Print Friendly, PDF & Email

Voor de FoodBlog Swap van november 2015 mocht ik koken van “Bijna net zo lekker als thuis”. Wat een feest om tussen de Sinterklaasgerechten een recept voor speculaaskruiden aan te treffen! Deze keer dus geen ingewikkeld recept en daardoor des te leuker om zelf te maken.

Recept voor speculaaskruiden | eethetbeter.nl

Bijna net zo lekker als thuis

Wat een geweldige naam voor een blog! Het geeft voor mij het vakantiegevoel weer, want ook ik vind het geweldig om op vakantie te gaan, maar er gaat niks boven mijn eigen douche, bed en bordje havermoutpap.

Johanneke geeft op haar foodblog een heel ruime verzameling van recepten. Vlees, vis, vegetarisch, tussendoortjes, zoet en hartig: werkelijk alles komt voorbij. De gerechten hebben 1 ding gemeen en dat is dat ze zelfgemaakt zijn. Johanneke maakt geen gebruik van pakjes en zakjes. Dat zie je maar aan het recept voor speculaaskruiden dat ik koos om te maken.

Blanke speculaasjes | eethetbeter.nl

Sinterklaasrecepten

Ik heb heerlijk rondgesnuffeld op deze website, er staat zo ontzettend veel op! Helaas bevatten niet alle gerechten een goede foto. Iets dat ik direct over heb genomen van Johanneke is een aparte menukop met Sinterklaasrecepten. Wat een goed idee! Tot en met 5 december is deze ook op eethetbeter.nl te zien.

Tussen alle verrukkelijke Sinterklaas gerechten vond ik onder andere speculaaskwarktaart en marsepeinbrood. Klinkt aantrekkelijk toch? Zelf hield ik het bij de kruidenmix, omdat ik zelf al boordevol inspiratie zat om hier mee te gaan koken. Samen met de boys maakte ik pepernoten, een speculaaspop en witte speculaasjes.

Zelf speculaaskruiden maken

Een paar jaar geleden had ik er niet bij stil gestaan dat speculaaskruiden een mengsel is van onder andere kaneel en anijs. Net als dat kerrie voor velen gemeengoed is in plaats van een kruidenmengsel.

Recept voor speculaaskruiden

Het mengen van de kruiden kost enkele minuten.

Ingrediënten

  • 3 theelepels gemalen kardemom
  • 3 theelepel kaneel
  • 2 theelepels witte peper
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepel anijszaad
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel geraspte nootmuskaat

Bereiding

  1. Roer alle kruiden door elkaar heen

Toen ik dit recept volgde en eraan rook dacht ik eerst dat het was mislukt. Het ruikt namelijk zo anders dan dat ik gewend ben. Op het moment dat ik ermee ging bakken herkende ik het pas weer. Hoe dat kan is mij een raadsel. Ik ben erg benieuwd hoe jij dat ervaart!

Persoonlijk vind ik deze speculaaskruiden een mooie aanvulling voor de kruidenmixen op Eet het beter. Ken jij bijvoorbeeld de mix voor shoarma en Mexicaanse kruiden al?

Welke kruidenmix mag niet ontbreken op mijn blog?

Je kunt de speculaaskruiden gebruiken voor bijvoorbeeld gevulde speculaas, kruidnootjes (Voedselzandloper), mini-speculaastaart en glutenvrije speculaasmuffins met mandarijn.

Zelf speculaaskruiden maken | eethetbeter.nl

Related Posts