Print Friendly, PDF & Email

Vandaag is het tijd voor het eerste recept in de #30voeljefit challenge, een periode van 30 dagen waarin we je gedoseerd informatie geven over een gezonde leefstijl. Een vraag die ik heel regelmatig krijg sinds ik beter eet, is of eten nog wel leuk is en of ik nog wel kan genieten van lekkere tussendoortjes. Daarop is het antwoord vrij vanzelfsprekend: ja natuurlijk! Anders zou een lekkerbek als ik het niet vol kunnen houden 🙂 Daarom deel ik vandaag weer een beter EN lekker recept: chocolate chip cookies.

Recept: chocolate chip cookies met een piepklein beetje suiker | eethetbeter.nl

Gezond, lekker en leuk snoepen

Bizar genoeg zijn mijn eetvoorkeuren enigszins veranderd het afgelopen jaar. Op dit moment – kan natuurlijk met de hormonen te maken hebben 😉 – is mijn favoriete snack een wortel. Ook rauwe, ongezouten noten eet ik graag. In mijn handtas zitten standaard wat doosjes met rozijnen en er gaat praktisch altijd een appel mee als ik mijn huis langer dan een paar uur verlaat. De laatste tijd haal ik vaak een lekker stukje kaas (bij voorkeur uit de streek) om ’s avonds op te peuzelen.

Tot zover de voor-het-grijpen-tussendoortjes, want de andere helft van mijn snacks maak ik zelf. Dat doe ik omdat het lastig is om in de winkel betaalbare lekkernijen vinden, die geen geraffineerde ingrediënten, additieven of tarwe bevatten.

Hoe zit dat dan met geraffineerde ingrediënten enzo?

Om een lang verhaal kort te maken en niet teveel in herhaling te vallen voor de vaste lezers van Eet het beter: geraffineerde ingrediënten zijn bewerkte producten die op de een of andere manier zijn ontdaan van ontsierende vliesjes, kleurtjes en zelfs voedingsstoffen. Hierdoor worden ze door je lichaam lastiger herkend en afgebroken tot brandstof. Sterker nog, er zijn juist voedingsstoffen nodig om deze ingrediënten te verteren. Hierdoor kan je tekorten oplopen of zelfs gezondheidsklachten krijgen. Iets meer informatie hierover vind je in mijn blogs over suiker: deel 1 en deel 2.

Terug naar de tussendoortjes. Tijd om concreet te worden!

Hartige tussendoortjes

Als ik hartige of zoute trek heb, neem ik een gekookt ei en soms zelfs een gevuld ei. Ook mijn kinderen maak ik daar dolgelukkig mee! Ik ben gek op gerookte vis, daar beleg ik graag een rijst wafel mee. Soms “versier” ik die zelfs met wat roomkaas, avocado of komkommer en verse keukenkruiden uit eigen tuin.

Op zaterdagavond genieten we wel eens van zelfgemaakte toastjes, bijvoorbeeld met homemade eiersalade. Of ik rooster wat nootjes:

Neem hiervoor wat rauwe noten, besprenkel ze met olie en bak ze 5 á 10 minuten in de oven op 180 graden. Bestrooi ze daarna met zout – of kies een kruidenmix zoals Mexicaans of Shoarma. Jammie!

Zoete tussendoortjes

Ik zal niet ontkennen dat ik sinds de zwangerschap van mijn jongste een zoetekauw ben. Dat betekent dat ik zelfs, nu ik suikervrij eet, geregeld zoetigheden naar binnen werk. Helemaal afkicken is mij niet gelukt en eerlijk is eerlijk: dat hoeft ook niet van mij!

 1. Mijn favoriete zoete tussendoortje is zonder twijfel de Paleo-fudge die gemaakt wordt van cacaoboter en noten. Heerlijk zoet door de kokosbloesemsuiker en knapperig door de nootjes. Ik krijg er nu alweer trek in!
 2. Op de tweede plaats in mijn lekkere-zoete-trek-top-3 staan de notenkoekjes van Jacoline. Deze snelle koekjes smaken echt naar meer! Ze zijn gezoet met agavesiroop, een zoetmiddel dat ik met mate gebruik omdat het enigszins bewerkt is.
 3. Last, but certainly not least staan de blueberry muffins in de top 3. Deze min of meer gezonde cakes met blauwe bessen zijn super smakelijk!

 

Makkelijk recept

Zoals beloofd volgt in dit blog ook een recept voor een tussendoortje: chocoladekoekjes! Ik heb er bewust voor gekozen om ingrediënten te gebruiken die ook in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Als zoetmaker koos ik daarom voor honing. Normaliter gebruik ik vooral kokosbloesemsuiker of palmsuiker als natuurlijke zoetmiddelen. Tenminste, als ik niet kan kiezen voor nog natuurlijkere varianten als banaan, dadels of vijgen. Honing is lekker en heeft een bijzondere geneeskrachtige werking, maar het laat je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Gebruiken met mate dus!

Als ik chocolade eet, gebruik ik een zo puur mogelijke variant. Dit kan je zien aan het percentage dat op de verpakking staat. Het overige deel bestaat helaas grotendeels uit suiker. Deze koekjes zijn dus niet 100% suikervrij. Er wordt ook chocolade die gezoet is met relatief onbewerkte kokosbloesemsuiker.

Aangezien ik tarwe zoveel mogelijk probeer te vermijden, gebruikte ik speltmeel om deze chocolat chip cookies te bakken. Speltmeel is onder andere bij AH te koop. Je kunt ook voor volkoren tarwemeel of ander soort bloem/meel kiezen als je dat voor het grijpen hebt.

Recept: chocolate chip cookies met een piepklein beetje suiker

Voldoende voor 25 koekjes. Bereidingstijd is een kwartier en nog eens een kwartier in de oven.

Ingrediënten

 • 50 gram pure chocolade
 • 100 gram meel naar keuze (ik gebruikte volkoren speltmeel)
 • 100 gram roomboter
 • 4 gram bakpoeder (ik gebruikte wijnsteenzuur bakpoeder)
 • 4 gram cacao
 • 1 ei
 • 50 gram honing
 • snufje zout

Benodigdheden

 • Oven, bakplaat en bakpapier
 • Mes of hakmolen
 • Mengkom en eventueel een mixer
 • Twee kleine lepels

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 180 graden
 2. Hak de chocolade in fijne stukjes
 3. Klop de boter totdat het een romig mengsel is
 4. Doe het ei erbij
 5. Voeg het meel en het bakpoeder toe
 6. Doe de cacao en het zout erbij
 7. Meng de honing er doorheen
 8. Spatel tenslotte de gehakte chocolade door het beslag
 9. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak met twee lepels kleine hoopjes van het deeg
 10. Bak de koekjes in 10 á 15 minuten af in de oven
 11. Laat ze afkoelen op een rooster
 12. Eet smakelijk!

Geen heilige

Deze chocoladekoekjes zijn weliswaar makkelijk te maken en een stuk goedkoper dan de kant en klare variant, 100% verantwoord zijn ze niet. Eerlijk is eerlijk, ik leef ook niet altijd volgens de puur en onbewerkt regels. Dat is niet altijd mogelijk en zelfs niet altijd leuk. Soms kies ik voor gemak of beleefdheid. En soms geniet ik gewoon zonder na te denken. De verhouding verantwoord vs bewerkt is bij mij ongeveer 70-30%. Hoe is dat bij jou? En welke verhouding zou je eigenlijk willen aanhouden?

Chocolate chip cookies 4

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *