Recept voor mini-frittata’s (broodloze lunch voor kinderen)

Print Friendly, PDF & Email

De challenge van “30 dagen voel je fit” is deze week om minder brood te eten. Reny legt op Mind Your Feed uit waarom we dat doen. Voor de gemiddelde Nederlander is dit een uitdaging van heb ik jou daar, laat staan voor de gemiddelde Nederlander mét kinderen. Want natuurlijk willen we allemaal dat onze oogappeltjes gezond en smakelijk eten en bij voorkeur niet worden uitgelachen op school met hun hapjes. Hieronder zal ik vertellen hoe wij thuis omgaan met de lunch van onze kinderen.

Broodloze lunches met kinderen

Ik ben heel benieuwd naar jullie broodloze lunches met kinderen! Laat hieronder je reactie achter of plaats een foto op Social Media met hashtag #30voeljefit. Voor meer inspiratie verwijs ik jullie naar de pagina’s van Bioteaful, Puur Suzanne en Mind Your Feed.

Recept voor mini-frittata's | eethetbeter.nl

Iedere dag overblijven?

Onze kinderen hebben op school een continurooster. Dat betekent dat ze (bijna) iedere dag overblijven met de hele klas en daardoor extra vroeg klaar zijn met school. Erg handig voor ouders met een volle agenda en ongetwijfeld ook best efficiënt voor de leerkrachten. Alhoewel ik me voor kan stellen dat laatstgenoemde graag even rust zouden willen hebben in hun pauze, maar dat terzijde.

Overblijven dus en iedere dag een gevulde broodtrommel mee naar school. Veelal gevuld met brood (jaja), een gezonde snack en soms een gekookt eitje. Een enkele keer gaat er iets anders mee in de lunchbox… Vandaag mijn tips voor een broodloze lunch op school met kinderen!

Pannenkoekachtigen

Mijn oudste zoon is echt dol op zalmwraps. Een volkoren tortilla gevuld met roomkaas, gerookte zalm en komkommer of sla. Je vindt hier hoe je de wraps zelf kan bakken en hier staat het recept voor de zalmwraps tussen. Varieer ook eens met andere vullingen!

Een andere lekkere broodloze lunch met kinderen bestaat uit zelfgebakken pannenkoeken, natuurlijk niet met suiker en stroop 😉 De pannenkoeken worden wat zoeter en beter vullend, door banaanpannenkoeken mee te geven.

Kunstwerken

Ik droom van lunchpakketten zoals ze in Japan en Amerika steeds vaker worden toegepast. Ze transformeren lunches in gigantische kunstwerken. Het lijkt me geweldig om de snoetjes van mijn kids te zien als ze het pakket open maken. Kleine kanttekening: mijn schatjes zijn niet zo heel netjes met hun tas, dus ik vrees dat mijn zorgvuldig gemaakte creatie tegen de tijd dat hij opgegeten kan worden alleen nog op hutspot lijkt 😉 Ben je nieuwsgierig naar de geslaagde kunst-lunches, dan raad ik je aan te Googlen op “Bento lunch”.

Groentjes

Volgens de meest recente onderzoeken is 200 gram groente voor een volwassene aan de krappe kant. Wil je dit uitbreiden – en je kind gezonde voedingsgewoontes aanleren – dan eet je af en toe groente als snack of bij de lunch. Zoals ik eerder schreef, krijgen mijn kinderen eigenlijk altijd wat gezonde snacks mee naar school, in de vorm van veggies. Lekkere komkommerplakjes, zoete snacktomaatjes en knapperige wortels bijvoorbeeld. Helaas maak ik ze niet echt blij met bijvoorbeeld paprika of bleekselderij.

Gezonde snack 1

Om het eten van (rauwe) groente te stimuleren kan je gebruik maken van metalen uitstekers (voor koekjes). Zo leuk je een komkommer flink op! Bij www.degroenebuik.nl verkopen ze zelfs dino-uitstekers voor de lunch 🙂

Rauwe veggies?

Misschien vraag je jezelf af waarom je rauwe groente mee zou moeten geven. Om te beginnen moet er langer gekauwd worden, waardoor a) de spijsvertering in de mond al een vliegende start krijgt en b) het verzadigingsgevoel eerder komt waardoor je minder eet. Daarnaast bevat rauwe groente meer voedingswaarde en vezels dan de gekookte variant. Goed dus tegen overgewicht en met positief effect op de gehele spijsvertering. Overigens kan niet alle groente rauw worden gegeten.

Eierlunch

Mijn oogappeltjes kunnen ook ontzettend genieten van een omelet of mini-frittata. Daarom hieronder een recept om van kliekjes een voedzame lunch met eieren te maken om mee naar school (of werk) te nemen.

Voor de mini-frittata’s gebruik ik restjes groente, rijst, pasta, aardappelen of vlees die ik opspaar in kleine diepvriesbakjes. Deze kliekjes – dus niet rauw – combineer ik met geklutste eieren, soms wat kaas en kruiden en schuif ik de oven in. Zo heb ik snel, makkelijk én goedkoop een lunch voor de kinderen klaar.

Deze lunch laat zich prima invriezen. Iedere avond een paar uit de diepvries halen en in de koelkast zetten en je bent ’s ochtends zo klaar! Ik hou ongeveer 1 mini-frittata per boterham aan.

Mini-frittata 2-6

Het gebruik van restjes maakt het lastig om het recept te beschrijven. De ingrediënten zijn immers iedere keer anders. Heb je geen geduld of zelden eten over? Gebruik dan 1 courgette, wat salami en wat fetakaas om deze heerlijke lunch te maken. Of koop een zak gemengde diepvriesgroenten, hamreepjes en geraspte kaas!

Recept mini-frittata’s van kliekjes

Voldoende voor 12 gevulde mini-omeletten zo groot als cupcakes.

Ingrediënten

 • 6 eieren
 • gekookte groente of rauwe groente die snel gaart
 • evt. gekookte bonen
 • evt. gekookte pasta, rijst of (zoete) aardappels
 • evt. klein stukje (gaar) vlees of vis
 • evt. paar eetlepels kaas
 • evt. wat kruiden
 • zout en peper

Benodigdheden

 • Muffinvorm
 • Oven

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 200 graden
 2. Vet de muffinvorm in of gebruik (siliconen) cakevormpjes
 3. Vul ieder bakje met de niet-vloeibare ingrediënten. Goed aandrukken.
 4. Klop de eieren los met wat zout en peper
 5. Verdeel het geklutste ei over de 12 bakjes
 6. Doe er eventueel wat kaas overheen
 7. Bak de frittata’s in circa 20 minuten in het midden van de oven
 8. Ze zijn klaar als het ei gestold is
 9. Haal ze voorzichtig uit de vorm en laat ze afkoelen
 10. Eet smakelijk!

Hopelijk heb ik jullie door het schrijven van dit stuk wat inspiratie gegeven om eens iets anders dan brood te eten tijdens een lunch met kinderen. Wat is de favoriete lunch-to-go van jouw kinderen?

Frittata’s met courgette en salami (ook lekker als borrelhapje):

Mini-frittata 1-1Mini-frittata 1-2

Mini-frittata’s gemaakt van kliekjes (“left over frittata’s to go”):

Mini-frittata 2-1Mini-frittata 2-2Mini-frittata 2-3Mini-frittata 2-4

Mini-frittata 2-5

Deze lunchtrommel is van LunchBots. Ideaal door de verschillende vakjes!

Mini-frittata 3-1

Related Posts