Print Friendly, PDF & Email

Een ingrediënt dat heel vaak voorkomt in mijn gerechten is vanillepoeder. Aangezien ik, en velen met mij, in het verleden alleen bekend waren met vanillearoma, –extract of -essence wordt het tijd voor een kort blog over deze specerij. Kortom: wat is vanillepoeder?

Wat is vanillepoeder? | eethetbeter.nl

Wat is vanillepoeder?

Vanille is een smaakstof die gemaakt wordt van de vruchten van de Vanille orchidee, een klimorchidee die oorspronkelijk afkomstig is uit Mexico maar tegenwoordig in veel (sub)tropische landen wordt geteeld. De vanille-orchidee bevat vanilline, een natuurlijke aromastof die voor de typische vanillegeur zorgt (bron: superfood.nl).

Vanillepoeder wordt verkocht in twee varianten. De een bevat alleen het merg van vanillestokjes en is daardoor duurder. De tweede bestaat uit gemalen vanille, dus stokjes en merg.

Waarvoor gebruik ik vanillepoeder?

Zelf gebruik ik vaak vanillepoeder in zoete gerechten, alhoewel ik ervan overtuigd ben dat de smaak ook prima combineert bij een hartige schotel. Ik doe wat in mijn havermout, in mijn cake, in mijn rijstepap en verder in alle gerechten waarvoor ik eerder vanillestokjes of –aroma gebruikte.

Meestal is een mespuntje vanillepoeder al meer dan genoeg om het gerecht te kruiden. Bijzonder is dat vanille het zoete smaakcomponent uit voeding naar boven haalt, zonder er suiker aan toe te voegen.

Waar koop ik vanillepoeder?

Zelf koop ik mijn vanillepoeder of bij de biologische supermarkt, waar het tussen de gedroogde kruiden en specerijen te vinden is of ik koop het bij Pit&Pit. Laatstgenoemde bevat alleen het merg, maar is niet biologisch.

Vanillepoeder van Het Blauwe Huis | eethetbeter.nl

De prijs is enkele euro’s voor een heel klein potje. Een zoektocht langs verschillende websites levert op dat €300,00 per kilogram vrij normaal is – gelukkig heb je er geen kilo van nodig!

Eet het Beter?

Vanille bevat onder andere vitamine C, calcium en ijzer.

Doe wat vanillepoeder of –stokjes in een potje met suiker om zelf vanillesuiker te maken. Zo kan je ook een extra smaakcomponent aan bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker toevoegen!

Macakoekjes | eethetbeter.nl

Een van mijn favoriete recepten waaraan vanillepoeder is toegevoegd: Macakoek!

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *