Boekrecensie William Cortvriendt: “Maak je niet dik”

Print Friendly, PDF & Email

Onderstaande quote vond ik aan het begin van “Maak je niet dik”; het nieuwste boek van William Cortvriendt. Je begrijpt dat deze arts direct mijn aandacht had. Hier volgt mijn boekrecensie:

“Bijna niemand zou er ook maar over piekeren de auto met de verkeerde brandstof te vullen, toch is dit wel exact hoe de meerderheid van de mensen omgaat met het eigen lichaam.”

Boekrecensie William Cortvriendt: "Maak je niet dik" | eethetbeter.nl

Korte metten

Elk jaar telt Nederland tussen de 6.000 en 13.000 onnodige sterfgevallen. De oorzaak is volgens Cortvriendt een onjuist en wetenschappelijk volledig achterhaald voedingsadvies dat luidt: vermeerder de consumptie van koolhydraten en verminder de vetconsumptie. Het gevolg is schokkend: er sterven 10 tot 20 keer meer mensen door dit verkeerde voedingsadvies dan het jaarlijkse aantal verkeersdoden! (bron: Uitgeverij Lucht)


In het 280 pagina’s tellende boek maakt de heer Cortvriendt korte metten met gezondheidshypes en populaire diëten vanuit een wetenschappelijke visie. In 43 hoofdstukken wordt duidelijk uitgelegd wat de theorie is, welke verwarring daarbij ontstaat (en hoe deze weggenomen kan worden) en wat dan wél de juiste keuze is. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting op een heldergroene pagina.

Big Mac Menu

In een van de hoofdstukken gaat Cortvriendt in op uit eten gaan. Niet alleen het Big Mac menu wordt onder de spreekwoordelijke microscoop gelegd, ook het “gewone” diner in een restaurant wordt bekeken. Is het jou ook wel eens opgevallen dat gerechten doorgaans naar de vlees- of vissoort worden genoemd die ze bevatten? En dat er veel koolhydraten (frites, rijst, aardappelpuree) bij zitten en slechts beperkt groente? De tip van de auteur van dit boek: verminder de koolhydraten en vraag om extra, verse groente.

Dit filmpje is gemaakt toen William Cortvriendt te gast was bij Humberto Tan van RTL Late Night. Tan schreef ook het voorwoord.

Lekkere smaken toevoegen

Iets dat ik erg interessant vind is dat de auteur een moment stil staat bij de gezondheidsvoordelen van bepaalde kruiden en specerijen (wist jij dat dagelijks een teentje verse, rauwe knoflook de bloeddruk verlaagt?). Bovendien wordt het effect van chocolade als geneesmiddel gedurende een heel hoofdstuk benadrukt (ook bloeddrukverlagend trouwens).

Gezondheidsvoordelen chocolade | eethetbeter.nl

Van de auteur van “Hoe word je 100”

Cortvriendt schreef eerder het boek “Hoe word je 100”. Na de lezingen die hij daarover gaf was de meest gestelde vraag waarom iemand zo oud zou willen worden. Het antwoord heeft de schrijver opgenomen in dit boek, waarin hij tevens ingaat op De Blauwe Zones, gebieden in de wereld waar het heel normaal is dat mensen gezond 100 jaar of ouder worden.

Waarom zou je 100 willen worden? | eethetbeter.nl

Mijn mening over “Maak je niet dik”

Ik vind dat William Cortvriendt heel goed is geslaagd om op een begrijpelijke manier ons huidige voedingspatroon door te lichten. De adviezen zijn helder en begrijpelijk. Het boek heeft veel korte hoofdstukken en leest als een trein. De samenvatting aan het einde van een hoofdstuk is prettig. De ellenlange literatuurlijst schept vertrouwen. Ja, ik kan jullie dit boek zeker aanraden!

“Maak je niet dik” is voor €18,95 te koop, onder andere bij Uitgeverij Lucht en Bol.com.

Achterzijde "Maak je niet dik" | eethetbeter.nl

Deze boekrecensie is tot stand gekomen dankzij een gekregen product. Lees ook mijn disclaimer.

Related Posts