Recept voor salade met groene kool, rode ui en tonijn

Print Friendly, PDF & Email

Afgelopen, uit, klaar met die maand Paleo eten. Ik tikte 2 A4-tjes vol met voor- en nadelen van beter leren eten volgens een programma, maar besloot deze niet te plaatsen. Bij deze dus een kort verslag over FoodChange30 én een recept voor salade met groene kool, rode ui en tonijn.

Recept voor salade met groene kool, rode ui en tonijn | eethetbeter.nl

Paleo

Een maand geleden zijn meneer Eethetbeter en ik gestart met een maand lang eten zoals in de oertijd. Dit houdt in dat we vooral veel groenten, fruit, vlees, vis, noten, zaden en pitten hebben gegeten. We kregen hierbij begeleiding vanuit het programma van FoodChange30, dat het volgende belooft:

“Voel je binnen 30 dagen slanker, fitter en gezonder met de FoodChange30. Zonder calorieën te tellen of honger te lijden tussen de maaltijden door.”

Slanker zonder calorieën te tellen?

Klinkt als een mooie marketingslogan niet waar? Wij probeerden het uit en volgden de menu’s in het programma. Gedurende 30 dagen worden er drie recepten per dag gedeeld, voor iedere maaltijd eentje. Er zijn ook wat bonusrecepten voor tussendoortjes bijvoorbeeld. Door het toevoegen van extra groente en het weglaten van onder andere bewerkte producten, granen en zuivel ontstaat bij veel mensen een “rustigere buik” en ze vallen zelfs af.

Ze? Ja, FoodChange30 (FC30) heeft een besloten Facebookgroep zodat je contact hebt met andere mensen die aan het programma mee doen. Het is een gezellige groep met leuke tips naar elkaar toe.

Niet alleen maar sla

Wij probeerden FC30 een maand lang uit om te proeven en te ontdekken wat het met ons lichaam doet. Qua smaak scoort het programma een dikke 8! Ik ben zwaar onder de indruk van de simpele, maar oh zo smaakvolle gerechten. Ons ontbijt was nog nooit zo gevarieerd en ik heb leren groene smoothies te drinken. Ook de lunch was erg veelzijdig. Niet alleen maar sla, maar ook wraps, vissalade en couscous. Het diner bevatte soms ingrediënten die buiten onze comfort zone lagen, maar die we toch probeerden. Gelukkig maar, want het was vaak een aanrader!

Zomaar wat gerechten uit FC30 | eethetbeter.nl

Mijn lief en ik verloren allebei wat gewicht (1-2 kg) en kregen een slankere taille in de afgelopen maand! Het is dat we ons in de weekenden tegoed hebben gedaan aan paaseitjes en andere lekkernijen, want ik ben ervan overtuigd dat ik zonder die extra snackmomenten meer had bereikt.

Sjonge, het is wel prijzig zeg!

Onze maaltijden zien er zo smakelijk uit dat we er regelmatig opmerkingen over krijgen. Natuurlijk verwijs ik dan vol enthousiasme naar FoodChange30! Helaas zie ik daarna snel beteuterde gezichtjes: “sjonge, het is wel prijzig zeg!”. Ik begrijp die eerste indruk, voor dat geld kan je immers ook een paar kookboeken kopen. Maar zeg nou eerlijk, van hoeveel kookboeken heb je ALLE gerechten gekookt? Heb je écht iets geleerd? Welk kookboek beantwoordde vragen en gaf een aai dan wel een schopje om te blijven motiveren? Welk kookboek stelt vragen aan jou om je voortgang te volgen? Nee, ik ken ze ook niet. Wat ik vooral wil zeggen is dat dit programma een prachtige start (lees: stok achter de deur) is als je beter wilt leren eten, maar geen idee hebt waar te beginnen.

Genoeg over FoodChange30 nu!

Ja, het zal duidelijk zijn dat ik enthousiast ben! Zowel over FC30 als over Paleo eten. Dat laatste zullen we waarschijnlijk grotendeels blijven doen 🙂 Wist je dat deze leefstijl ook geschikt is voor kinderen? In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben ze helemaal geen brood en melk nodig om groot en sterk te worden.

Goed, genoeg over FoodChange30 nu. Jullie zullen inmiddels wel moe van me zijn. Tot slot deel ik een van mijn favoriete recepten uit het programma, namelijk die voor salade van groene kool met rode ui en tonijn. Mocht je me nog niet zat zijn en zelf geïnteresseerd om mee te doen, klik dan op deze link en meld je aan. Het programma start iedere maand met maximaal 50 deelnemers. Aanmelden voor april 2016 kan nog tot en met 31 maart.

Recept voor salade met groene kool, rode ui en tonijn | eethetbeter.nl

Recept voor salade met groene kool, rode ui en tonijn

Lunchgerecht voor 2 personen. Bereidingstijd is 15 minuten. Recept is afkomstig uit FoodChange30 van Culicool.

Ingrediënten

 • 4 bladeren groene kool
 • 1/2 rode ui
 • 8 zongedroogde tomaatjes
 • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
 • 2 eetlepels zilveruitjes
 • 1/2 komkommer
 • 1 bleekselderijstengel
 • 1 blikje tonijn
 • 1 citroen
 • peper

Bereiding

 1. Snij twee bladeren van de groene kool in dunne reepjes
 2. Snij de rode ui fijn (leg eventueel in azijn om het scherpe van de ui eraf te halen)
 3. Snij de zongedroogde tomaatjes, komkommer en selderij in kleine stukjes
 4. Laat de tonijn uitlekken
 5. Voeg nu alle ingrediënten samen in een kom en meng goed
 6. Breng op smaak met peper en voeg sap van een citroen toe.
 7. Eet smakelijk!

Mijn maand FoodChange30 zit er nu op. Al zullen de inzichten die ik heb opgedaan nog wel terugkomen op mijn blog. Het thema lunch dat ik eind februari aankondigde, is wat mij betreft nog niet klaar. Heb jij hier nog leuke ideeën voor of mis je nog iets? Laat het me weten in de reacties!

Heb je het recept voor Paleo hamwraps uit FC30 al gezien?

Ik ben CuliCool dankbaar dat ik deel mocht nemen aan FoodChange30.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *