Recept: makkelijk grijpbare gezonde tussendoortjes

Print Friendly, PDF & Email

Om me heen merk ik veelal dat mensen deze maand weer gestart zijn met goede voornemens. Vooral “afvallen” na de (te) gezellige decembermaand hoor ik vaak. Persoonlijk geloof ik niet zo in diëten, maar ben ik er wel van overtuigd dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan een mooi gewicht. Niet tijdelijk wortels kauwen of calorieën tellen, maar wel (bijna!) altijd bewust eten en bewegen.

makkelijk grijpbare gezonde tussendoortjes | eethetbeter.nl

Makkelijk grijpbare gezonde tussendoortjes

Als ik naar mezelf kijk, dan heb ik een aardig beeld van het ontbijt, de lunch en het diner. Waar mogelijk zoek ik voor een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten, aangevuld met fytonutriënten (o.a. vitaminen en mineralen) en vezels. Ik vind het pas echt lastig worden als ik tussendoor zin heb in wat lekkers! Het liefste zou ik iets grijpen wat kant en klaar is, maar je begrijpt dat dit niet altijd gewenst is. Om die reden vandaag een overzicht van makkelijk grijpbare tussendoortjes. Voor mezelf (uitgeprint op de koelkastdeur bijvoorbeeld, haha), maar wellicht ook handig voor jou!

1) Water

Het lijkt zo’n dooddoener om het overzicht van tussendoortjes te starten met water, maar echt, het is de belangrijkste. We verwarren het gevoel van honger vaak met de behoefte aan vocht. Drinken dus!

2) Fruit (vers of gedroogd)

Vruchten zijn een typisch tussendoortje. Als je het combineert met eiwitten, kan er gisting ontstaan met gasvorming tot gevolg. Niet eten bij de maaltijd dus, maar genieten van een lekker stuk fruit of neem een handje gedroogde vruchten als zoete snack.

Zelf heb ik na het eten van een stuk fruit snel weer honger. Dat komt omdat mijn bloedsuikerspiegel erg gevoelig is. Ik ga dit tegen door fruit samen te brengen met iets dat mijn bloedsuikerspiegel stabiliseert. Zoals met amandelen en kaneel. Zo voorkom ik een “sugar rush”.

Appel met amandelen en kandel | eethetbeter.nl

3) Groente

Wortels zijn erg makkelijk te grijpen als je snelle trek hebt. Bospeen vind ik zelf het lekkerste, maar die moet eerst worden schoongemaakt. Ook paprika, tomaten en komkommer (dit zijn eigenlijk vruchten) hebben een hoog grijpbaarheidsgehalte. Combineer ze eens met een dip van huttenkase / cottage cheese (= goede eiwitten) met wat kruiden en Keltisch zeezout (= vitamines & mineralen), hummus, pesto of tapenade.

Paprika's | eethetbeter.nl

Iets dat ook erg lekker is als hartig tussendoortje: olijven!

4) Noten

Ongebrande, ongezouten noten zitten boordevol voedingsstoffen en zijn erg lekker, al is het wellicht even wennen aan de smaak als je ze normaliter gebakken en gekruid koopt. Deze rauwe noten zijn te koop bij onder andere natuurvoedingswinkels, bij de supermarkt tussen de bakproducten en zelfs op de markt of in de notenwinkel als je daarbij nadrukkelijk vermeld dat je ze rauw wilt kopen. Bovendien zijn noten bij online shops in grote mate verkrijgbaar.

Ik raad aan om noten rauw te eten omdat de voedingsstoffen, waaronder de onverzadigde vetten, dan in stand blijven. Een handje noten per dag (40 gram) is meer dan genoeg. Hou hier rekening mee als je ook notenmelk en –pasta gebruikt. Noten die geweld zijn in water zijn beter verteerbaar.

Rauwe noten | eethetbeter.nl5) Pure chocolade

Tsja, do I need to say more? Ik hou van pure chocolade, alhoewel ik percentages boven de 80% snel te bitter vind. Aangezien de meeste soorten chocolade geraffineerde suiker bevatten, is het raadzaam het percentage cacao op de verpakking in de gaten te houden. Vanaf ongeveer 70% doet het meer goed dan kwaad voor je lichaam.

Onlangs sprak ik een vriendin die gek is op melkchocolade, maar vervolgens niet meer kan stoppen met eten. Aangezien ze zich bewust is de gezondheidsvoordelen van pure choco, neemt ze keurig 1 stukje melk- om vervolgens 1 stukje pure chocolade in haar mond te stoppen. Een prima oplossing om te veel eten tegen te gaan, je mag jezelf af en toe ook best iets gunnen!

Pure chocolade 85% | eethetbeter.nl

Een voorbeeld van een hele pure chocolade – te koop bij de supermarkt

6) Eieren

Kook of bak eens een eitje voor de lekkere trek. Beetje peterselie en Keltisch zeezout erbij en genieten maar! Het advies om slechts twee tot drie eieren per week te eten is achterhaald. Zelf eet ik er 5 tot 10 in de week. Eieren bevatten goede vetten, verlagen het (slechte) cholesterolgehalte en vullen goed.

7) Crackers

Snack eens een quinoacracker of rijstwafel met beleg. Mijn favoriet kaas, avocado en aardappelkruiden, jammie! Ook lekker: een lijnzaadcracker van BioBites. Hier hoeft niet eens beleg op, want deze zijn al gekruid genoeg van zichzelf.

8) Vis

Het is geen nieuws meer dat vis veel goede vetten bevatten. Snoep een stukje gerookte zalm of makreel. Daar kun je mij ’s nachts voor wakker maken! Denk ook eens aan sardines of ansjovis

9) Kikkererwten

Rooster kikkererwten als hartige snack of maak er hummus van als dipsaus.

10) Avocado

Deze superfood verdient een ereplekje op de lijst van snelle tussendoortjes. Even doorsnijden en de pit eruit wippen en je lepelt hem uit alsof je een gekookt eitje eet. Zacht van smaak en ook goed vullend. Mijn zoon wordt dolgelukkig als hij een “kale” avocado mag opeten. Een vrucht met een perfecte combinatie aan voedingsstoffen!

Klik hieronder op “print”, vink “afbeeldingen verwijderen” rechts bovenin het scherm aan, heb even geduld zolang de printer zijn werk doet en hang de afdruk op je koelkast, zodat je bij snaaidrang de goede keuzes maakt. Ook van gezonde snacks kan je immers genieten!

Heb je zin en tijd om de keuken in te gaan en een iets minder grijpbare snack te maken? Kijk dan eens hier voor hartige en hier voor zoete tussendoortjes.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn als er een nieuwe blog op deze pagina verschijnt? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg op Bloglovin. Ander nieuws, updates, foto’s en weetjes lees je op FacebookInstagram en Twitter. Op Instagram en Twitter komen ook wel eens privédingen voorbij.

Related Posts