Print Friendly, PDF & Email

Mijn moeder en ik zijn allebei geen echte tv-kijkers. Zo af en toe een spannende serie of film en dat is het wel zo’n beetje. Toch was er bijna vijftien jaar geleden een programma dat we graag samen keken: “Nix in de Fridge”. In dat kookprogramma ging Scott Jamison aan de slag met de ingrediënten die iemand in huis had, om zo een maaltijd voor een flink gezelschap te koken. Scott toverde hierbij uit een bijna lege koelkast, een blikje tonijn en twee uitgelopen aardappels een verrukkelijke ovenschotel.

Recept voor gevulde omelet | eethetbeter.nl

Koken op gevoel

Mijn manier van koken komt vaak overeen met die van Scott. Ik duik de (koel)kast in, gooi wat ingrediënten bij elkaar in de pan en creëer (meestal) een lekker maaltje. Om die reden vind ik het dan ook helemaal niet erg om een maaltijd te improviseren als plannen veranderen.

Koken als er niks in huis is

Uiteraard is het onmogelijk om met helemaal niks te koken. De kasten dienen altijd met een bepaalde basis gevuld te zijn. Denk hierbij aan pasta, rijst, aardappelen, tomatenpuree, diepvriesgroenten, knoflook, uien, gedroogde kruiden en specerijen, eieren en kaas. Nu het zomer is, ontploft mijn mini-moestuin haast, dus ook daar kan ik geregeld wat lekkers vandaan halen.

Mijn favoriete improvisatierecept

Eén van mijn favoriete improvisatierecepten is een gevulde omelet. Ik gebruik hiervoor precies wat ik kan vinden in de kast. Soms is het voor mij ook een manier om van kleine restjes groente of aardappels af te komen. Gebakken eieren met groenten en kruiden vormen een ideale basis voor lunch of diner.

Hieronder zal ik een recept beschrijven voor gevulde omelet (ook wel bekend als fritata). De ingrediënten zijn spontaan en redelijk onbewust gekozen. Het gerecht is ook erg lekker met blokjes salami. Of wat denk je van de combinatie prei en spekjes voor een koolhydraatarme quiche Lorraine? Tal van mogelijkheden dus!

Recept voor gevulde omelet

Bereidingstijd is 15 minuten en 20-30 minuten in de pan.

Ingrediënten per persoon

 • Halve courgette
 • Halve zoete aardappel (rauw of gekookt)
 • 1 eetlepel doperwten
 • 1 teentje knoflook
 • Klein handje verse kruiden
 • 1 eetlepel geraspte kaas
 • 3 plakjes vleeswaren (bijvoorbeeld bacon)
 • 2-3 eieren
 • Vet om in te bakken

Benodigdheden

 • Koekenpan met deksel

Bereiding

 1. Snijd de courgette en de aardappel in blokjes
 2. Snijd de vleeswaren in kleine stukjes
 3. Hak de knoflook en de kruiden fijn
 4. Klop de eieren los
 5. Meng alle ingrediënten door elkaar
 6. Verwarm een pan met wat vet
 7. Doe het mengsel in de pan
 8. Draai na enkele minuten het fornuis wat lager en doe de deksel op de pan
 9. Als het ei gestold is, kan de omelet worden omgedraaid
 10. Laat hem nog ongeveer 5 minuten bakken
 11. Haal voorzichtig uit de pan en decoreer eventueel met sla, zonnebloempitten en tomaten
 12. Eet smakelijk!

Met dit simpele gerechtje voorkom je dat kliekjes de (koel)kast uit gaan lopen (iew!) en krijg je een gezond maaltje binnen! Zo’n omelet is ook heel geschikt voor een ieder die koolhydraatarm wil eten.

Maak jij ook wel eens een gevulde omelet? Wat is jouw favoriet?

Recept boerenomelet | eethetbeter.nl

 

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *