden en gezegden.

Spreekwoorden en gezegden

Eeuwen geleden, toen de mensen nog gebruik maakten van de kennis van moeder natuur, van kruidenvrouwtjes en hekserij, werkte de geneeskunde op een heel andere manier. In die tijd ontstonden ook de hedendaagse spreekwoorden en gezegden over het menselijk lichaam. Gek genoeg bevatten deze een kern van waarheid. Enkele voorbeelden:

  • Het ligt je als een steen op de maag
  • Je gal spuwen
  • Op je tenen lopen
  • Iets op je lever hebben

Ik vind het prachtig om op deze manier te leren over mezelf. Wat bij mij van toepassing is, is “een brok in de keel krijgen”, “de keel dichtknijpen” en “even slikken”. Kortom: mijn verbeterpunt ligt op communicatief vlak en dan met name in het uiten van mijn emoties. Dit is ook de informatie die ik vanuit de chakraleer krijg.

Holistisch

Het past bij mij om een medisch probleem holistisch (“in zijn geheel geheel”) aan te pakken. Een klacht staat nooit op zichzelf en komt niet vanuit het niets. Persoonlijk vind ik het erg vervelend dat de reguliere geneeskunde vaak niet verder reikt dan symptoombestrijding. Met alleen kruidendrankjes en hekserij kom je anno 2014 natuurlijk ook niet van je problemen af. Mijn visie: voorkomen en genezen! Goed zorgen voor jezelf door de juiste leefstijl en voeding. Genezen vanuit de oorsprong, met een combinatie van complementaire (alternatieve) en reguliere geneeskunde.

2014

Als ik eenmaal begin te typen, heb ik zo een A4-tje vol. Of meer 😉 Om dit blog niet te lang te maken, zal ik volgende keer verder schrijven over mijn keel en de gevolgen daarvan. Ik kan al wel verklappen dat de consequenties van het onderzoek ook merkbaar zullen zijn op deze website.

Lees deel 2 van dit blog hier.

Lees deel 3 van dit blog hier.

 

Ken jij een spreekwoord of gezegde dat van toepassing is op een lichamelijke klacht van jou?

 

 

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *