Print Friendly, PDF & Email

Wat is er heerlijker dan op een regenachtige dag samen met de kinderen aan de keukentafel te kruipen om iets heel moois te maken? Ik vind het in ieder geval heerlijk! Soms gaan we kleuren of tekenen, af en toe bakken we koekjes en deze keer gingen we aan de gang met brooddeeg. Lees hier mijn “recept” voor brooddeeg om te kleien!

Brooddeeg om te kleien | eethetbeter.nl

Lekker oldskool

Brooddeeg ken je misschien nog uit de jaren 80: een mix van bloem, zout en water waarmee heerlijk gekleid kan worden en wat uiteindelijk met of zonder oven hard wordt. Het deeg is niet eetbaar, al kan ik me herinneren dat ik dit vaak heb geprobeerd als kind, haha!

Cadeautje voor oma 😉

Gebruik je koekjesvormen als uitstekers voor de mooiste vormen, prik er een gaatje in en hang er een lintje aan. Leuk als cadeau! Of klei een kandelaar, kralen of gewoon (wand) decoratie. Achteraf kunnen de kunstwerken geverfd en eventueel gevernist worden.

Wat kan ik doen met een restje witte bloem?

Een groot voordeel van brooddeeg vind ik trouwens dat dit dé manier is om van je witte bloem af te komen! Ik hou niet zo van weggooien en op deze manier wordt het meel dat is ontdaan van alle voedingsstoffen (en daardoor in het lichaam wordt gezien als suiker) toch nog nuttig gebruikt.

Recept voor brooddeeg om te kleien

De bereidingstijd is afhankelijk van de kinderen 😉 Zelf verdubbelde ik het recept om met zijn drieën mee te knutselen.

Ingrediënten

  • 2 koppen bloem
  • 1 kop zout
  • 1 kop water

Benodigdheden

  • Kom om te kneden of eventueel een mixer
  • Eventueel een oven met bakplaat en bakpapier

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar
  2. Dek de tafel af en ga heerlijk kleien
  3. Laat de creaties enkele dagen drogen in huis of droog ze in de oven: 1,5 uur op 150 graden
  4. De kunstwerken kunnen worden geschilderd als ze droog en of afgekoeld zijn
  5. Veel knutselplezier!

Kan jij je deze trend uit de eighties ook nog zo goed herinneren? Gebruikte jij toen ook brooddeeg om te kleien? Wat heb jij toentertijd allemaal voor moois gemaakt?

Nog meer regenachtige middagen? Maak ook weer eens een pindaslinger voor de vogels!

Brooddeeg als cadeau | eethetbeter.nl

Related Posts