Recept voor poffertjes met boekweitmeel

Print Friendly, PDF & Email

Het is alweer eind januari, wat betekent dat ook het einde van #30voeljefit in zicht is. In de laatste themaweek hebben we het gehad over “gezond eten met het hele gezin”. Iets dat vaak makkelijker lijkt dan het is. Op Mind your feed vinden jullie het introblog hierover. Gelukkig tref ik het met mijn nieuwsgierige veelvraten, die ook wel bekend zijn als mijn kinderen. Meneer Eet het beter volgt zijn eigen weg (en snelheid) qua omschakelen naar gezonde voeding. Over kinderen gesproken: vandaag deel ik het recept voor poffertjes met boekweitmeel met jullie!

Recept voor poffertjes met boekweitmeel | eethetbeter.nl

Modelkinderen

Mijn zonen zijn meestal modelkinderen qua eten. Ze herkennen gezonde producten, tonen daar interesse in en geven er vaak de voorkeur aan. Van snoep houden ze niet, maar als ik ze laat “snaaien” van komkommers, tomaten en wortels dan gaan ze los. Tenzij het chocolade betreft, die eten ze graag. Zelfs hele pure! Het lievelingsdrinken van de oudste is water en de jongste zoekt gerechten die hij niet kent omdat hij alles wil proeven. Klinkt bijzonder hé?

Eten dat met de “P” begint

Toch zijn mijn kids ook gek op alles dat met de P begint. Als ik ze vraag wat ze willen eten, antwoorden ze 9 van de 10 keer Patat, Pannenkoeken of Poffertjes. Pasta (deegwaren) komt niet in het rijtje voor, maar Pindakaas en chocoladePasta noemen ze wel graag even op. Toen ik begin deze week de boodschappenplanning maakte en de kids om input vroeg, riep er eentje “Poffertjes!” en zo gezegd, zo gedaan!

Zelf poffertjes bakken | eethetbeter.nl

Recept voor poffertjes met boekweitmeel

Bereidingstijd is een half uur tot een uur en een half uur wachttijd voor het rijzen van het beslag. Ik maakte ongeveer 60 poffertjes. Door het gebruik van boekweitmeel is het een glutenvrij gerecht. Het boekweitmeel is ook te vervangen door een andere vorm van meel of bloem.

Ingrediënten

 • 250 ml (plantaardige) melk
 • 8 gram gist (gedroogd)
 • 125 gram meel (ik gebruikte speltmeel, maar tarwebloem kan ook)
 • 125 gram boekweitmeel
 • 250 ml water
 • snufje zout
 • 1 ei
 • 50 gram roomboter

Benodigdheden

 • Mixer
 • Poffertjespan
 • Huishoudfolie

Bereiding

 1. Verwarm de melk (niet laten koken) en los de gist daarin op. Zet het even opzij, zo krijgt de gist de kans om te gaan werken;
 2. Meng de meelsoorten en mix er ook het water en zout door;
 3. Doe het gistmengsel ook bij het meel en roer goed;
 4. Smelt de boter en voeg dit toe aan het beslag;
 5. Klop er tot slot een ei doorheen;
 6. Dek de kom af met huishoudfolie en zet hem in bijvoorbeeld de magnetron of de oven (UIT!) om te rijzen;
 7. Roer na een half uur het beslag door en het bakken kan beginnen;
 8. Warm de bakplaat en bak de poffertjes aan beide zijden goudbruin;
 9. Serveer de glutenvrije poffertjes met boter en poedersuiker;
 10. Eet smakelijk!

Zoals jullie weten probeer ik het gebruik van geraffineerde suikers te vermijden. Als alternatief voor bij de poffertjes kan ik je kokosbloesem poedersuiker aanraden. Sukrin lijkt op kristalsuiker qua smaak en substantie. Men zegt dat het een goede zoetmaker is. Zelf heb ik daar mijn twijfels bij, dus die keuze laat ik graag aan jou zelf over!

Overigens zijn deze poffertjes neutraal van smaak. Je kunt ze dus ook combineren met iets hartigs!

Mijn kinderen kozen deze keer voor het recept voor poffertjes met boekweitmeel. Wat is het favoriete gerecht van jouw kinderen?

Kokosbloesem poedersuiker | eethetbeter.nl

Gula Java Fin oftewel kokosbloesem poedersuiker

Het oorspronkelijk recept is afkomstig van bakkenzoalsoma.nl.

p.s. Vergeet niet om voor nog meer inspiratie mijn #30voeljefit-collega-bloggers te volgen: SanneSuzanne en Reny!

Related Posts