Print Friendly, PDF & Email

Vorige keer schreef ik over mijn visie op geneeskunde en de keelpijn die ik al jaren heb. Om een lang verhaal kort te maken: ik geloof in een holistische benadering van lichamelijke klachten. Voorkomen door een gezonde leefstijl en genezen door ze aan te pakken vanaf de oorsprong en ze te behandelen door een combinatie van reguliere en complementaire (alternatieve) geneeskunde. Vandaag zal ik vertellen over mijn keelpijn en het onderzoek daarnaar.

Wat eraan vooraf ging

In 2012 werd er een poliep uit mijn keel verwijderd, nadat ik al jaren pijn had op die plek. De klachten leken grotendeels over. Helaas kwamen zij langzaamaan steeds verder terug. Ondanks mijn pogingen om mijn gevoelens duidelijk te maken (vijfde chakra, zie ook mijn vorige blog). Een paar maanden geleden ging ik opnieuw naar de huisarts om hem te vertellen over de pijn.

nikkel

Van het kastje

Ik vertelde de huisarts dat ik bijna continu keelpijn had. Een zeurend gevoel ter hoogte van mijn adamsappel en soms zelfs achter in mijn mond. Ik zei hem dat de pijn ontstond of erger werd als ik mijn stem verhef of als ik bepaalde voedingsmiddelen eet zoals yoghurt, kwark, chocolade en citroen. De dokter keek naar mijn keel en hals, voelde eraan en kon geen afwijkingen vinden. Hij wist het ook niet. Punt. Na enig aandringen had hij een idee: maagzuur! Hij schreef me twee weken lang maagzuurremmers voor om te onderzoeken of dat effect had op de pijn.

Naar de muur

Helaas had de maagzuurremmer geen effect op de keelpijn. Ik merkte wel verbetering in het knijpende gevoel op mijn borst als ik in bed ging liggen of buikspieroefeningen deed, maar dat was mijn klacht niet. Toen ik stopte met de medicatie, werd het knijpende gevoel een paar weken lang veel erger.

Op naar de KNO-arts dus. Een laryngoscopie (onderzoek waarbij door middel van een flexibele slang via de neus in de keel gekeken wordt) leverde niks op. Gelukkig. Ik kreeg een verwijzing voor een röntgenonderzoek van de slokdarm. Door middel van een contrastvloeistof werd de slokdarm en mijn slikbeweging in kaart gebracht. Ook hier werden geen afwijkingen gevonden.

Nu stond mijn specialist ook voor een raadsel. Via een soort “trial and error” methode besloot hij om opnieuw maagzuurremmers voor te schrijven.

En doorrrr!

Zomaar medicatie slikken omdat het mogelijk de symptomen weg zou kunnen nemen, past niet bij mij. Ik startte wel met de maagzuurremmers, maar besloot een afspraak bij mesologie te maken. Bij mesologie wordt gebruik gemaakt van een combinatie van westerse en oosterse geneeskunde. “Het reguliere alternatief” zoals ze op www.mesologie.nl beschrijven.

Al binnen twee weken kon ik bij mesologe Monique van de Ven in Arnhem terecht. We zijn het gesprek gestart met het doornemen van de (thuis) ingevulde vragenlijst en de supplementen en medicatie die ik slik. Daarna heeft ze mijn nagels,  pols en tong onderzocht. De vorm, de kleur en zelfs de kleur van het beslag op de tong vertelt iets over hoe goed je spijsvertering werkt. Logisch eigenlijk!

Na een onderzoek van de buik, paste de deskundige Electro-Fysiologische-Diagnostiek toe, een weerstandsmeting van acupunctuurpunten. Deze punten liggen op de handen en de voeten. Ieder punt liet een piepend geluid horen, de ene hoog en de andere laag. Op enkele punten was niets te horen. Een lage of uitblijvende toon geeft disfunctie aan.

Met de billen bloot

Deze keer geen trial and error, maar een duidelijke diagnose: een stapeling van nikkel. Een metaal waarvoor ik altijd al gevoelig ben geweest, heeft zich in mijn lichaam gestapeld en zorgt voor onbalans. Maagzuur, minder energie en een verminderde weerstand zijn daarvan de gevolgen. Mogelijk horen mijn blessuregevoeligheid, een slechte opname van mineralen en mijn onuitputtelijke honger ook in dit rijtje thuis. Ik blijk gevoelig voor tarwe, tomaten, fruitsuikers, cacao en noten. Mijn lichaam neemt magnesium en calcium slechter op.

Vaag of gaaf?

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik alles wat me verteld wordt, klakkeloos zou geloven, maar vreemd genoeg zijn er in dit gesprek punten ter sprake gekomen die ik Monique niet verteld heb. Zo kan ik al van jongs af aan slecht tegen nepsieraden (nikkel). Tomaten geven kramp en uitslag. Na het eten van tarwebrood heb ik vrij snel weer honger. Wat ontzettend vaag / gaaf dat dit uit een test blijkt!

En nu?

De mesologe heeft me twee soorten homeopatische geneesmiddelen voorgeschreven. Bovendien adviseert ze me om te stoppen met het extra slikken van vitamine D3 en magnesium. Met de maagzuurremmers van de KNO-arts kan ik wel gewoon doorgaan. Daarnaast zal ik de genoemde voedingsstoffen de komende maanden vermijden. Daarna hoop ik ze weer met mate te kunnen eten.

Wat kan ik nu nog eten?

Nikkel komt voor in heel veel voedingsmiddelen. Daarbij valt te denken aan noten, granen, peulvruchten en koolsoorten. Vlees is zo ongeveer het enige dat weinig nikkel bevat. Ook zuivel en citrusvruchten “mogen” wel, maar deze kan ik beter vermijden in verband met het maagzuur.

De korte versie van mijn voedingsverlanglijstje van de komende maanden is als volgt:

  • Meer (water) drinken
  • Meer (vette) vis eten
  • Tarwe vermijden
  • Cacao en chocolade vermijden
  • Tomaten vermijden
  • Noten vermijden
  • Minder vaak eten
  • Mezelf minder “volproppen” totdat het pijn doet

Help!

Het is me nogal wat voor deze veelvraat om een dieet te volgen. Ik ben toch die dame die anti-dieet is? Die dame die gelooft dat afwisseling de sleutel is van een gezonde voeding?  Deze nikkelstapeling gaat ervoor zorgen dat ik opnieuw uit mijn comfortzone ga komen op voedselgebied. Ik ben heel benieuwd wat het me op gaat leveren! De nikkelarme succesrecepten zal ik hier met jullie delen 🙂

Overigens loop ik vaak enkele weken achter met het schrijven van mijn blogs, dus de kans is groot dat er nog wat recepten met “verboden” ingrediënten voorbij komen 😉

Ik ga mijn menu (opnieuw) aanpassen om van mijn lichamelijke klachten af te komen. Hoe ver zou jij gaan om je helemaal fit te voelen?

 

Voor een ieder die met soortgelijke – of heel andere – klachten rondloopt zou ik willen zeggen (schrijven) bezoek een arts of andere deskundige. De diagnose die mij gesteld is, is 100% persoonlijk.

 

Lees deel 3 van dit blog hier

De afbeelding is afkomstig van http://www.element.com/nl/materialen/nikkel

Related Posts