Print Friendly, PDF & Email

Tijdens mijn zwangerschap ging ik op zoek naar een gezonde geboortetraktatie, die mijn twee zonen op school konden uitdelen. Het gaat om twee klassen van 25 á 30 kinderen en de juffen en meesters.

Gezonde geboortetraktatie | eethetbeter.nl

Een betaalbare traktatie die makkelijk voor te bereiden is

Ik zocht onder andere op Internet en Pinterest, maar tevergeefs. Oké, ik zie zelf ook wel in dat vrij veeleisend was wat betreft de traktatie, maar dan nog… Dit waren mijn wensen – of misschien wel eisen ;-):

  • De traktatie moet leuk om te zien en te krijgen zijn
  • De traktatie moet relatief gezond zijn
  • De traktatie moet enkele weken van te voren te bereiden zijn
  • De traktatie moet betaalbaar zijn
  • De traktatie moet buiten koelkast of vriezer bewaard kunnen worden
  • De traktatie moet relatief makkelijk te maken zijn
  • De traktatie moet een component met naam bevatten dat mee naar huis genomen kan worden, zodat ook ouders van klasgenoten op de hoogte zijn van de geboorte

Beschuiten smeren voor schooltijd

Sommige mensen suggereerden om beschuitjes of kleine crackers (toastjes) met muisjes te trakteren. Ik vond het niet realistisch om mijn lief ’s ochtends voor school 60 beschuiten te laten smeren. Dat geldt ook voor muizen die gemaakt zijn van peren. Anderen vonden cupcakes wel een goed idee, alleen heb ik geen plek in de diepvries voor zoveel lekkers. Een traktatie bestellen bij een prof vonden we al snel te duur en simpelweg blauwe spekkies uitdelen vond ik niet gezond genoeg.

Juffentraktatie geboorte | eethetbeter.nl

De leerkrachten kregen ‘heel fout’ geboortesuikers van Xenos.

Knijpfruit als traktatie

Uiteindelijk hebben we een oud idee nogmaals gebruikt omdat het aan alle wensen voldeed: we kochten knijpfruit en deden daar een kaartje aan met de naam van de kleine en een element uit het geboortekaartje. Voor de kleur bonden we er een (snoepgoed) muisje (Haribo) en wat (strooigoed) muisjes (De Ruijter) in een cellofaan papiertje aan. Ik maakte de traktatie een aantal weken voor mijn uitgerekende datum en verstopte het tot na de geboorte. Op de dag van mijn bevalling hoefde mijn lief alleen de manden nog maar uit de kast te trekken. Ideaal.

Geboortetraktatie | eethetbeter.nlGeboortetraktatie | eethetbeter.nl

Fruitje + kaartje + lintje = geboortetraktatie

Gezonde geboortetraktatie

Het resultaat was leuk en werd enthousiast ontvangen! Het enige nadeel van deze geboortetraktatie is dat de snoepgoed muisjes gelatine (= varken) bevatten, waardoor ze niet gegeten mogen worden door Islamitische kindjes. En ja, het kan zeker gezonder, maar dan is de traktatie niet meer houdbaar. We gebruikten deze traktatie ook voor het kinderdagverblijf (babygroep) bij de geboorte van onze middelste zoon.

Ik ben ontzettend benieuwd of jullie andere suggesties hebben voor gezonde geboortetraktaties voor school of kinderdagverblijf. Laat je het me weten in een reactie (eventueel met link)?

Geboortetraktatie | eethetbeter.nl

Enkele jaren geleden trakteerde onze oudste zoon ook al vanwege de geboorte van een broertje

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *