Print Friendly, PDF & Email

Na de geweldige presentatie van Vishelden, werd het tijd om zelf met mijn oogappeltjes de keuken in de duiken voor een visrecept. Zoals de meeste ouders weet ik ook niet goed hoe ik makkelijk en betaalbaar twee keer per week vis op tafel kan zetten. Toch deed ik een poging en een heel geslaagde… Bij deze het recept voor viskoekjes van tonijn!

Recept voor viskoekjes van tonijn | eethetbeter.nl

Is vis uit blik gezond?

Eerlijk gezegd ben ik er ook vanuit gegaan dat vis uit blik minder gezond is dan verse vis, maar daar vergiste ik me in. Nu mijn nikkelstapeling onder controle is, is er niks mis mee (nikkel komt ook voor in blik, dus bij een nikkelintolerantie of –allergie kan het beter vermeden worden)! Sterker nog, voor zwangere dames wordt het eten van tonijn en andere roofvis afgeraden, in verband met de hoeveelheid kwik. Voor tonijn uit blik daarentegen worden de kleine visjes gebruikt, waardoor het gegeten kan worden zonder daarbij teveel van het schadelijke goedje binnen te krijgen.

De vis van Princes Foods BV die we bij Vishelden gebruikten (en die bij ons thuis regelmatig in de boodschappentas terecht komt) bevat geen andere toevoegingen dan water of olie. De vissen zelf zijn in het wild gevangen en bevatten dus geen antibiotica.

Koken met kinderen

Het zal geen verrassing zijn dat mijn kinderen regelmatig bepalen wat er op tafel komt. Ze gaan soms mee met boodschappen doen en helpen met koken. Door ze te betrekken bij het eten kennen ze de herkomst en steken ze er energie in. Iets dat je zelf hebt gemaakt smaakt per definitie lekkerder en is het proeven waard! Ik laat mijn kinderen in de keuken trouwens ook graag proeven en snoepen van wat we klaar maken. Oma’s regel “niet snoepen voor het eten” valt hierdoor volledig in het water. Aangezien we “eet altijd je bord leeg” ook al de nek om hadden gedraaid volgen we hier duidelijk niet de stereotype op-voeding-sregels 😉

Koekjes bakken met de kids

Toen ik onlangs aan de slag ging met viskoekjes, werd ik geholpen door mijn jongste zoon. Dit mannetje van vier jaar helpt graag in huis en wil alles proeven. Groene dingen die op groente lijken hebben daarbij helaas niet zijn voorkeur. Het draaien van balletjes om de koekjes te maken, ging hem niet goed af, daarbij heeft zijn oudere broer geholpen.

Mijn oudste zoon, van zes jaar, heeft al sinds zijn geboorte de bijnaam “kliko”. Hij eet VEEL met hoofdletters. Beide kinderen moeten we remmen in hun eetgedrag (…), maar deze meneer heeft de lichaamsbouw van iemand die wel een boterhammetje extra kan gebruiken. Mijn eerstgeborene is gek op de Hollandse Pot en houdt niet zo van zoetigheid en snoep en de buitenlandse keuken.

Beslag voor viskoekjes | eethetbeter.nlBlikjes vis van Princes | eethetbeter.nlKind in kokskleding | eethetbeter.nl

Recept voor viskoekjes van tonijn

Voldoende voor 10 koekjes. Met een beetje hulp te maken door een kind van vier jaar. Serveer met een zure saus, zoals yoghurt met bieslook.

Ingrediënten

 • 1 ei
 • 1 blikje tonijn op water
 • halve ui
 • 8 druppels tabasco
 • zout en peper
 • 2 eetlepels peterselie
 • 50 gram havermout
 • 2 theelepels mosterd
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 theelepel citroenrasp

Benodigdheden

 • Een kom om te mengen
 • Oven
 • Bakpapier

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 200 graden
 2. Giet de tonijn af en doe hem in een schaal
 3. Snipper de ui en doe deze ook in de schaal
 4. Was en hak de peterselie
 5. Voeg alle ingrediënten toe behalve het ei toe en meng het tot het 1 geheel is
 6. Proef of er voldoende zout, peper en tabasco in zit
 7. Kluts het ei en roer het door het beslag
 8. Bekleed een bakplaat met bakpapier
 9. Draai balletjes van gelijke grootte van het beslag en druk ze plat op de bakplaat
 10. Bak de koekjes in 20 minuten bruin
 11. Eet smakelijk!

Aan welke “ouderwetse” regel rondom tafel- en eetgedrag hebben jullie lak?


Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuw recept online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!

Zelf tonijnburgers maken | eethetbeter.nlHomemade viskoekjes van tonijn uit blik | eethetbeter.nl

Oorspronkelijk recept voor deze tonijnkoekjes komt van foodness.nl.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *