Print Friendly, PDF & Email

Enige tijd geleden schreef ik jullie dat ik al jarenlang keelpijn heb. Het komt naar boven als ik bepaalde voeding eet, maar ook als ik mijn stem verhef. Er gaan dagen voorbij waarin ik continu keelpijn heb. Het enige dat de pijn tegengaat is eten/slikken. Niet echt goed voor de lijn 😉

Bloemetje1

Even opfrissen

Nadat twee jaar geleden een poliep uit mijn keel is verwijderd, ben ik in 2014 weer verder gaan dokteren. De KNO-arts schreef maagzuurremmers voor omdat hij een relatie zag tussen de pijn en voeding. Deze medicatie slik ik nu een paar maanden. Bovendien bezocht in een mesoloog, een specialist die de reguliere als de complementaire (alternatieve) geneeskunde combineert om tot een diagnose te komen en deze holistisch behandeld. Lees hier en hier het hele verhaal.

De mesologe ontdekte dat mijn spijsvertering niet optimaal werkt. Ik had inderdaad maagklachten, maar ook andere organen functioneerden niet perfect. Daarnaast werden magnesium en calcium niet goed opgenomen… De oorzaak bleek te liggen in een nikkelstapeling. Een teveel aan nikkel in mijn voeding werd niet goed afgevoerd door een intolerantie. Bijzonder genoeg bleek vooral mijn nieuwe, gezonde voedingspatroon erg veel nikkel te bevatten. Nikkel komt namelijk vooral voor in volkoren producten, cacao, peulvruchten, granen en noten. Persoonlijk blijk ik ook gevoelig te zijn voor tarwe en tomaten.

Nikkel in make-up

Behalve in voeding, komt nikkel ook in veel andere producten voor. Denk hierbij aan knopen, ritssluitingen, sieraden, muntgeld, winkelwagens en deurknoppen. In de waterleiding en in een koffieapparaat. In aluminium / rvs pannen en ander kookgerei. En zelfs in make-up… Bepaalde kleurstoffen in make-up of haarverf bevatten namelijk nikkel! Gelukkig is bijna al mijn make-up afkomstig van SoloBioMooi en daar zit het niet in 🙂

Hoe is het nikkelarme dieet verlopen?

Ik kreeg medicatie voorgeschreven en het advies om voeding met nikkel zoveel mogelijk te vermijden. De lijst met producten waar nikkel in zit is echter ellenlang. Met name in groenten en fruit komt veel nikkel voor. Om heel eerlijk te zijn vond ik het echt helemaal niets om nikkelarm te eten, het viel me erg zwaar. Mijn “verwenmomenten”, die normaliter bestaan uit een gebakje op een verjaardag, een ouderwetse boterham met kaas of een stukje chocolade,  sloeg ik veelal over. Na een ouderwets lekkere (tarwe) pasta met bolognese saus werd ik steevast geconfronteerd met darmklachten. Mijn buik leek gevoeliger dan ooit. Ik heb me regelmatig afgevraagd of ik hier wel goed aan deed.

En daarna?

Tijd voor een nieuw bezoekje aan de KNO-arts, die opnieuw weinig kon met mijn klachten. Dat ik direct keelpijn heb na het eten, is redelijk onlogisch. De specialist heeft me doorverwezen naar een maag-darm-lever-arts (MDL-arts), waar ik over een maand terecht kan.

Enkele dagen later ging ik ook weer op visite bij mesologie. Daar waren gelukkig wel heel wat verbeteringen zichtbaar. De spijsvertering, met uitzondering van de maag, werkt een heel stuk beter. De nikkelstapeling is weg, halleluja! Ik kan weer producten met nikkel eten, zij het met mate. Hallo chocola! Helaas ook minder goed nieuws: de maag geeft dus nog steeds klachten. Tarwe is niet goed voor mij (vandaar die buikpijn steeds!) en tomaten kan ik ook beter vermijden. Sterker nog, alle nachtschade wordt voorlopig geschrapt uit mijn dieet. Geen gewone aardappels, paprika’s en rode pepers meer. En dus ook geen minder frites en chips. Ik heb nieuwe medicatie voorgeschreven gekregen en ga er weer een maand of twee tegenaan met deze richtlijnen.

Overigens kwam tijdens dit consult het besef dat ik me niet kan herinneren wanneer ik voor het laatst ben opgestaan met keelpijn. De pijn komt nog wel als ik iets verkeerds eet (zuivel, koud of niet volledig rijp fruit), maar is wel minder.

De toekomst

Na de maanden afzien met zo min mogelijk nikkel ben ik zo blij als een kind dat ik weer wat meer mag eten. Frites, chips, paprika en tomaten eet ik niet iedere dag (goh!), dus die vind ik niet zo lastig te vermijden. Ik heb ontdekt dat het speltbrood van AH en Bakker Bart heerlijk smaken, dus als ik geen havermout (dat mag weer!) of salade (dat mag ook weer!) eet als ontbijt / lunch, kan ik alsnog genieten van een heerlijk broodje. Als dat niet lukt, word ik getrakteerd op buikpijn. Nou ja, so be it! Als ik over een tijdje van de keelpijn af ben, heb ik het er zeker voor over!

Related Posts