Print Friendly, PDF & Email

Deze lunchtip mag natuurlijk niet ontbreken in “30 dagen voel je fit”: het recept voor salad in a jar! Deze week richten we ons op minder brood eten. Waarom dat is, legt Reny je hier uit. Eerder gaf ik al een receptje voor een lunch to go die ook zeer geschikt is voor kinderen (mini-frittata) en vandaag laat ik jullie kennis maken met salade in een pot.

Recept voor salad in a jar | eethetbeter.nl

Soms is het zo simpel en goedkoop!

Eigenlijk is het zo simpel: in plaats van een dure lunchbox te kopen, gebruik je een lege (jam) pot om je salade in laagjes op te bouwen. Doordat je de pot zo vol mogelijk stopt (weinig zuurstof) en bewuste keuzes maakt in wat je bovenop elkaar legt, blijft de sla fris en knapperig. Soms zelfs 5 dagen! Even wat tijd in steken op je vrije dag en dan de rest van de week alleen nog een pot uit de koelkast halen, rechtop vervoeren (!!!) en op je werk leegmaken op een (diep) bord.

Salade in een jampot | eethetbeter.nl

“In laagjes, alstublieft”

Net alsof je bij de kapper zit: opbouwen in laagjes! Ik zal uitleggen wat de laagjes inhouden.

De onderste laag

Je start met de meest vochtige ingrediënten. Bij een salade is dat de dressing.

De tweede laag

Vervolgens leg je de (voorgekookte) groente er bovenop. Denk aan sperziebonen, wortels, bloemkool of broccoli. Doordat ze in de dressing liggen, worden ze heerlijk gemarineerd. Indien gewenst kan je hier ook bonen, pasta, (zoete) aardappelen of rijst toevoegen.

De derde laag

Daarna leg ik de rauwe groente / fruit in de pot: bijvoorbeeld komkommer, tomaat, mango of paprika.

De vierde laag

Als vierde voeg ik vlees of kaas toe.

De vijfde laag

Iets dat haast niet kan ontbreken bij een salade: de sla, de spinazie en/of de verse tuinkruiden.

De zesde laag

Tot slot leg ik er croutons, noten of pijnboompitten bovenop. Ingrediënten die echt knapperig moeten blijven.

Daarna de deksel!

Denk eraan dat je alles goed aandrukt, zodat er zo min mogelijk lucht in de pot zit. Zo voorkom je bederf en blijft de sla knapperig.

Koken met kliekjes

Iets dat je regelmatig terug ziet komen op Eet het beter is “koken met kliekjes”. Iedere eetlepel die over is wordt gebruikt voor een volgend gerecht. Zo maak ik van kleine beetjes groente bijvoorbeeld omeletten en restjes oud brood croutons. Ook mijn salades bevatten veelal left-overs. Na de barbecue van afgelopen weekend bleven er een paar hamburgers en wat speltbrood staan. Die zitten inmiddels in de “salad-in-a-jar” van deze week. Zo zie je maar dat gezond en lekker eten helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn!

 

Pot van deze week: rozemarijn-limoen dressing, sperziebonen, gele paprika, tomaten, hamburger, sla, verse kruiden, walnoten.

Recept salade in een jampot | eethetbeter.nl

Recepten voor broodloze lunches?

Zoek jij nog meer recepten om de oh zo vertrouwde tarwe / broodmaaltijden te vervangen? Kijk dan op de websites van Bioteaful, Puur Suzanne en Mind Your Feed of klik op een van onderstaande afbeeldingen.

We vinden het heel leuk als jij je favoriete “broodloze” recepten deelt in de besloten Facebookgroep of een foto ervan plaatst met de hashtag #30voeljefit!


Volg jij Eet het beter al op Bloglovin, Facebook, Instagram en Twitter?

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *