Recept voor een groene smoothie met boerenkool

Print Friendly, PDF & Email

Binnen de “30 dagen voel je fit”-challenge ken ik ook mijn persoonlijke uitdagingen. Naast een dagelijkse strijd met de tijd, zie ik ook vele verbeterpuntjes in mezelf. Zoals ik al eerder schreef, zijn mijn voedingsgewoontes in 70% van de tijd puur en gezond. Die overige 30% kan ik niet beïnvloeden, daar maak ik geen tijd voor of er spelen andere factoren mee. Groene smoothies zijn voor mij ook zo’n “dingetje”. Toch maakte ik dit heerlijke sapje voor mezelf. Lees en kijk maar eens naar onderstaand blog met het recept voor een groene smoothie met boerenkool, appel, gember en avocado.

Recept voor een groene smoothie met boerenkool, appel, gember en avocado | eethetbeter.nl

Waarom geen groene smoothies?

Begin 2013 werd bij mijn schoonvader slokdarmkanker geconstateerd. Hij ging de strijd aan door middel van bestralingen en chemotherapie, maar kon niet voorkomen dat hij al snel een maagsonde kreeg. De tumoren drukten zijn slokdarm dicht, waardoor hij alleen nog vloeibaar eten kon. Vol liefde ging ik op zoek naar recepten voor groene smoothies. Zo kreeg hij ook verse groente, fruit en vezels binnen. Bovendien was ik altijd op zoek naar een bijzondere werking van de ingrediënten. Wat meer energie, verbeterde aanmaak van rode bloedcellen, een hogere weerstand, vitamine C, ijzer, etc. Eet het beter. Helaas mocht het niet baten; de lieve man overleed in november 2013.

Tegenwoordig maak ik slechts af en toe een groene smoothie. Omdat ik vind dat ik te weinig groente in mijn menu heb of dat ik het leuk vind om met de kinderen te spelen met eten. Het komt niet heel vaak voor. Misschien roept het herinneringen bij me op? Zoals ik al aangaf zijn groene smoothies een van mijn persoonlijke uitdagingen 😉

Waarmee kan je smoothies maken?

Desalniettemin vind ik het leuk om af en toe wat in elkaar te knutselen in de keuken. Ik gebruik hiervoor de hakmolen van mijn staafmixer, mijn blender of de sapcentrifuge van mijn keukenmachine. Na een workshop met een slowjuicer staat deze op mijn verlanglijstje!

De “R” in de maand

Dat de “R” weer in de maand zit, merk ik overal om me heen. Aan de mensen wel te verstaan. Ondanks het relatief mooie weer, hoor ik mensen om me heen kuchen en pruttelen. De klachten over keel- en hoofdpijn waaien met enige regelmaat voorbij. Om het nog maar niet te hebben over het gevoel het koud te hebben! Voor vandaag dus een smoothie die verwarmt en verzacht.

Om een smoothie (of ieder ander gerecht) te maken, gaat er niets boven het gebruik van groente en fruit uit het seizoen. Dat is namelijk beschikbaar en betaalbaar. We sparen het milieu omdat het niet lang geconserveerd hoeft te worden en het niet ver hoeft te reizen (milieu) om bij ons in de keuken uit te komen. Bovendien heeft Moeder Natuur ons lichaam en de oogst op elkaar afgestemd: we passen perfect bij elkaar! Is het jou wel eens opgevallen dat de zomergroenten relatief veel meer vocht bevatten dan die in de winter? En dat in de zomer, als er veel meer vers beschikbaar is, de houdbaarheid korter is?

Herfstsmoothie met boerenkool | eethetbeter.nl

Recept voor een groene smoothie met boerenkool, appel, gember en avocado

Herfstig recept voor 2 personen. Bereidingstijd is minder dan 10 minuten. Deze groene smoothie is ook geschikt om in te vriezen.

Ingrediënten

 • 300 ml water of amandelmelk
 • 4 dadels
 • 1 appel
 • 2 tot 4 handen verse boerenkool
 • 1 avocado
 • 2 cm gember
 • 1 theelepel Ceylon kaneel

Benodigdheden

 • Blender of hakmolen

Bereiding

 1. Verwijder de pit van de dadels en laat ze weken in de melk
 2. Was alle sla en de peterselie en verwijder harde stukken
 3. Was of schil de appel en haal het klokhuis eruit. Snijd hem in stukken. Schil en ontpit ook de avocado
 4. Schil de gember
 5. Doe de melk met de dadels in de blender en zet hem aan
 6. Voeg alle verse ingrediënten toe
 7. Ten slotte doe je de olie en de kaneel erbij
 8. Heel even mengen nog (zorg dat er stukjes in blijven zitten) en smullen maar!
 9. Schenk het gezonde sapje in een groot glas
 10. Drink smakelijk (zonder rietje)!

Hopelijk valt ditrecept voor een groene smoothie met boerenkool, appel, gember en avocado ook bij jou in de smaak. Hoe vaak drink jij een groene smoothie?

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *