Print Friendly, PDF & Email

Vorige keer schreef ik waarom ik ernaar streef zoveel mogelijk suikervrij te eten en vertelde ik wat dit voor mij betekent. Vandaag zal ik ingaan op welke ingrediënten ik vermijd en wat ik nog wel graag eet.

Snelle suikers (GI)

Aangezien bewerkte suikersoorten zijn ontdaan van bouwstoffen, worden ze extra snel in de bloedbaan opgenomen, waardoor een insulinepiek ontstaat. Deze piek in de bloedsuikerspiegel kan een hyper gevoel geven, gevolgd door vermoeidheid en honger. De “snelheid” van suikers is af te lezen aan de glycemische index (GI): hoe hoger hoe sneller. Ook groente en fruit kennen een glycemische index. Zij zorgen immers ook voor beweging in de bloedsuiker.

Zoetmakers

Lekker light?

Kunstmatige zoetstoffen bevatten veelal weinig tot geen calorieën en hebben het stempel “gezond”. Persoonlijk vermijd ik ze liever. Deze zoetstoffen zorgen namelijk voor een zelfde signaal in het lichaam als wanneer je “gewone suiker” eet of drinkt. Je spijsvertering maakt zich klaar om glucose op te nemen, maar dit is niet aanwezig. Vervolgens gaat je lichaam dit compenseren door suikers uit koolhydraten te halen. De kans bestaat dat je hierdoor zwaarder wordt in plaats van afvalt. Daarnaast worden in veel producten de suikers vervangen door bijvoorbeeld vetten, zouten of andere toevoegingen om een lekkere smaak en fijn mondgevoel te creëren. Dit levert ook geen positieve bijdrage aan een slank, fit lijf.

 

Weet je wat ik zo gek vind? Kunstmatige zoetstoffen zijn in Nederland volledig goedgekeurd. Er wordt echter wel het advies gegeven ze te vermijden voor (kleine) kinderen. Dat is toch krom?

Mijn favoriete zoetmakers

Ik ben best wel een zoetekauw, dus ik zal niet ontkennen dat er bij mij regelmatig wat zoetmakers aan gerechten worden toegevoegd. De ruime variatie aan koekjes op deze website is daarvan het bewijs 😉 Mijn favoriete zoetmakers zijn als volgt:

 • Fruit (vers en gedroogd);
 • Vijgen en dadels (horen eigenlijk ook onder de categorie fruit);
 • Kokosbloesemsuiker: vanwege de gezondheidsvoordelen, de lage GI en de heerlijke smaak;
 • Palmsuiker: heeft ook een lage GI en verrukkelijke smaak;
 • Honing (zonder suikersiroop): heeft veel gezondheidsvoordelen, zeker van een imker uit de buurt. Zou zelfs helpen tegen hooikoorts. Honing heeft wel een hoge GI, dus gebruiken met mate;
 • Stevia: natuurlijke zoetmaker die alleen door mijn keuring komt als hij minimaal 99% stevia bevat, er wordt namelijk veel rotzooi verkocht.

Gebruiken met mate

Onderstaande zoetmaker zijn beter dan geraffineerde suiker, maar hebben haken en ogen…

 • Oerzoet: laat mijn bloedsuikerspiegel stijgen;
 • Agavesiroop: net als bij oerzoet voel ik aan mijn lijf dat dit niet heel veel goeds doet;
 • Xylitol: ik gebruik kauwgom die 99% xylitol bevat en die bevalt goed;
 • Maple syrup: te lekker om te laten staan. De meningen hierover zijn verdeeld.

Minimaal gebruiken, maximaal genieten

De zoetmakers op dit lijstje hebben een hoge glycemische index of ze bevatten rotzooi. De meningen hierover zijn zeer verdeeld, maar ik schrijf hier over het effect dat het op mijn lichaam heeft. Toen ik bijvoorbeeld stopte met zoetjes in mijn koffie (aspartaam) kon ik dagenlang niet naar het toilet en viel ik ongemerkt een paar kilo af…

 • Aspartaam
 • Basterdsuiker
 • Bietsuiker
 • Cyclamaat
 • Dadelstroop
 • Dextrose
 • Druivensuiker
 • Fructose(-stroop)
 • Fruitsuiker
 • Galactose
 • Geleisuiker
 • Glucose(-stroop)
 • Isomalt
 • Kandij(-suiker)
 • Karamel
 • Kristalsuiker
 • Lactitol
 • Lactose
 • Maisstroop
 • Maïssuiker
 • Maltitol
 • Maltodextrine
 • Maltose
 • Mannitol
 • Maple Syrup
 • Melasse(-stroop)
 • Melksuiker
 • Moutsuiker
 • Nectar
 • Poedersuiker
 • Rietsuiker
 • Rijststroop
 • Rijstsuiker
 • Sacharose
 • Siroop
 • Sorbitol
 • Stroop
 • Sucrose
 • Suiker
 • Tafelsuiker
 • Tarwestroop
 • Vanillesuiker

Deze lijst is echter nog lang niet compleet. Raadpleeg bij twijfel de e-nummer app of het internet. Of voel wat het voor je lichaam doet 🙂

Zoete verhaaltjes voor het slapen gaan

Ik begrijp dat dit blog niet bepaald een zoet verhaaltje voor het slapen gaan is. Ik ben ook de laatste die jullie iets op wil leggen. Ik wil wel graag vertellen waarom IK bepaalde keuzes maak. Dit is mijn mening en zijn mijn ervaringen. Wil je meer weten of heb je behoefte aan advies? Reageer dan hieronder of stuur een e-mail naar annemieke@eethetbeter.nl.

 

Eet jij vaak zoetstoffen uit de lijst “minimaal gebruiken, maximaal genieten”? Merk je aan je lijf dat je deze gegeten hebt?

Related Posts