Print Friendly, PDF & Email

Weer een basisrecept op eethetbeter.nl! Deze keer voor witte saus. Nou ja, wit…? Eigenlijk zou je alleen witte dingen moeten eten die direct uit de natuur komen. De meeste witte dingen zijn namelijk enorm bewerkt, maar dat terzijde. Lees verder voor recept: basis voor witte saus.

Recept: basis voor witte saus | eethetbeter.nl

Saus bij de groente

Saus dus, iets wat lange tijd uit den boze geweest is bij ons aan de eettafel. Ik was van mening dat men pure smaken zou moeten leren kennen en niet alles verstoppen onder een dikke laag saus. Inmiddels ben ik van mening veranderd en dat komt door mijn opleiding tot natuurvoedingsadviseur.

1 + 1 = 3

Sommige voedselcombinaties leiden tot een 1+1=3. Omdat ze beter worden opgenomen of getransporteerd met een hulpstof. Zo zou je groenten en fruit altijd moeten combineren met een vet. Dat kan door er een klontje roomboter aan toe te voegen, maar ook door een sausje te serveren. De ouderwetse opinie dat vet slecht is en vermeden moet worden is dus al lang achterhaald!

Zelf witte saus maken

Vandaag het basisrecept voor witte saus. Je zou kunnen variëren met de meelsoort die je gebruikt. Doordat ik volkoren meel gebruik, drijven er kleine bruine stukjes in de saus. Dat ziet er niet zo mooi uit, maar is wel goed voor de spijsvertering. Aan de saus zelf kan je van alles toevoegen. Denk aan geraspte kaas voor een kaassaus, kerrie voor een kerriesaus (lekker bij de bloemkool!) of verse kruiden. Zelfs een bechamelsaus voor op de lasagne kun je op deze manier maken.

Nice to know: de basis voor deze saus wordt gemaakt van boter en bloem (meel). Dit noemen we een roux en is de start van vele gerechten in de professionele keuken. Een (blanke) roux is een bindmiddel voor vele koude en warme gerechten, waaronder dus deze groentesaus.

Basisrecept voor witte saus

Basisrecept voor een Bechamelsaus, die lekker is op groente of bijvoorbeeld lasagne.

Ingrediënten

 • 50 gram roomboter
 • 50 gram speltmeel
 • halve liter vocht (bijvoorbeeld melk)
 • smaakmakers zoals kruiden, specerijen of kaas

Benodigdheden

 • Fornuis, pan en pollepel

Bereiding

 1. Laat de boter langzaam smelten in het pannetje
 2. Voeg lepel voor lepel het meel toe. Blijven roeren
 3. Voeg beetje bij beetje het vocht toe. Ook nu blijven roeren
 4. Doe de smaakmakers erbij
 5. Als de saus te dik wordt, kan je extra vocht toevoegen
 6. Geniet van dit recept: basis voor witte saus

Eet jij wel eens saus bij je groente?

Basisrecept witte saus 1

Related Posts