Kokosolie, wat is het en wat kan je ermee?

Print Friendly, PDF & Email

Volgens mij was er vijf jaar geleden geen mens bekend met kokosolie en tegenwoordig prijkt er een potje in iedere keuken. Maar toch, kokosolie, wat is het en wat kan je ermee?? Is er eigenlijk verschil met kokosvet?

Amanprana kokosolie | eethetbeter.nl

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een (voor 90%) verzadigd vet, dat wordt gewonnen uit kokosnoten. Zelf gebruik ik altijd de ‘extra vierge’ variant, dit staat voor ‘koudgeperst’. Het voordeel van een koude persing is dat er geen waardevolle voedingsstoffen verloren gaan bij het verhitten.

Het toevoegen van vet aan gerechten verhoogt de opname van de vitaminen A, D, E, K en andere noodzakelijke fytonutriënten. De middellange vetzuurketens in kokosolie maken het makkelijk verteerbaar, geven meer energie en verminderen de vetopslag.

Kokosvet is hetzelfde als kokosolie. Kokosboter bestaat niet, omdat productnaam ‘boter’ beschermd is en alleen gebruikt mag worden als er ten minste 80% melkvet in het product zit.

Kokosolie in de keuken

Verzadigde vetten zijn hard en onverzadigde vetten zijn vloeibaar. Over het algemeen komen verzadigde vetten van dierlijke bronnen en onverzadigde van plantaardige. Kokosolie is hier de uitzondering op de regel (net als palmolie trouwens). Een groot voordeel van verzadigde vetten, is dat ze verhit kunnen worden zonder dat de chemische structuur verandert. Dit maakt kokosolie zeer geschikt om te bakken en zelfs te frituren. Dit vet is echter ook koud te gebruiken, denk aan het recept voor ‘ik-hou-van-mij-chocolaatjes’ en de zuivelvrije kwarktaart, waarbij kokosolie voor binding zorgt.

Harde kokosolie | eethetbeter.nl

Kokosolie op kamertemperatuur is een hard vet

Kokosolie als huidverzorgingsproduct

In mijn badkamer staat tegenwoordig altijd een potje kokosolie op mijn plankje. Er zit trouwens ook een klein potje in mijn handtas en er staat er eentje naast mijn bed. Dit vet is namelijk erg goed te gebruiken voor lichaamsverzorging. Zelf gebruik ik het als lippenbalsem, handcrème en middel tegen pluizig haar. Ik maakte er ook ooit deodorant mee en ken mensen die het gebruiken als make-upremover, tandpasta of shampoo. Het mooie is, dat kokosolie hypoallergeen, antibacterieel, schimmel bestrijdend en zelfs antiviraal werkt!

Toen een van mijn kinderen last kreeg van waterwratjes met eczeem hielp werkelijk niks om de ellende van zijn lichaam te krijgen. Totdat we begonnen met het smeren van kokosolie: de wratjes waren binnen een week verdwenen! Dus de volgende keer dat iemand wanhopig zegt dat hij alles al heeft geprobeerd tegen waterwratjes, kun je adviseren om met kokosolie te smeren 🙂

Kokosvet extra vierge | eethetbeter.nl

Amanprana extra virgin cocos oil

Mijn eerste potje kokosolie was van Amanprana en eerlijk gezegd is dat ook het enige merk dat ik in huis haal. Dit merk is biologisch en fairtrade. De prijs per gram is wellicht wat hoger dan de kokosolie die tegenwoordig op iedere hoek van de straat verkocht wordt, maar het is wel een eerlijk bedrag. Ik moet er immers ook niet aan denken dat boeren, arbeiders en toeleveranciers worden uitgebuit voor mijn voedingsgewoontes.

Amanprana extra virgin cocos oil is niet ontgeurd, niet geraffineerd, niet chemisch behandeld en bevat geen transvetten. Het is verpakt in glas. Dat is beter voor het milieu, de smaak en je gezondheid.

Wil je meer weten over kokosolie, de effecten daarvan op je gezondheid en de eindeloze toepassingen, dan verwijs ik je naar de website van Noble-House.

Lees ook over andere vetten door op deze link te klikken.

AmanpranaKokosolie 2

Dit informatieve artikel bevat een product dat is opgestuurd door een leverancier en een goudeerlijke mening!

Related Posts