Boekrecensie Hormoonbalans voor vrouwen: gaan we vandaag over seks praten?

Print Friendly, PDF & Email

Tsja, je zou haast denken dat hormonen alleen maar met seks en voortplanting te maken hebben. Zeker als we over ‘Hormoonbalans voor vrouwen’ noemen. Helaas voor de reeds kwijlende lezer; hormonen regelen namelijk veel meer dan de behoefte aan seks alleen. Al is er wel een aparte vermelding in het boek van Ralph Moorman over het tekort aan seksueel verlangen, maar daarover later in deze boekrecensie meer.

Boekrecensie hormoonbalans voor vrouwen | eethetbeter.nl

Hormoonfactor voor vrouwen

Het boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’ is geschreven door ir. Ralph Moorman en drs. Barbara Havenith. Een levensmiddelentechnoloog en een gynaecologe die hun krachten bundelen om vrouwenproblemen op een natuurlijke manier op te lossen: door het in balans brengen van de hormonen. Zoals ik in de intro al aangaf, gaat het boek niet (alleen) over seks. Naast de geslachtshormonen bestaan er nog vele andere hormoonsystemen zoals bijvoorbeeld schildklier- en bijnierhormonen. Er zijn ook hormoongerelateerde ziektes zoals diabetes en auto immuunziektes.

Beter eten bij schildklierproblemen | eethetbeter.nl

Indeling van het boek

Evenals bij ‘De Hormoonfactor’ (review) is het boek opgebouwd uit een deel met informatie over bijvoorbeeld de vrouwelijke cyclus en geslachtshormonen (“wat”) en een deel over hoe de leefstijl aangepast kan worden door middel van voeding en beweging (“hoe”). Hormoonbalans voor vrouwen bevat nog een derde deel: die met de vrouwenklachten. Denk hierbij aan blaasontsteking, pms, cellulitis en vruchtbaarheidsproblemen.

Eten en bewegen

‘Hormoonfactor voor vrouwen’ geeft uitgebreide informatie over een gewenst voedings- en bewegingspatroon. Het voedingsprogramma bestaat uit het naleven van 9 voedingstips. Deze komen voor een groot deel overeen met die van ‘De Hormoonfactor’. Het belang van bewegen en trainen wordt bovendien benadrukt, ook tijdens de zwangerschap. Voor praktisch alle klachten geldt dat minder stress en een goede nachtrust essentieel zijn om resultaat te behalen. Zelfs hiervoor worden tips gegeven.

Sporten tijdens de zwangerschap | eethetbeter.nl

Beter eten

Jullie zullen inmiddels weten dat ik heilig geloof in het principe van beter eten, maar toch ging er op sommige punten een wereld voor mij open. Bepaalde klachten, zoals bijvoorbeeld buikpijn tijdens de menstruatie, zijn helemaal niet zo normaal als ik altijd gedacht heb. Natuurlijk heb ik zelf al lang ervaren wat het effect van gezonde voeding is op mijn maandelijkse periode, maar dat buikpijn er niet bijhoort, wist ik niet.

Is menstruatiepijn normaal? | eethetbeter.nl

Behalve voeding en beweging speelt ook het volgen van het ritme van Moeder Natuur mee in een fit en gezond leven. Al beschrijven Ralph en Barbara dat zelf anders: “Om de hormonale balans te beschermen en vrouwenklachten te verminderen, is het van belang om uzelf weer ‘natuurlijker’ te gaan gedragen, maar dan uiteraard wel op een manier die past in onze huidige tijd”. Denk daarbij aan de invloed van de menstruele cyclus, het 24 uurs ritme, de seizoenen en het hormonale ritme.

Beter eten bij cellulitis

Ik had jullie willen schrijven over beter eten om het libido te verhogen, de hoeveelheid borstvoeding op te krikken en om cellulitis tegen te gaan, maar ik zie dat Ralph Moorman al best veel informatie op zijn website weggeeft. Absoluut de moeite van het kijken waar dus! Hier vind je het artikel over cellulite. Het geeft een goede impressie van de inhoud van het boek.

Algemene indruk

Heb je fysieke of mentale klachten die mogelijk hormoon gerelateerd zijn? Dan is dit boek een mooie basis om je leefstijl te verbeteren. Het is informatief en mooi vormgegeven. Voor specifieke klachten zou ik een persoonlijk advies vragen bij bijvoorbeeld een hormoonfactortrainer.

Hormoonbalans voor Vrouwen is voor €19,50 verkrijgbaar op de website van de Hormoonfactor en bij Bol.com.

Lees ook mijn reviews over De Hormoonfactor en De Boodschappencoach van Ir. Ralph Moorman, alsmede mijn blog over de dagcursus “Je huid als spiegel van je hormoonbalans” die ik volgde.

Deze boekrecensie is tot stand gekomen dankzij een gekregen product.

Related Posts