Recept voor Kookoo Sabzi (groentekoek)

Print Friendly, PDF & Email

Onlangs kreeg ik een uitnodiging van een moeder op school, of ik bij haar wilde komen lunchen. Perzisch lunchen. Natuurlijk zei ik daar geen nee tegen! We hadden een reuze gezellige en smakelijke middag en ik kreeg het recept voor kookoo sabzi mee naar huis.

Recept voor Kookoo Sabzi Groentekoek | eethetbeter.nl

Perzisch eten

De mooie Mercedeh heeft twee zonen op de school waar ook mijn oudste twee jongens zitten. Ruim een dozijn jaar geleden bracht de liefde haar naar Nederland. Ze heeft de taal binnen korte tijd eigen gemaakt en volgde hier bovendien een studie. De dame uit Iran vindt het fijn hier, maar mist haar familie soms wel. Het typisch Perzische eten hoeft ze gelukkig niet te missen, desnoods laat ze het invliegen vanuit Iran of bestelt ze het met meerdere landgenoten bij een Turkse supermarkt in de buurt.

Mercedeh heeft me uitgelegd dat ieder gebied in Iran zijn eigen tradities heeft qua voeding. De Zeyton Parvadeh (een olijf en walnotendip met granaatappelpitjes) die ik kreeg tijdens de lunch is bijvoorbeeld afkomstig uit Noord-Iran. Kookoo Sabzi, een groene omelet boordevol kruiden en spinazie, wordt in heel het land gegeten. Deze groentekoek wordt geserveerd met geitenkaas en brood of basmatirijst. Beide gerechten waren erg smakelijk!

Perzisch eten - wereldkoken | eethetbeter.nl

Samen smullen

Ik vond het ontzettend leuk om de Perzische keuken te ontdekken en mooie gesprekken te voeren met Mercedeh. Bijzonder om rustig kennis te kunnen maken met iemand die je op school zelden langer dan 5 minuten spreekt. Fedde mocht ook mee lunchen. Hij moest erg lachen om het woord “Kookoo” en heeft zitten smullen van de heerlijke maaltijd. Net als ik 🙂 Fijn dat ik de recepten ook met jullie mag delen, want het zijn echte aanraders!

Groentenomelet | eethetbeter.nl

Recept voor Kookoo Sabzi (Perziche groentekoek)

Bereidingstijd is een half uur.

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 2 tenen knoflook
 • 1 prei
 • 100 gram verse spinazie
 • 100 gram verse dille
 • 100 gram verse koriander
 • 3 lente uien
 • 2 eetlepels gedroogde rode (berberis) bessen (te koop bij bijvoorbeeld Ecomarkt. Ik gok dat het met Gojibessen ook lukt)
 • 4 eetlepels walnoten
 • 1 eetlepel roomboter
 • zout en peper

Benodigdheden

 • Keukenmachine
 • Koekenpan

Bereiding

 1. Laat de rode bessen weken in lauw water
 2. Hak alle kruiden, de knoflook, de uien en de spinazie fijn (eventueel met de keukenmachine) en voeg de eieren toe.
 3. Roer ook de grof gehakte walnoten en de rode bessen door dit mengsel
 4. Verwarm een koekenpan met vet en bak de Kookoo Sabzi in circa 20 minuten gaar
 5. Traditioneel snijd je de groentekoek eerst in punten voordat je hem omdraait
 6. Eet smakelijk!

De Kookoo kan ook in de oven gemaakt worden. Bak hem dan ongeveer 25 minuten op 175 graden. Serveer met geitenkaas, basmati rijst en of brood.

Deze uitnodiging uit onverwachte hoek zal me nog lang bijblijven, evenals het heerlijke recept voor Kookoo Sabzi. Heb jij ook wel eens op zo’n fijne manier kennisgemaakt met eten uit een andere cultuur?

Recept voor Kookoo Sabzi (groentenkoek) | eethetbeter.nl

 

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *